Οι αποτυχίες στο Χάρκοβο και τη Χερσώνα, σε συνδυασμό με τις καθημερινά στατικές μάχες σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, έχουν προκαλέσει συναγερμό στο Κρεμλίνο, που απλά επιμένει στις μαζικές πυραυλικές επιθέσεις σε περίπου 20 πόλεις της Ουκρανίας, και κυρίως σε ενεργειακές υποδομές (ηλεκτροδότηση, ύδρευση κ.ά.), για να εκφοβίσει ή να τιμωρήσει τον ηρωικό ουκρανικό λαό (χωρίς όμως αποτελέσματα).
Στο Κίεβο βρέθηκε μετά την G20 ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Ζελένσκι, στον οποίο επεσήμανε την πλήρη, συνεχή και αυξημένη στρατιωτικο-ανθρωπιστική συνδρομή του Λονδίνου στη μαχόμενη για την ίδια την ύπαρξή της Ουκρανία. Μάλιστα τόνισε ότι καταφθάνουν νέα εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα σε υποστήριξη και ενίσχυση των δακτυλίων αεράμυνας των ουκρανικών πόλεων, ενώ παρεμφερή οπλικά συστήματα έρχονται από τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, την Ισπανία και τη Γερμανία.
«Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία γίνεται πιο επικίνδυνος για την Πολωνία και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ουκρανίας», δήλωσε χθες ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Πολωνίας, στρατηγός Rajmund Andrzejczak, σε ομιλία του σε κορυφαίο συμπόσιο στον Καναδά. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Είναι όλο και πιο κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ. Θα έλεγα ότι έρχεται χειμώνας, όχι απαραίτητα μόνο στην εποχή, αλλά με πολύ ευρύτερη έννοια. Ο χειμώνας έρχεται στα σύνορα». Οι Ουκρανοί επιδιώκουν να προμηθευτούν ένα πιο προηγμένο σύστημα αεράμυνας, που θα είναι ενσωματωμένο σε αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Τουρκία: Συντριβή ελικοπτέρου σε προαύλιο νοσοκομείου - Τέσσερις νεκροί [βίντεο]
Ο Andrii Yermak, επικεφαλής του επιτελείου του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, δήλωσε το Σάββατο ότι η Ουκρανία διαβουλεύεται με συμμάχους για μια συμφωνία αεράμυνας, αλλά έδωσε λίγες λεπτομέρειες.
Αμέσως μετά την ομιλία τού Πολωνού αρχηγού το λόγο πήρε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, λέγοντας ότι για πολύ χρόνο η Δύση θα υποστηρίζει το Κίεβο, τονίζοντας ότι προ ημερών φιλοξένησε την τελευταία τηλεδιάσκεψη-συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Ομάδας Επαφής Αμυνας της Ουκρανίας 50 κρατών, με νέες υποσχέσεις για μαζική αποστολή όπλων και εξοπλισμού, αφήνοντας «αιχμές» για ορισμένους που κάνουν λόγο για ειρηνευτικές συνομιλίες. «Το αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία θα βοηθήσει στον καθορισμό της πορείας της παγκόσμιας ασφάλειας σε αυτόν τον νέο αιώνα. Και όσοι από εμάς στη Βόρεια Αμερική δεν έχουμε την επιλογή να το αφήσουμε στον Πούτιν εξόδους διαφυγής… Πιστεύω ότι η υποστήριξή μας στις δυνάμεις της ελευθερίας στην Ουκρανία θα είναι σταθερή, σε οποιαδήποτε εποχή ή σε οποιαδήποτε καταιγίδα».