Αλλωστε, η τιμή του είναι απαγορευτική, καθώς αυτή τη στιγμή κινείται στα 13-14 ευρώ το κιλό το αρνί και στα 15 ευρώ το κατσίκι, ενώ ανατιμήσεις καταγράφονται και σε οπωροκηπευτικά προϊόντα, όπως το μαρούλι, οι ντομάτες κ.ά. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, το πασχαλινό τραπέζι φέτος θα είναι ακριβότερο κατά 35%, με το μέσο κόστος να προσεγγίζει τα 300 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), μόλις 1 στα 4 νοικοκυριά θα σουβλίσει αρνί ή κατσίκι. Ωστόσο, η ίδια έρευνα δείχνει ότι οι ανατιμήσεις στο πασχαλινό τραπέζι κινούνται στο επίπεδο του πληθωρισμού, δηλαδή στο +9% και το μέσο τυπικό καλάθι -χωρίς τα αμνοερίφια- εκτιμάται ότι αγγίζει τα 45,35 ευρώ έναντι 41,7 ευρώ πέρυσι. Συμπεριλαμβανομένου βέβαια του οβελία, αν αυτός είναι γύρω στα 10 κιλά και δεδομένου ότι η τιμή του αγγίζει τα 14 ευρώ, το κόστος εκτοξεύεται στα 185,35 ευρώ.
Εντονότερες είναι ανατιμήσεις στο μαρούλι, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών του χειμώνα, αλλά και στο αλεύρι, και ακολουθούν σε αρκετά χαμηλότερα ποσοστά το βούτυρο, η μουστάρδα και το φύλλο κρούστας.
Αυξήσεις από το χωράφι έως το ράφι
Η ανοδική πορεία που καταγράφουν οι τιμές ξεκινά βέβαια από το χωράφι ή την κτηνοτροφική εκμετάλλευση, καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος εισροών (ζωοτροφές, λιπάσματα κ.λπ.), αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Συγκεκριμένα για τα αμνοερίφια, όπως αναφέρει στον «Αγροτικό Τύπο» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Χρήστος Τσομπάνος, φέτος η τιμή τους έχει «τσιμπήσει» περίπου κατά 2-3 ευρώ ανάλογα με την ποιότητα και τη χώρα προέλευσης. Ενδεικτικά, το αρνί αγγίζει μέχρι και τα 14 ευρώ το κιλό και το κατσίκι τα 15 ευρώ το κιλό.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι λόγω του αυξημένου κόστους ζωοτροφών και οι παραγωγοί πωλούν ακριβότερα. «Πέρυσι πωλούσαμε τα αρνιά και τα κατσίκια 6,5-7,5 ευρώ το κιλό και φέτος 7,5-8,5 ευρώ. Αν υπολογιστεί και το κόστος των σφακτικών (1,5 ευρώ), το αρνί φεύγει από εμάς γύρω στα 10 ευρώ. Μετά, με τα μεταφορικά και το κέρδος των εμπόρων φτάνει στα 14-15 ευρώ», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσομπάνος.
Υπενθυμίζεται ότι ένα χρόνο πριν, το Πάσχα του 2021, οι τιμές έφταναν μέχρι τα 13,5 ευρώ το κιλό και το 2020 τα 9,5 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε δύο χρόνια ο παραδοσιακός οβελίας καταγράφει αύξηση που αγγίζει το 58%!
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή των αμνοεριφίων είναι χαμηλότερη στα καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε σχέση με τα ανταγωνιστικά κανάλια (π.χ. κρεοπωλείο, υπαίθριο εμπόριο κ.λπ.), όπου σε αυτά οι καταναλωτές μπορούν να τα προμηθευτούν και με 10-11 ευρώ το κιλό.
Πάντως, παρά την αυξημένη τιμή του οβελία, ο πρόεδρος του ΣΕΚ αναφέρει ότι η ζήτηση είναι πάρα πολύ αυξημένη. «Στα καλά συνοικιακά κρεοπωλεία η κίνηση έχει αυξηθεί κατά 60%. Παρά το γεγονός ότι πάντα οι Ελληνες αγοράζουν αρνί την τελευταία στιγμή, κυρίως μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, έχουν αρχίσει και αγοράζουν ακόμα και ένα μήνα πριν και το βάζουν στον καταψύκτη τους προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερη τιμή», τονίζει.
Την ίδια ώρα, αύξηση της τάξεως του 14% καταγράφουν και οι τιμές των αβγών, καθώς σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ η εξάδα κοστίζει φέτος 1,83 ευρώ έναντι 1,61 ευρώ τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2021. Κατά 60% ακριβότερα πωλείται φέτος και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το οποίο τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τσουρέκια, καθώς από τα 0,72 ευρώ το κιλό έχει εκτιναχθεί στο 1,15 ευρώ, ως αποτέλεσμα του διεθνούς ράλι στην τιμή των σιτηρών, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δεδομένου ότι η Ρωσία και η Ουκρανία είναι από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες σιτηρών παγκοσμίως.
Φωτιά είναι και οι αυξήσεις στη φέτα, η οποία φέτος πωλείται έναντι 8,63 ευρώ το κιλό από 7,35 ευρώ πέρυσι (+17%), λόγω του αυξημένου κόστους ζωοτροφών.
