Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και οι φάτνες γίνονται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο Γερμανός αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), Φρίντριχ Μερτς, προέτρεψε τους Γερμανούς να αγοράζουν και να στολίζουν έλατο πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς αποτελεί μέρος των παραδόσεων και της εθνικής κουλτούρας (Leitkultur).
Η προτροπή του θεωρήθηκε έμμεση αποδοκιμασία της «ουδετεροποίησης» των Χριστουγέννων για να μη θιγούν οι μετανάστες και προκάλεσε τη διαφωνία στελεχών των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, όπως και οικολογικών οργανώσεων. «Είναι μέρος της δυτικής χριστιανικής μας ταυτότητας», συνέχισε, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει εδώ και γενιές και ως εκ τούτου επηρεάζει τα σημερινά παιδιά, τα οποία θα το συνεχίσουν στο μέλλον. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο εμφανίστηκε στη Γερμανία από τους Λουθηρανούς τον 16ο αιώνα και καθιερώθηκε μαζικά μετά το 1870. Οπως σημειώνει η DW, ο Μερτς κατάγεται από την «πρωτεύουσα» των χριστουγεννιάτικων δέντρων της Γερμανίας, τη δυτική περιοχή Σάουερλαντ της Βεστφαλίας, η οποία προμηθεύει πολλά από τα περίπου 30 εκατομμύρια δέντρα που τοποθετούνται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα κάθε Δεκέμβριο.
Πρόστιμα για τις φάτνες από τη Μελόνι
Ειχε προηγηθεί αντίστοιχη… εορταστική νουθεσία από το κυβερνών κόμμα της Ιταλίας, «Αδελφοί της Ιταλίας». Το κόμμα της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, ζητάει από τα σχολεία να τοποθετούν φάτνες, ώστε να προστατευτούν οι πολιτιστικές ρίζες της χώρας. Μάλιστα, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από τον Γερμανό Μερτς, προωθώντας νομοσχέδιο για την επιβολή προστίμων σε όσους διευθυντές σχολείων δεν συμμορφώνονται.
Οπως αναφέρεται στο εν λόγω νομοσχέδιο, και αναδημοσιεύει το BBC, τα πρόστιμα μπορούν να επιβληθούν στους διευθυντές σχολείων που αρνούνται να στολίσουν στις ανάλογες χριστιανικές γιορτές για παράδειγμα δέντρο ή φάτνη με την αναπαράσταση της προσκύνησης των τριών Μάγων στον Χριστό. Αλλωστε, η σκηνή της φάτνης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της καθολικής κληρονομιάς της Ιταλίας. Πολλές περιοχές -Νάπολη, πλατεία Αγίου Πέτρου, Βατικανό- δημιουργούν φαντασμαγορικές ερμηνείες της και αποτελούν πόλο έλξης για τους προσκυνητές.
«Εδώ και μερικά χρόνια γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων και ντροπιαστικών αποφάσεων ορισμένων σχολείων που απαγορεύουν τις φάτνες και τροποποιούν τη βαθιά ουσία των Χριστουγέννων, μετατρέποντάς τα σε πομπώδεις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις ώστε να μην προσβάλλουν τους πιστούς άλλων θρησκειών», δήλωσε η Λαβίνια Μενούνι, γερουσιαστής του FdI και βασική υπογράφουσα του προτεινόμενου νομοσχεδίου. Ο Ρικάρντο Μάγκι, γραμματέας του αριστερού κόμματος «Περισσότερη Ευρώπη», συνδέει το τελευταίο νομοσχέδιο με τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Μελόνι, κατηγορώντας την ότι «προστατεύει τα θρησκευτικά σύμβολα σαν να είναι πτυχές της λαογραφίας, την ώρα που δυσκολεύει τις διασώσεις όσων κινδυνεύουν στη θάλασσα».
Αντιδρούν εκπαιδευτικά συνδικάτα
Την αντίθεσή του εξέφρασε και το συνδικάτο των εκπαιδευτικών FLC CGIL στη χώρα, υπενθυμίζοντας ότι η Ιταλία είναι μια κοσμική χώρα και «ενέργειες όπως αυτή, που παρεμβαίνουν, μεταξύ άλλων, στην αυτονομία των σχολείων, δεν είναι αποδεκτές». «Θα υποστηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο την αρχή της σχολικής αυτονομίας και την κοσμικότητα των δημόσιων σχολείων. Πρέπει να ξαναδιαβάσουν το Σύνταγμα», δήλωσε η πρόεδρος του FLC CGIL, Τζιάνα Φρακάσι, στο ιταλικό πρακτορείο Ansa. Από την πλευρά του ο Ατίλιο Φράτα, πρόεδρος της Dirigenti Scuola, η οποία εκπροσωπεί τους διευθυντές σχολείων, απέρριψε ως «αστείο» το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι έχει ασάφειες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» προτείνει νόμο με στόχο την προστασία της θρησκείας. Το περασμένο καλοκαίρι, το FdI ετοίμασε ένα σχέδιο νόμου με σκοπό να απαγορεύσει τους μουσουλμανικούς χώρους προσευχής έξω από τα τζαμιά και είχε ως στόχο να απαγορεύσει τη χρήση γκαράζ και βιομηχανικών αποθηκών ως τζαμιών.