Ειδικότερα, το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε προχθές την παροχή πυραύλων του συστήματος αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία. «Οι πύραυλοι είναι ελαττωματικοί και ηλικίας άνω των 25 χρόνων, αλλά η Ουκρανία μπορεί να τους χρησιμοποιήσει για ανταλλακτικά», δήλωσε, μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της βουλγαρικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, Χρίστο Γκάντιεφ. Η Ρωσία αντέδρασε με δήλωση του υπουργείου Αμυνας, καλώντας τη Βουλγαρία να επανεξετάσει την απόφαση. Ανέφερε ότι η παροχή των πυραύλων στο Κίεβο παραβιάζει(!) μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Βουλγαρίας που χρονολογείται από το 2002. Αν και δεν είναι έτσι τα πράγματα, αφού η Βουλγαρία είναι από το 2004 ενταγμένη στο ΝΑΤΟ, ενώ διάφορα κράτη της Συμμαχίας παρέδωσαν τα σοβιετικής κατασκευής όπλα στην Ουκρανία, όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Κροατία κ.ά.
Στη χώρα μας οι S-300 ήρθαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 (1999) αφού, λόγω των τουρκικών και άλλων απειλών, δεν εντάχθηκαν τότε στην Εθνική Φρουρά. Τελικά αναπτύχθηκαν στην πρώην 126 Σμηναρχία της Πολεμικής μας Αεροπορίας, στο Ηράκλειο Κρήτης (βρίσκονται σε περιοχή της Ανατολικής Κρήτης), ενώ διαχρονικά έλαβε χώρα μία δοκιμή, το 2013, στο Πεδίο Βολής Κρήτης/NAMFI. Το σύστημα δεν έχει εκσυγχρονιστεί, καθώς, προφανώς, λόγω του ουκρανο-ρωσικού πολέμου, έχουν παγώσει όλες οι σχέσεις με τη Ρωσία,
Κέιτ Μίντλετον: Αυτός είναι ο λόγος που ο πρίγκιπας Τζορτζ δεν μπορεί να ταξιδέψει μαζί με τους γονείς του
Δεν έχει γίνει επαναπιστοποίηση βλημάτων για πολλά χρόνια και σε τακτά χρονικά διαστήματα δεν έγιναν εργοστασιακοί και άλλοι έλεγχοι.
Ειδήσεις σήμερα
Σάνα Μαρίν: Πάει για σταρ του σινεμά