Σε ό,τι αφορά στα οπωροκηπευτικά, ο βαρύς χειμώνας με τις έντονες χιονοπτώσεις οδήγησε σε εκρηκτική αύξηση των τιμών τους που αγγίζουν ακόμα και το 77%! Ενδεικτικά, ένα μαρούλι κοστίζει 0,94 ευρώ το τεμάχιο φέτος έναντι 0,53 ευρώ πέρυσι, καθώς η τιμή που φεύγει από τον παραγωγό διαμορφώνεται στα 0,60 ευρώ το τεμάχιο από 0,35 ευρώ ένα χρόνο πριν! «Οι τιμές στα μαρούλια έχουν αυξηθεί σημαντικά, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι έντονες χιονοπτώσεις του χειμώνα κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένη η διαθεσιμότητα τους», επισημαίνει στον «Αγροτικό» Τύπο παραγωγός από τα Μέγαρα.
Αντίστοιχα, οι ντομάτες κυμαίνονται από 1,7 έως και 2 ευρώ το κιλό από 1,5 ευρώ πέρυσι το Πάσχα, ενώ αντίστοιχη είναι η αύξηση και στη χονδρική τιμή από 0,80 ευρώ το 2021 σε 1,20 ευρώ φέτος. «Η τιμή της ντομάτας παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα, δεδομένου ότι ο ασταθής καιρός και η παγωνιά αφενός επηρέασε τις αποδόσεις της και αφετέρου καθυστέρησαν τις κοπές. Πάντως, εκτιμώ ότι οι τιμές τους θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, αν και τις τελευταίες ημέρες δέχονται πιέσεις», τονίζει παραγωγός από την Κρήτη.
Σύγκριση τιμών τυπικού καλαθιού Πάσχα 2021-2022
Είδος | Τιμές Μ. Εβδομάδα | Τιμές Μ. Εβδομάδα | Μεταβολή |
2021 | 2022 | ||
ΑΒΓΑ 6ΑΔΑ L | 1,61 € | 1,83 € | 14% |
ΒΑΜΜΕΝΑ ΑΒΓΑ 6ΑΔΑ | 2,42 € | 2,22 € | -8% |
ΤΣΟΥΡΕΚΙ 1 κιλό | 4,18 € | 4,02 € | -4% |
ΞΙΔΙ 1 λίτρο | 0,89 € | 0,93 € | 5% |
ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ 1 κιλό | 0,72 € | 1,15 € | 60% |
ΒΟΥΤΥΡΟ 500 ΓΡΑΜΜ. | 5,23 € | 6,26 € | 20% |
ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ 250 ΓΡΑΜΜ. | 0,79 € | 1,01 € | 28% |
ΦΕΤΑ ΒΑΡΕΛΙ 1 κιλό | 7,35 € | 8,63 € | 17% |
ΓΙΑΟΥΡΤΙ 1 κιλό | 2,69 € | 2,49 € | -7% |
ΚΡΑΣΙ τ. ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ 0,75 λίτρα | 4,87 € | 4,95 € | 2% |
ΜΠΙΡΕΣ εξάδα 330 ml | 4,50 € | 4,36 € | -3% |
ΠΑΤΑΤΕΣ Ελληνικές 1 κιλό | 0,86 € | 0,86 € | 0% |
ΝΤΟΜΑΤΕΣ Ελληνικές 1 κιλό | 1,51 € | 1,73 € | 15% |
ΜΑΡΟΥΛΙ (1 τμχ.) | 0,53 € | 0,94 € | 77% |
ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ (500 γραμμ.) | 2,46 € | 2,92 € | 19% |
ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ ΤΥΠΟΥ COLA (1,5 λίτρο) | 1,09 € | 1,05 € | -3% |
Σύνολο | 41,70 € | 45,35 € | 9% |
Κόβουν το «χωριό» και τα μεγάλα τραπέζια
Σχετικά με τις συνήθειες που θα υιοθετήσουν φέτος το Πάσχα οι Ελληνες, όπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, τα μέτρα περιορισμού λόγω του κορονοϊού, αλλά και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της ακρίβειας φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει και τον τρόπο διασκέδασής τους και τις αγορές τους.
Συγκεκριμένα:
- Τα οικογενειακά τραπέζια αυτών των ημερών θα είναι μικρότερα. Παλαιότερα, προ του 2020, το 62% ή 2 στους 3 καταναλωτές συμμετείχαν σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια άνω των 10 ατόμων. Το ποσοστό αυτό το 2020 εν μέσω lockdown ήταν μόλις 3%, το 2022 έχει αυξηθεί στο 30%, αλλά απέχει αρκετά από τις εποχές προ κορoνοϊού.
- Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τους καταναλωτές που θα επιλέξουν να ταξιδέψουν στο χωριό ή στο νησί, με το ποσοστό το 2022 να είναι μόλις 25% έναντι 58% παλαιότερα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής πίεσης και του κόστους μεταφορών.
- Ακόμα και οι μαγειρικές συνήθειες καταγράφονται να έχουν σημαντική επίδραση από το οικονομικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των καταναλωτών που θα σουβλίσει αρνί και κατσίκι μειώνεται από το 61% στο 25%, ενώ το κοινό που θα ψήσει κομμάτι στο φούρνο αυξάνεται από 39% σε 52%. Γενικότερα, αναμένεται να μαγειρευτούν περισσότερο «κοπές» παρά ολόκληρα αμνοερίφια.