Καθώς η Τουρκία προσπαθεί να διαχειριστεί τη χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της, οι ανησυχίες αυξάνονται για τα θύματα της τραγωδίας στη Συρία, με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) να πιέζει τις αρχές στα βορειοδυτικά να σταματήσουν να εμποδίζουν την πρόσβαση στην περιοχή καθώς επιδιώκει να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς.
Δώδεκα ημέρα μετά τον σεισμό, εργάτες από το Κιργιστάν κατάφεραν να σώσουν μια πενταμελή οικογένεια Σύρων από τα ερείπια ενός κτηρίου στην πόλη Αντάκια (Αντιόχεια) στη νότια Τουρκία.
Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, ανασύρθηκαν ζωντανοί. Η μητέρα και ο πατέρας επέζησαν όμως το παιδί πέθανε αργότερα από αφυδάτωση, ανέφερε το συνεργείο διάσωσης. Η μεγαλύτερη αδελφή και το δίδυμο αδελφάκι του δεν τα κατάφεραν.
“Ακούσαμε φωνές την ώρα που σκάβαμε σήμερα πριν από μία ώρα. Όταν βρίσκουμε ανθρώπους που είναι ζωντανοί χαιρόμαστε πάντα”, δήλωσε στο Reuters ο Ατάι Οσμάνοφ, μέλος του συνεργείου διάσωσης.
Δέκα ασθενοφόρα περίμεναν σε έναν δρόμο εκεί κοντά ο οποίος αποκλείστηκε από την κυκλοφορία ώστε να επιτραπεί η εργασία των συνεργείων διάσωσης.
Οι εργάτες ζήτησαν απ΄όλους απόλυτη ησυχία καθώς οι ομάδες σκαρφάλωναν πιο πάνω στην κορυφή των ερειπίων του κτηρίου όπου βρέθηκε η οικογένεια για να ακούσουν τυχόν περισσότερους θορύβους χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρονικό ανιχνευτή.
https://twitter.com/HispanatoliaEN/status/1626925923038552064?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1626925923038552064%7Ctwgr%5E8d86455586d4f42c135e77417d8d11f089817f84%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Fseismos-stin-tourkia-pethane-o-12xronos-pou-anasyrthike-zontanos-epeita-296-ores-sta-syntrimmia%2F3710159%2F
Καθώς οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονταν ένας εργάτης φώναξε μέσα στα ερείπια: “Πάρε βαθιά αναπνοή αν μπορείς να ακούσεις τη φωνή μου”. Οι εργάτες σταμάτησαν αργότερα τις επιχειρήσεις έρευνας καθώς εκσκαφείς έφθασαν για να καθαρίσουν τα μπάζα.
Γάζα ώρα μηδέν: «Εκεχειρία μόνο αν υπάρξει λίστα ομήρων» - Ο όρος του Νετανιάχου στη Χαμάς
Ο απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία έφθασε τις 40.642, ενώ η γειτονική Συρία ανέφερε τουλάχιστον 5.800 θανάτους, έναν απολογισμό που παραμένει αναλλοίωτος εδώ και ημέρες.
Σεισμός Τουρκία: Προσπαθούν να περισώσουν ό,τι είναι δυνατόν – Το θαύμα της ζωής επιμένει
Ο 17χρονος Ταχά Ερντέμ εξιστορείται, όπως νομίζει, τις τελευταίες στιγμές της ζωής του στην κάμερα του κινητού του και αποχαιρετά την οικογένειά του… «Νομίζω ότι αυτό είναι το τελευταίο βίντεο που θα τραβήξω ποτέ για σας», λέει ο Ταχά.
Ωστόσο, δύο ώρες μετά τον διασώζουν. Στην Αντιόχεια, όμως, οι διασώστες, αν και ανέσυραν ζωντανά μέσα από τα ερείπια τρία μέλη της ίδιας οικογένειας, έπειτα από 296 ώρες στα χαλάσματα, το δωδεκάχρονο αγόρι πέθανε καθ΄οδόν για το νοσοκομείο από αφυδάτωση. Με τις ελάχιστες δυνάμεις που του έχουν απομείνει, ο πατέρας καλεί να σώσουν και την υπόλοιπη οικογένειά του.
Τα άλλα δύο του παιδιά όμως εντοπίζονται νεκρά……
Όπως έγινε και με τον ποδοσφαιριστή από την Γκάνα, Κρίστιαν Ατσού. Ο Ατσού ήταν να φύγει από την Τουρκία λίγες ώρες πριν γίνει ο πρώτος μεγάλος σεισμός, αλλά είχε επιλέξει να μείνει στην ομάδα λόγω του νικητήριου γκολ που είχε βάλει.
Αποκαρδιωτική η κατάσταση και στη Συρία. Νέες εικόνες από drone, δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.
Η βοήθεια του ΟΗΕ έχει αρχίσει να φτάνει αλλά δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των εκατομμυρίων σεισμόπληκτων στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, και το καθεστώς Άσαντ καλείται να σταματήσει να βάζει εμπόδια στην μεταφορά της, ειδικά στις ελεγχόμενες από τους αντικαθεστωτικούς περιοχές που έχουν πληγεί.
