Από τις επιθέσεις σε υγειονομικό προσωπικό, υγειονομικές εγκαταστάσεις και ασθενοφόρα στο Σουδάν έχουν καταγραφεί τουλάχιστον τρεις νεκροί και δύο τραυματίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι οι αναφορές για στρατιωτικά χτυπήματα κατά υγειονομικών εγκαταστάσεων, πειρατεία ασθενοφόρων ενώ επιβαίνουν ασθενείς και παραϊατρικό προσωπικό, λεηλασίες εγκαταστάσεων υγείας και στρατιωτικές δυνάμεις που καταλαμβάνουν εγκαταστάσεις υγείας είναι βαθιά ανησυχητικές.
“Οι επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του δικαιώματος στην υγεία. Πρέπει να σταματήσουν τώρα. Τα μέρη στη σύγκρουση πρέπει να διασφαλίζουν την ασφαλή πρόσβαση των ασθενών, του υγειονομικού προσωπικού και των ασθενοφόρων στα νοσοκομεία ανά πάσα στιγμή. Οι ασθενείς χρειάζονται πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας όχι μόνο για τη θεραπεία τραυματισμών, αλλά και για άλλες βασικές και σωτήριες υπηρεσίες”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του.
Τουλάχιστον 16 νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένων εννέα στο Χαρτούμ) φέρεται να μην λειτουργούν λόγω επιθέσεων και 16 νοσοκομεία στο Χαρτούμ και σε άλλες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτειών του Νταρφούρ, παραλίγο να είναι μη λειτουργικά λόγω κόπωσης του προσωπικού και έλλειψης προμηθειών.
Τα νοσοκομεία στο Χαρτούμ που δέχονται τραυματίες αναφέρουν ελλείψεις σε αίμα, εξοπλισμό μετάγγισης, ενδοφλέβια υγρά, ιατρικές προμήθειες και άλλα είδη που σώζουν ζωές. Αναφέρονται επίσης ελλείψεις σε νερό, ηλεκτρισμό, καύσιμα και τρόφιμα για τους ασθενείς.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
“Καθώς οι προκλήσεις που σχετίζονται με την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη αυξάνονται και το υγειονομικό προσωπικό αντιμετωπίζει περιορισμένους πόρους για τη θεραπεία ασθενών, η ασφάλεια και η ιερότητα της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει πάντα να προστατεύονται, ειδικά σε καταστάσεις σύγκρουσης όταν η πρόσβαση σε σωτήριες υπηρεσίες γίνεται ακόμη πιο ζωτική”, προσθέτει ο ΠΟΥ.
Οι μάχες στο Σουδάν συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους ξεπερνούν τους 270. Ο ΟΗΕ έκανε λόγο για 1.800 τραυματίες, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι, καθώς η πρόσβαση στις εμπόλεμες ζώνες είναι δύσκολη ως αδύνατη για τους ασθενείς και τους γιατρούς.
Στο Νταρφούρ, οχυρό του στρατηγού Νταγκλό και των χιλιάδων ανδρών του, που διέπραξαν απερίγραπτες ωμότητες στον πόλεμο στην πολιτεία το 2003, η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) ανέφερε πως μέσα σε τρεις ημέρες εισήγαγε 183 τραυματίες, “ανάμεσά τους πολλά παιδιά”, στο τελευταίο νοσοκομείο της που συνεχίζει να λειτουργεί.
Ειδήσεις σήμερα
Υπόθεση Γεωργούλη: Τα ένοχα μυστικά από το 2020 και το συγκλονιστικό κατηγορώ της Χρονοπούλου