«Ο πόλεμος στην Ουκρανία απέκτησε στοιχεία παγκόσμιας σύγκρουσης», είπε, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε ΗΠΑ και Βρετανία που έδωσαν το «πράσινο φως» στο Κίεβο αυτή τη βδομάδα, για τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων τους μεγάλης εμβέλειας για επιθέσεις κατά της Ρωσίας.
«Οι ΗΠΑ έχουν καταστρέψει την έννοια της διεθνούς ασφάλειας και σπρώχνουν τον κόσμο προς την παγκόσμια σύγκρουση» τόνισε, προσθέτοντας «είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια και σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης θα απαντήσουμε συμμετρικά αποφασιστικά με κάθε τρόπο».
«Πάντα προτιμούσαμε, και τώρα είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε κάθε διαφορά με ειρηνικά μέσα, αλλά είμαστε επίσης έτοιμοι για οποιαδήποτε εξέλιξη. Αν κάποιος αμφιβάλλει, κάνει λάθος. Πάντα θα δίνουμε απάντηση», υπογράμμισε.
Ο Πούτιν ανακοίνωσε πως η χθεσινή επίθεση στην Ουκρανία στην πόλη Ντνίπρο πραγματοποιήθηκε με νέου τύπου προηγμένο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, κι όχι διηπειρωτικό όπως εκτιμούσε το Κίεβο.
Ηταν η απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, αμερικανικούς πυραύλους ATACMS και βρετανικούς Storm Shadow τα τελευταία 24ωρα «που συνιστούν σοβαρή κλιμάκωση», πρόσθεσε.
Η δοκιμή του Oreshnik κατά ουκρανικής στρατιωτικής εγκατάστασης ήταν επιτυχημένη, ο στόχος επετεύχθη και ήταν ένα προειδοποιητικό μήνυμα και προς τρίτους, απείλησε.
Νέες απειλές από Πούτιν στην Ουκρανία: «Θα μετανιώσει για την επίθεση στο Καζάν»
«Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις οποιασδήποτε χώρας, τα όπλα της οποίας χρησιμοποιούνται εναντίον της» δήλωσε απερίφραστα.
Η χρήση δυτικών όπλων τύπου ATACMS και βρετανικών Storm Shadow δεν επηρεάζει την πορεία του πολέμου, είπε, υπογραμμίζοντας πως από την άλλη πλευρά οι πύραυλοι Oreshnik αντανακλούν τις δυνατότητες της ρωσικής τεχνολογίας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του ΝΑΤΟ και τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας δεν μπορούν να τους αναχαιτίσουν. Οι πύραυλοι Oreshnik κινούνται με ταχύτητα δεκαπλάσια από την ταχύτητα του ήχου στα 3 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, περηφανεύτηκε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε ακόμη πιο εφιαλτικό τόνο στις απειλές, επισημαίνοντας πως ο πύραυλος Oreshnik «μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές», παραπέμποντας στην προ ημερών επικαιροποίηση του πυρηνικού δόγματος της Μόσχας που πλέον προβλέπει πως η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο ακόμη και σε απάντηση επίθεσης με τη στήριξη πυρηνικής δύναμης, ακόμη και αν γίνεται χρήση συμβατικών όπλων.
«Πρόκειται για μια ακόμη ανησυχητική εξέλιξη. Με όλα αυτά βαίνουμε προς τη λάθος κατεύθυνση» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ, Στεφάν Ντιζαρίκ, σε μια πρώτη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, επαναλαμβάνοντας την έκκληση «προς όλες τις πλευρές για αποκλιμάκωση των εντάσεων και τερματισμό του πολέμου».
Πάντως σε μια ένδειξη πως παρά τις φραστικές απειλές ο Πούτιν μάλλον δεν προτίθεται να διαβεί σύντομα τον Ρουβίκωνα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα, μετέδωσε χθες βράδυ πως η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιηθεί από τη Ρωσία, λίγο πριν από το χθεσινό χτύπημα με τον πειραματικό, βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς μέσω διαύλων.
Σύμφωνα με το Ρόιτερς, οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει με την πλευρά τους την Ουκρανία και τους στενούς συμμάχους τους, ώστε να προετοιμαστούν για την πιθανή χρήση του νέου πυραύλου. Η Ουάσιγκτον εκτιμά πως η Ρωσία κατά πάσα πιθανότατα διαθέτει μόνο λιγοστούς τέτοιους πυραύλους.