«Πρόκειται για μία από τις μεγάλες καταστροφές, δεν την έχουμε αποτιμήσει ακόμα. Δεν θα με εκπλήσσει το γεγονός αν αναφερθούν περίπου 50.000 νεκροί πολύ πιο πάνω από ό, τι ανακοινώνεται και αυτό με βάση συνδυασμένες παρατηρήσεις που κάναμε και σε κτίρια αλλά και με βάση πληροφορίες που πήραμε από Τούρκους συναδέλφους. Επαναλαμβάνω, δεν θα με εκπλήσσει καθόλου αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000. Είναι μια τεράστια περιοχή όσο περίπου η ηπειρωτική Ελλάδα, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη».
Ακόμα είπε: «Είναι μια τεράστια ζημιά την οποία θα η οποία θα δρομολογήσει τεράστιες αλλαγές στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα και εντός και εκτός Τουρκίας. Και αυτό είναι βέβαιο βλέποντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν εδώ στην Τουρκία. Βεβαίως, τολμώ να πω ότι ο κόσμος εδώ είναι ακόμα μουδιασμένος, δεν έχει συνειδητοποιήσει ακριβώς τι του έχει συμβεί, αλλά και το τι θα γίνει από τώρα και πέρα. Η πόλη της Αντιόχειας είναι μία πόλη περίπου 300.000 κατοίκων, η οποία έχει καταστραφεί τουλάχιστον κατά τα 2/5πέμπτα, για να μην πω τα 3/5».
Ο κ. Λέκκας είπε ακόμα ότι αν λάβει υπόψιν τη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, όπου οι Ιάπωνες ήθελαν 8 χρόνια για να κάνουν την πλήρη ανάκαμψη στο μετά καταστροφικό στάδιο, στην Τουρκία θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να πούμε ότι επανέρχεται η περιοχή στην προ του σεισμού κατάσταση.
Ένας στόχος επιστημονικός είναι να δούμε σε τι οφείλονται αυτές οι καταστροφές, είπε ακόμα, τονίζοντας ότι «οι αντισεισμικοί κανονισμοί στην Ελλάδα είναι πολύ πιο καλοί από όλο τον κόσμο, και αυτό θα πρέπει να το τονίσουμε για να αισθάνεται ο κόσμος ασφαλής. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά διαμέσου του συνόλου των επιστημόνων της χώρας και των μηχανικών και έχει αποδώσει στη χώρα δομές οι οποίες είναι πάρα πολύ ισχυρές, ενώ στην Τουρκία βλέπουμε τις ατέλειες που υπάρχουν από τους κανονισμούς, τους εγχώριους, όπως βέβαια και η πολύ φτωχή ποιότητα των υλικών».
Μάλιστα μοιράστηκε και μία εμπειρία του: «Μέσα σε ένα υποστύλωμα μιας πολυκατοικίας, δηλαδή σε μία κολόνα, αντί να υπάρχει το κατάλληλο υλικό, υπήρχαν κροκάλες ποταμών, ολόκληρες πέτρες μέσα στο μπετόν, δεν είχε τα κανονικά υλικά, δηλαδή το χαλίκι και το τσιμέντο. Μέσα στη μάζα του υποστυλώματος υπήρχαν άσχετα υλικά, τα οποία βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλουν στην θωράκιση. Είναι χιλιάδες αυτές οι κατασκευές, δεν είναι μία παράκαμψη των κανονισμών. Είναι μία παρανομία που θα θεωρούσαμε εμείς στην Ελλάδα ότι μπορεί να υπάρχει στο 1% ή στο 2%. Στην Τουρκία είναι ο κανόνας αυτός».
Ο κ. Λέκκας επανέλαβε ότι ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι από αύριο δεν θα έχει απολύτως τίποτα και η οργή θα ξεχειλίσει.
Τέλος αναφέρθηκε στους άντρες της ΕΜΑΚ και τις ηρωικές προσπάθειες που γίνονται: «Οι άντρες της ΕΜΑΚ έχουν τρεις μέρες να κοιμηθούν σωστά, μέσα στο κρύο με – 5 βαθμούς και διακινδυνεύουν συνέχεια. Όταν ερχόμαστε σε μια τέτοια αποστολή, ξεχνάμε τα πάντα πίσω μας, γιατί διαφορετικά δεν μπορείς να επιβιώσεις».
Σεισμός: Πάνω από 16.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία – Νέα ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει η Ελλάδα
Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε νωρίς την Πέμπτη τους 16.000 νεκρούς, την ώρα που σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αγωνιώδη κούρσα με τον χρόνο για να σώσουν επιζώντες με αντίξοες συνθήκες, υπό δριμύ ψύχος.
Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εξαιτίας του σεισμού των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και των πολλών ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων που τον ακολούθησαν έχουν φθάσει τις 12.391 στην Τουρκία και τις 2.992 στη Συρία. Με βάση τα νέα στοιχεία, οι νεκροί στις δύο χώρες έχουν φτάσει μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης (9/2) τους 15.383.
Σεισμός στην Τουρκία-ΕΜΑΚ: 10 άτομα έχει απεγκλωβίσει η ελληνική αποστολή
Δέκα άτομα, 5 ζωντανά και 5 νεκρά, έχει ανασύρει μέχρι στιγμής η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων της στα ερείπια των κτηρίων της πόλης Χατάι στην Τουρκία, που κατέρρευσαν εξαιτίας του ισχυρού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική από χθες (7/2) το πρωί που ξεκίνησε να επιχειρεί η ελληνική αποστολή και μέχρι αυτή την ώρα έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανά πέντε άτομα ως κάτωθι:
– ένας άνδρας 50 ετών περίπου (07-02-2023)
– ένα ανήλικο κορίτσι 9 ετών περίπου (07-02-2023)
– ένα ανήλικο κορίτσι 7 ετών περίπου (07-02-2023)
– ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023) και
– μια γυναίκα 20 ετών περίπου (08-02-2023)
ενώ, έχουν ανασυρθεί νεκρά πέντε άτομα ως κάτωθι:
– ένα ανήλικο κορίτσι τριών ετών περίπου (07-02-2023)
– ένας άνδρας 40 ετών περίπου (08-02-2023)
– ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023)
– ένα βρέφος τεσσάρων μηνών περίπου (08-02-2023) και
– μία γυναίκα 30 ετών περίπου (08-02-2023)
Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της η Πυροσβεστική οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.
Σεισμός στην Τουρκία: Οι ήρωες της ΕΜΑΚ έσωσαν την Αϊρίν μετά από 5 ώρες
Η ΕΜΑΚ κατάφερε και απεγκλώβισε μια 20χρονη στο Χατάι της Τουρκίας, έπειτα από πολύωρη επιχείρηση, η οποία παρεμποδίστηκε από ισχυρούς μετασεισμούς.
Όπως είπε στον Σκάι ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, η κοπέλα είχε «γαντζωθεί» από το χέρι του Έλληνα Πυροσβέστη, κρατώντας ταυτόχρονα την ελπίδα της να βγει από τα ερείπια, σχεδόν 48 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό. Οι πυροσβέστες της είχαν δώσει υγρά για να τη βοηθήσουν και παράλληλα μάχονταν για να την απεγκλωβίσουν.
Τελικά διαπιστώθηκε ότι το παιδάκι ήταν δυστυχώς χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ η φωνή ήταν της νεαρής Αϊρίν, πίσω από τους άλλους δύο νεκρούς. Ταυτόχρονα προσπαθούν να κόψουν σιγά σιγά το δοκάρι κάτω από το οποίο είναι εγκλωβισμένη η 20χρονη, ενώ πριν από λίγο προχώρησαν στην μακάβρια ενέργεια να απομακρύνουν το άψυχο σώμα του παιδιού για να ανοίξουν χώρο.
Σεισμός στην Τουρκία: Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα – Στην Τουρκία ο Στυλιανίδης
Την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε η Ελλάδα, για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα διαθέτει για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει, υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.
Την αποστολή του πρώτου κύματος ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία θα συνοδεύσουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, και θα αναχωρήσει τις επόμενες ώρες από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Η αποστολή πραγματοποιείται σε συνέχεια συνεννοήσεων με τις τουρκικές αρχές, με τη συνδρομή του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Για τη μεταφορά του υλικού και με στόχο να φτάσει στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό, θα πραγματοποιηθούν πέντε πτήσεις προς τη γειτονική χώρα με αεροσκάφη της Aegean.
Το κόστος μεταφοράς των υλικών που θα διατεθούν θα καλυφθεί κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής θα αποτελέσει χορηγία της αεροπορικής εταιρείας Aegean.
H Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που βρέθηκε στο πλευρό των σεισμόπληκτων της Τουρκίας, διαθέτοντας δύο ομάδες Έρευνας και Διάσωσης που συνδράμουν από την πρώτη στιγμή τις επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα.
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός στην Τουρκία: Οργή για Ερντογάν, ευχαριστίες γα Ελλάδα
Πέτρος Φιλιππίδης: Ένοχος για απόπειρες βιασμού αλλά εκτός φυλακής