Σύμφωνα με το δίκτυο Télé Sahel, έφθασαν με μεταγωγικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 «στρατιωτικό υλικό και στρατιωτικοί εκπαιδευτές» από τη Ρωσία.
Η Ρωσική Ομοσπονδία θα «εξοπλίσει» τον Νίγηρα, σε πρώτη φάση «θα εγκαταστήσει» σύστημα «αντιαεροπορικής άμυνας» ικανό «να εγγυάται τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου μας», ανέφερε η νιγήρια δημόσια τηλεόραση, μεταδίδοντας νυχτερινά πλάνα της προσγείωσης του μεταγωγικού μεγάλων αποστάσεων στην πρωτεύουσα της χώρας.
Οι ρώσοι εκπαιδευτές, ο αριθμός των οποίων δεν διευκρινίστηκε, «θα εγγυηθούν την ποιοτική εκπαίδευση» των στρατιωτικών του Νίγηρα στη χρήση «του προαναφερθέντος συστήματος».
«Βρισκόμαστε εδώ για να εκπαιδεύσουμε τον στρατό του Νίγηρα, να τον βοηθήσουμε να αξιοποιήσει το στρατιωτικό υλικό που θα παραλάβει», υλικό «διαφόρων» στρατιωτικών σκοπών και ειδικοτήτων, εξήγησε ένας από τους ρώσους εκπαιδευτές στην κρατική τηλεόραση. «Είμαστε εδώ για να αναπτύξουμε τη στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας-Νίγηρα».
Την 26η Μαρτίου, ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος του Νίγηρα, ο στρατηγός Αμπντουραμάν Τσιανί, συζήτησε τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την «ενίσχυση» της διμερούς συνεργασίας στο πεδίο της ασφάλειας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
Κέιτ Μίντλετον: «Να στραφούμε στην αγάπη και όχι στον φόβο» - Τι ανάφερε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά της
Οι δυο «αρχηγοί κρατών αντάλλαξαν απόψεις για την ενίσχυση της συνεργασίας στο πεδίο της ασφάλειας» ανάμεσα στη Μόσχα και στη Νιαμέ, για την «αντιμετώπιση των τρεχουσών απειλών», φράση η οποία προφανώς παραπέμπει στη δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων στο Σαχέλ.
Στα μέσα Μαρτίου, ο Νίγηρας κατήγγειλε, με «άμεση ισχύ», διμερή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, θέτοντας εν αμφιβόλω την παρουσία των 1.000 και πλέον αμερικανών στρατιωτικών στο έδαφός του.
Όπως και οι γείτονές του, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί, ο Νίγηρας είναι αντιμέτωπος εδώ και χρόνια με αλλεπάλληλες και πολυαίμακτες επιθέσεις τζιχαντιστικών οργανώσεων, που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, είτε στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Και στις τρεις χώρες, οι πολιτικές κυβερνήσεις ανατράπηκαν με στρατιωτικά πραξικοπήματα από το 2020.
Και οι τρεις πρώην γαλλικές αποικίες γύρισαν την πλάτη στο Παρίσι και προσέγγισαν, οικονομικά και στρατιωτικά, νέους συμμάχους, ιδίως τη Ρωσία, ενώ σχημάτισαν τη Συμμαχία Κρατών του Σαχέλ (ΣΚΣ), με απώτερο σκοπό να εγκαθιδρύσουν συνομοσπονδία.
Στα μέσα Ιανουαρίου, η Ρωσία ανακοίνωνε πως συμφώνησε με την Νίγηρα να «ενταθεί» η διμερής στρατιωτική συνεργασία. Ρωσική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τη Νιαμέ τον Δεκέμβριο για συνομιλίες με στελέχη του στρατιωτικού καθεστώτος. Υπογράφτηκαν τότε συμφωνίες για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο.
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε γιατί το Instagram θα «θολώνει» μερικές από τις φωτογραφίες σας
Χιονοστιβάδα παρέσυρε και σκότωσε τρεις σκιέρ σε χιονοδρομικό κέντρο
Ο Κινέζος πιανίστας Λανγκ Λανγκ απέκτησε αστέρι στη Λεωφόρο Δόξας στο Χόλυγουντ [Βίντεο]