Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠ ΑΜ αναφέρει ότι δόθηκε η ευκαιρία στους περικυκλωμένους Ουκρανούς στρατιώτες στη χαλυβουργία Azovstal να παραδοθούν οικειοθελώς για να σώσουν τις ζωές τους, «ωστόσο, το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου, σύμφωνα με υποκλαπείσες συνομιλίες δι’ ασυρμάτου, απαγόρευσε τις διαπραγματεύσεις περί παράδοσης».
Υποστήριξε ακόμη ότι σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιώτες που είχαν παραδοθεί προηγούμενες ημέρες «υπάρχουν έως και 400 ξένοι μισθοφόροι», που ενισχύουν τις εγκλωβισμένες στο συγκεκριμένο εργοστάσιο της Μαριούπολης ουκρανικές δυνάμεις, ανάμεσά τους Ευρωπαίοι και Καναδοί. «Σε περίπτωση που συνεχίσουν να προβάλουν αντίσταση, θα εξολοθρευτούν όλοι τους», πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Λίγες ώρες νωρίτερα ο Πέτρο Αντριουστσένκο, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο σημειώνοντας στο Telegram ότι «μέχρι σήμερα οι υπερασπιστές μας εξακολουθούν να κρατούν την άμυνα».
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε χθες Σάββατο τη Ρωσία ότι «εσκεμμένα προσπαθεί να εξοντώσει τους πάντες» στη Μαριούπολη, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με τους υπερασπιστές της πόλης. Ωστόσο, δεν αντέκρουσε τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι ουκρανικές δυνάμεις δεν υπάρχουν πλέον στον αστικό ιστό.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Ζελένσκι υποστήριξε: «Δεν υπήρξε ούτε μια ημέρα από την έναρξη της πολιορκίας της Μαριούπολης που να μην αναζητούσαμε λύση – στρατιωτική ή διπλωματική. «Ωστόσο η εξεύρεση αυτής της λύσης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει μια 100% ρεαλιστική επιλογή», τόνισε.
Η Μαριούπολη, με την στρατηγική θέση της στην Αζοφική Θάλασσα, αποτέλεσε στόχο των ρώσων εισβολέων από την έναρξη του πολέμου. Βρίσκεται μεταξύ της προσαρτημένης από τη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας (δυτικά) και της περιφέρειας του Ντονέτσκ (ανατολικά), η οποία ελέγχεται εν μέρει από τους φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι έχει «απομακρύνει» 168.000 αμάχους από τη Μαριούπολη, μέχρι σήμερα. Η Ουκρανία αναφέρει ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Οι προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη – ορισμένες με τη συνδρομή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού – έχουν επανειλημμένως αποτύχει, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για το ποια έχει την ευθύνη.
Η κατάληψη της Μαριούπολης θα έδινε στη Ρωσία την επιλογή να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία και να ελέγξει το σύνολο της βόρειας ακτής της Αζοφικής Θάλασσας.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Στο ταμείο οι συνταξιούχοι για 4 πακέτα αναδρομικών – Πότε και πόσα θα πάρουν [πίνακες]
Τι πιστεύουν οι Έλληνες για το 2022 – Ο τρόπος ζωής τους και οι συνήθειές τους
Πάσχα 2022: Ζαλίζουν οι τιμές των ακτοπλοϊκών [infographics]