Συνολικά σε Συρία και Τουρκία, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 46.000, με τις 41.000 να είναι μόνο στην Τουρκία.
Στο πλαίσιο του κύματος αλληλεγγύης προς τη γειτονική μας χώρα και η Seajετς του Mάριου Ηλιόπουλου έκανε δωρεά 1 εκατομμυρίου ευρώ για την στήριξη των σεισμοπαθών.
H επομένη της συμφοράς
«Μπορεί κατά κάποιο τρόπο να λύσουμε το θέμα του σπιτιού, να λύσουμε το θέμα της επιβίωσης, αλλά τα συντρίμμια που κουβαλάμε μέσα μας δεν μπορούμε να τα λύσουμε». Ο Ονερ, μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, περιγράφει τον φόβο που έχουν μέσα τους όσοι επέζησαν από τον φονικό σεισμό.
Ο ίδιος έχασε δικούς του ανθρώπους και όλα του τα υπάρχοντα. Σπίτι του πλέον, είναι το άσπρο βαν του.
Τη θέση των σωστικών συνεργείων πλέον έχουν πάρει Μπουλντόζες που βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα σημεία, όπως στην πόλη του Αντιγιαμάν.
Φορτώνουν τα μπάζα σε φορτηγά και τα απομακρύνουν.
Οι σοροί των ανθρώπων που εντοπίζονται μεταφέρονται σε αυτοσχέδια νεκροταφεία.
Όσα κτίρια έχουν παραμείνει όρθια, οι ένοικοι τους, μεταφέρουν τα υπάρχοντα τους ακόμα και με γερανό.
Δημόσια υγεία
Ενώ πολλά διεθνή συνεργεία διάσωσης έχουν φύγει από την τεράστια σεισμόπληκτη ζώνη στην Τουρκία, τουρκικά συνεργεία εξακολουθούσαν να ψάχνουν μέσα σε ισοπεδωμένα κτίρια με την ελπίδα να βρουν κι άλλους επιζώντες. Σύμφωνα με ειδικούς οι περισσότερες διασώσεις γίνονται τα πρώτα 24ωρα μετά τον σεισμό.
Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και ειδικοί εξέφρασαν ανησυχίες για την εξάπλωση μολύνσεων στην περιοχή όπου χιλιάδες κτίρια κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα καταστρέφοντας τις υποδομές υγιεινής.
https://twitter.com/HispanatoliaEN/status/1626968095431557121
Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε σήμερα πως αν και υπήρξε μια αύξηση στις εντερικές μολύνσεις και στις μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού, οι αριθμοί δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, προσθέτοντας πως έχουν ληφθεί μέτρα για την επιτήρηση και την αποτροπή ασθενειών.
“Προτεραιότητά μας τώρα είναι να καταπολεμήσουμε τις συνθήκες που μπορούν να απειλήσουν τη δημόσια υγεία και να αποτρέψουμε μεταδοτικές ασθένειες”, δήλωσε ο Κοτζά σε συνέντευξη Τύπου στη νότια επαρχία Χατάι.
Οργανώσεις αρωγής λένε πως οι επιζώντες θα χρειαστούν βοήθεια για μήνες καθώς πολλές κρίσιμες υποδομές έχουν καταστραφεί.
Η οργή αυξάνεται
Ούτε η Τουρκία ούτε η Συρία έχουν πει πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό.
Στις οικογένειες που περιμένουν ακόμη να ξαναδούν συγγενείς τους στην Τουρκία, υπάρχει αυξανόμενη οργή για αυτό που θεωρούν πως είναι διεφθαρμένες κατασκευαστικές τεχνικές και μια βαθιά προβληματική αστική ανάπτυξη που είχε αποτέλεσμα την κατάρρευση χιλιάδων σπιτιών και επιχειρήσεων.
Ένα τέτοιο κτίριο ήταν το Ronesans Rezidans το οποίο κατέρρευσε στην Αντάκια (Αντιόχεια) σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους.
“Υποτίθεται πως θα ήταν αντισεισμικό αλλά μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα”, δήλωσε ο Χάμζα Αλπασλάν, 47 ετών, ο αδελφός του οποίου είχε ζήσει στο συγκρότημα. “Είναι σε φρικτή κατάσταση. Δεν έχει μείνει ούτε μπετόν ούτε ένα κανονικό σίδερο μέσα. Είναι πραγματική κόλαση”.
Η Τουρκία έχει υποσχεθεί ότι θα διεξαγάγει έρευνα για να βρει όσους φέρεται να ευθύνονται για την κατάρρευση κτηρίων και έχει διατάξει τη σύλληψη τουλάχιστον 100 υπόπτων μεταξύ των οποίων εργολάβοι.
Ειδήσεις σήμερα
Τουρκία: Τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια 296 ώρες μετά τον σεισμό!