Το σχέδιο αυτό αποτελεί σίγουρα «μια εντυπωσιακή συμβολή στη μεταμόρφωση της αμερικανικής οικονομίας», δήλωσε ο Σολτς σε ομιλία του στη γερμανική ομοσπονδιακή βουλή (Μπούντεσταγκ), την οποία εκφώνησε πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ASEAN στις Βρυξέλλες.
Και οι Ευρωπαίοι «εξέφραζαν από καιρό την επιθυμία να πάρουν οι ΗΠΑ μια τέτοια κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Ωστόσο αυτό το πακέτο μέτρων «δεν πρέπει να εμποδίσει ένα θεμιτό ανταγωνισμό», υπογράμμισε.
«Γι’ αυτό υποστηρίζω κατηγορηματικά τις εντατικές συνομιλίες που διεξάγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις Ηνωμένες Πολιτείες» για το ζήτημα αυτό, πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
«Μίλησα με τον αμερικανό πρόεδρο, ο γάλλος πρόεδρος του μίλησε επίσης, επειδή δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διχαστούμε στη διατλαντική σχέση μας», επέμεινε.
«Αντιθέτως, αντί να μαλώνουμε, θα έπρεπε να δουλέψουμε ακόμη πιο στενά μαζί και να ενισχύσουμε το δίκαιο εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε.
Οι εντάσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ οξύνθηκαν μετά την υιοθέτηση το περασμένο καλοκαίρι αυτού του μεγάλου σχεδίου για το κλίμα, το οποίο προβλέπει επενδύσεις 420 δισεκ. δολαρίων, ένα σημαντικό μέρος των οποίων με τη μορφή επιδοτήσεων και μειώσεων φόρων, ιδιαίτερα για τα ηλεκτρικά οχήματα, τις μπαταρίες και τα προγράμματα ανανεώσιμης ενέργειας που ευνοούν το «made in USA», δηλαδή τα προϊόντα που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το σχέδιο αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ευρωπαίων, οι οποίοι θεωρούν πως οι επιδοτήσεις αυτές συνιστούν μέτρα που εισάγουν διακρίσεις και είναι αντίθετα στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.