Εκθεση ανάλυσης ρίσκου της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρίας Verisk Maplecroft προειδοποιεί ότι η πολιτική αναταραχή αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, καθώς το 80% των χωρών παγκοσμίως βιώνει εκρηκτικές πληθωριστικές τάσεις. Η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Τυνησία βρίσκονταν ήδη στη… δίνη μιας οικονομικής και πολιτικής κρίσης πριν από το τελευταίο σοκ, που προέκυψε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Ενδεικτική είναι η προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που τονίζει ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης και μια «θεμελιώδη μετατόπιση» από τη σχετική σταθερότητα σε μια εποχή κατάρρευσης των διεθνών σχέσεων και συχνότερων φυσικών καταστροφών.
» ΤΥΝΗΣΙΑ
Αποτέλεσε το επίκεντρο της Αραβικής Ανοιξης και πάλι, έντεκα χρόνια μετά, εκτιμάται ότι είναι πιο ευάλωτη στον κίνδυνο εμφύλιων εξεγέρσεων. Το δημοψήφισμα του Ιουλίου για την αλλαγή του Συντάγματος είχε μικρή συμμετοχή και οι αντιπολιτευόμενες ομάδες απείχαν, ενώ ο πρόεδρος Καΐς Σαϊέντ εδραίωσε τη μονοπρόσωπη κυριαρχία του, ανατρέποντας το δημοκρατικό «πείραμα» της χώρας. Το πολιτικό χάος αποτελεί ανάχωμα στις προσπάθειες εξασφάλισης οικονομικής βοήθειας από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου η Τυνησία να διασώσει τα δημόσια οικονομικά της από την κατάρρευση. Η παροχή πακέτου βοήθειας από το ΔΝΤ, πάντως, θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας που θα προκαλέσουν περαιτέρω εντάσεις.
Η κυβέρνηση αύξησε αυτόν τον μήνα την τιμή των φιαλών με αέριο που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα κατά 14%, για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια. Παράλληλα, αύξησε τις τιμές των καυσίμων για τέταρτη χρονιά αυτόν τον χρόνο, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τη μείωση των επιχορηγήσεων στην ενέργεια. Πρόκειται για μία αλλαγή πολιτικής που επέβαλε το ΔΝΤ. Σε εβδομαδιαία βάση, χιλιάδες Τυνήσιοι βγαίνουν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της φτώχειας, των υψηλών τιμών και των ελλείψεων σε τρόφιμα. Τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ έχουν εξαγριώσει τους πολίτες, που περνούν ώρες σε ουρές για να αγοράσουν βασικά προϊόντα. Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media δείχνουν τους καταναλωτές να δίνουν μάχη για λίγη ζάχαρη και αλεύρι…
» ΛΙΒΑΝΟΣ
Σε οριακή καμπή βρίσκεται η χώρα, όπου βαθαίνει η πολιτική και η οικονομική κρίση, που εντάθηκε μετά την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020. Τέσσερις στους πέντε πολίτες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, η βενζίνη ακριβαίνει, οι τιμές βασικών αγαθών εκτοξεύονται, ο πληθωρισμός καλπάζει, η λιβανέζικη λίρα έχει χάσει το 95% της αξίας από την αρχή της κρίσης και είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο η χώρα να μένει χωρίς ρεύμα για ώρες.
Την περασμένη εβδομάδα το Κοινοβούλιο του Λιβάνου απέτυχε και πάλι να εκλέξει νέο αρχηγό του κράτους που θα αντικαταστήσει τον υπηρεσιακό πρόεδρο Μισέλ Αούν όταν λήξει η θητεία του στις 31 Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, δήλωσε πως θα συγκαλέσει νέα συνεδρίαση όταν προκύψει συναίνεση για έναν υποψήφιο – πιθανό είναι να μείνει η θέση κενή και να υπάρξει ακυβερνησία.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Παράλληλα, πληθαίνουν οι «έφοδοι» απελπισμένων πολιτών σε τράπεζες που προσπαθούν να πάρουν -με τη βία, ψεύτικα όπλα και καθιστικές διαμαρτυρίες- τις αποταμιεύσεις τους που έχουν μπλοκαριστεί. Οπως καταγγέλλουν, αδυνατούν να πληρώσουν για τη διαβίωσή τους, να καλύψουν τα έξοδα χειρουργείων και να στείλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό. Εδώ και τρία χρόνια, οι τράπεζες έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς, εμποδίζοντας τους πελάτες να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους, ιδιαίτερα σε δολάρια, ή να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό.
» ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Η πολιτικά σταθερότερη, υπό τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, επιδιώκει την ταχεία οικονομική υποστήριξη από τις πλουσιότερες (και φιλικότερες) χώρες του Κόλπου. Ο Αλ Σίσι σε πρόσφατη τηλεοπτική ομιλία του απέρριψε τις ανησυχίες για την οικονομική κρίση στην Αίγυπτο, τονίζοντας ότι η χώρα θα καταφέρει να ξεπεράσει τον σκόπελο με την ενίσχυση των γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, χωρίς να αναφερθεί, ωστόσο, σε λεπτομέρειες.
Εν τω μεταξύ, η αιγυπτιακή λίρα έχει χάσει το 20% της αξίας της από τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός έχει εκτοξευτεί στο 15% και βρίσκεται κοντά σε ένα δάνειο από το ΔΝΤ στο πλαίσιο του σχεδίου ανοικοδόμησης, που εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 5-8 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που θα διογκώσει το χρέος της, από 37 δισ. δολάρια το 2010 πριν από την Αραβική Ανοιξη σε 158 δισ. δολ. τον Μάρτιο.
» ΙΡΑΝ
Στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, το θεοκρατικό Ιράν κλυδωνίζεται από μαζικές διαμαρτυρίες και την αιματηρή καταστολή τους από τις Αρχές (περισσότεροι από 80 νεκροί). Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της νεαρής Μάχσα Αμίνι και γρήγορα πήραν μορφή λαϊκής διαμαρτυρίας, καθώς οι πολίτες ζητούν ελευθερίες, δικαιώματα, τερματισμό της πολιτικής διαφθοράς και άμεση επίλυση της οικονομικής δυσχέρειας που βιώνουν.
Ειδήσεις σήμερα