Χθες στο Ηνωμένο Βασίλειο τουλάχιστον 500.000 δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι και μηχανοδηγοί έκαναν πορείες σε όλη τη χώρα ζητώντας αυξήσεις για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό του 10%. Στην απέναντι όχθη της Μάγχης τα γαλλικά συνδικάτα παίζουν φουλ επίθεση μετά την τεράστια επιτυχία των δύο απεργιών στις 19 και 31 Ιανουαρίου, που έβγαλαν πάνω από 2 εκατομμύρια Γάλλους στους δρόμους, ετοιμάζοντας δύο ακόμη πανεθνικές συγκεντρώσεις στις 7 και 11 Φεβρουαρίου κατά του νέου συνταξιοδοτικού νόμου που αυξάνει το γενικό όριο ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη, πλήττοντας κυρίως τις γυναίκες. Χθες διά στόματος του υπουργού Εργασίας, Ολιβιέ Ντισό, η κυβέρνηση επανέλαβε πως η αύξηση του ηλικιακού ορίου είναι «αδιαπραγμάτευτη» και ισχυρίστηκε πως «η πραγματικά μεγάλη αντίδραση της κοινωνίας μάς υποχρεώνει να εξηγήσουμε καλύτερα την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης».
Χθες τα περισσότερα σχολεία της Βρετανίας έμειναν κλειστά και τα περισσότερα σιδηροδρομικά δρομολόγια ματαιώθηκαν, ενώ η κυβέρνηση έθεσε σε επιφυλακή το στρατό για τη διεκπεραίωση συνοριακών ελέγχων κατά την «Τετάρτη των πορειών» (Walkout Wednesday). Σύμφωνα με τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, στις πορείες πήραν μέρος περισσότεροι από 300.000 δάσκαλοι, ενώ η συνολική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ήταν η μαζικότερη από το 2011.
Ωστόσο ο Συντηρητικός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, συνεχίζει να τηρεί αδιάλλακτη στάση, καταδικάζοντας την απεργία που «ανάγκασε εκατομμύρια μαθητές στη χώρα να χάσουν τα μαθήματά τους». Από την πρώτη στιγμή άλλωστε, η κυβέρνησή του ύψωσε τείχος άρνησης στους απεργούς, υποστηρίζοντας ότι, αν η κυβέρνηση ενδώσει στα αιτήματά τους για υψηλές μισθολογικές αυξήσεις, θα τροφοδοτήσει περισσότερο τον πληθωρισμό.
Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, πολλών κλάδων είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν απτόητοι τις κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας πως η πρωτοφανής ακρίβεια στα τρόφιμα και στην ενέργεια θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την επιβίωσή τους. «Χρειαζόμαστε χρήματα εδώ και τώρα. Αν η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι αμέσως, θα ακολουθήσουν περισσότερες τέτοιες κινητοποιήσεις», τόνισε ο γραμματέας της βρετανικής ΑΔΕΔΥ (PCS), Μαρκ Σιουότκα, που εκπροσωπεί 100.000 απεργούς. Τους τελευταίους μήνες η Βρετανία συγκλονίζεται από απεργίες σε κλάδους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όπως η Υγεία, οι μεταφορές, οι αποθήκες της Amazon και τα Βασιλικά Ταχυδρομεία. Γι’ αυτή την εβδομάδα έχουν προγραμματίσει απεργία οι πυροσβέστες και για την επόμενη οι εργαζόμενοι στην Υγεία (νοσηλευτές, προσωπικό ασθενοφόρων, παραϊατρικά επαγγέλματα κ.ά.).
Η κρίση έχει φθείρει δραματικά το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, που υπολείπεται 25 μονάδες των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις, ενώ το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών του Λονδίνου θεωρεί σχετικά ασήμαντες τις επιπτώσεις του τελευταίου απεργιακού 8μήνου στην οικονομία: μόλις 1,7 δισ. λίρες, ήτοι 0,1% του προβλεπόμενου βρετανικού ΑΕΠ. Η γενική γραμματέας της Εθνικής Ενωσης Εκπαιδευτικών, Μέρι Μπούστεντ, τόνισε ότι οι συνάδελφοί της δεν έχουν άλλο μέσο από τις απεργίες για να ζήσουν αξιοπρεπώς, διαφορετικά θα εγκαταλείψουν μαζικά το επάγγελμα.