Η προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών είναι μια προσπάθεια εκ μέρους της Ρωσίας να ανακόψει την επιτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας, ενώ το Κίεβο έχει προειδοποιήσει ότι η προσάρτηση θα βάλει «ταφόπλακα» σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες με τη Μόσχα.
Οι βιαστικά οργανωμένες ψηφοφορίες, στην πλειονότητά τους υπό την απειλή όπλου των Ρώσων και φιλορώσων στρατιωτών, διεξήχθησαν επί τέσσερις ημέρες στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και στη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα στα νότια, και μαζί αποτελούν περίπου το 15% της ουκρανικής επικράτειας (όση η Πορτογαλία).
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ξεκαθάρισε χθες ότι θα υπάρξει «σκληρή απάντηση» αν η Μόσχα προσαρτήσει τις περιοχές. Παράλληλα, συγκάλεσε για σήμερα έκτακτη συνεδρίαση ανώτατων αξιωματούχων ασφαλείας και άμυνας.
Ο Πούτιν, μετά την υπογραφή του διατάγματος, αναμένεται να συναντηθεί με τους επικεφαλής των περιοχών αυτών που έφτασαν χθες στη Μόσχα αεροπορικώς, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν Ρώσους αξιωματούχους να μεταφέρουν κάλπες από σπίτι σε σπίτι με ένοπλους άνδρες να τις… συνοδεύουν. Οι κάλπες στις τέσσερις περιοχές έβγαλαν τα επιθυμητά για το Κρεμλίνο αποτελέσματα -το 87%-99% είναι υπέρ της ένταξης στη Ρωσία- και όπως ισχυρίζεται η Ρωσία η ψηφοφορία ήταν εθελοντική και σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο. Η διεθνής κοινότητα (μεταξύ αυτών, η Κίνα και η Σερβία) καταδίκασαν την προσάρτηση των περιοχών και οι ηγέτες ετοιμάζουν νέες κυρώσεις.
Φιέστα Πούτιν
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, μετά την υπογραφή του διατάγματος, θα προχωρήσει σε μία σημαντική ομιλία, όπως είχε κάνει το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, στην οποία είχε ζητήσει από τους κοινοβουλευτικούς να επικυρώσουν την υπαγωγή του εδάφους στη Ρωσία, όπως και έγινε, μια προσάρτηση που δεν αναγνώρισε ποτέ η διεθνής κοινότητα. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στη ρωσική πρωτεύουσα και στην εμβληματική Κόκκινη Πλατεία.
Η κρατική Δούμα θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα για να συζητηθούν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που στήθηκαν στις (μερικώς) κατεχόμενες περιοχές και αναμένεται ομιλία του Πούτιν ενώπιον των μελών της Δούμας (Κάτω Βουλή) και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή). Η απόφαση του Πούτιν να ενσωματώσει επίσημα τις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη βίαιη προσάρτηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γράφει ο «Economist».
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Οι στόχοι
Αναλυτές σημειώνουν ότι η Ρωσία πραγματοποιεί αυτές τις προσαρτήσεις τώρα για να σταματήσει την υποχώρηση των δυνάμεών της έπειτα από την επιτυχημένη αντεπίθεση των Ουκρανών τις τελευταίες εβδομάδες. Με την απειλή μιας μαζικής κλιμάκωσης, η Ρωσία επιδιώκει να επιβραδύνει τις απώλειές της μέχρι οι δυνάμεις της να μπορέσουν να ανασυνταχθούν, μετά και τη «μερική επιστράτευση» που διέταξε. Η ρωσική ηγεσία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αντιμετωπίζει τις επιθέσεις στις προσαρτημένες περιοχές ως επιθέσεις σε κυρίαρχο ρωσικό έδαφος.
Αναφορικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, η Ρωσία θα μπορούσε να στοχεύει περισσότερα πληθυσμιακά κέντρα και κυβερνητικά κτίρια, καταφέρνοντας καίρια χτυπήματα σε ουκρανικές υποδομές. Δεν είναι απίθανο να πραγματοποιήσει πυρηνικές ασκήσεις ή τακτικά πυρηνικά πλήγματα για να… φοβερίσει τη Δύση.
Ειδήσεις σήμερα
Ζωγράφου: Σοκάρουν οι διάλογοι – Πώς «κάρφωνε» την ΕΛ.ΑΣ. η 22χρονη δόκιμος
Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας – SOS Μαρουσάκη για καιρικά σκαμπανεβάσματα
Google: Τι είναι το cloud region, τι υπηρεσίες παρέχει και πως μπορεί να «εκτοξεύσει» την απόδοση