The Queen died peacefully at Balmoral this afternoon.
The King and The Queen Consort will remain at Balmoral this evening and will return to London tomorrow. pic.twitter.com/VfxpXro22W
— The Royal Family (@RoyalFamily) September 8, 2022
«Η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας έφυγε απόψε από τη ζωή, σε ηλικία 96 ετών» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. Η Ελισάβετ απεβίωσε στις 20:30 ώρα Ελλάδας.
Βασίλισσα Ελισάβετ η Δεύτερη – Ποια ήταν η θρυλική μονάρχης
Η βασίλισσα Ελισάβετ η Δεύτερη γεννήθηκε στο Μέιφερ του Λονδίνου, ως το πρώτο παιδί του Δούκα και της Δούκισσας της Υόρκης – που θα γίνονταν αργότερα ο Βασιλεύς Γεώργιος ο Έκτος και η Βασίλισσα Ελισάβετ η Πρώτη.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Ο πατέρας της ανέβηκε στο θρόνο το 1936 μετά την παραίτηση του αδελφού του, βασιλιά Εδουάρδου Η’ , καθιστώντας την Ελισάβετ υποψήφια διάδοχό του.
Η Ελισάβετ ανέλαβε τα πρώτα της δημόσια καθήκοντα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρετώντας στη Βοηθητική Εδαφική Υπηρεσία. Τον Νοέμβριο του 1947 παντρεύτηκε τον Φίλιππο Μαουντμπάτεν, πρώην πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας και ο γάμος τους κράτησε 73 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του -μετέπειτα Πρίγκιπα- τον Απρίλιο του 2021. Το ζεύγος απέκτησε μαζί τέσσερα παιδιά: Τον πρίγκιπα Κάρολο, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Εδουάρδο.
Όταν ο πατέρας της πέθανε τον Φεβρουάριο του 1952, η Ελισάβετ -τότε 25 ετών- έγινε βασίλισσα επτά ανεξάρτητων χωρών της Κοινοπολιτείας: του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Αφρικής , του Πακιστάν και της Κεϋλάνης (γνωστή σήμερα ως Σρι Λάνκα) καθώς και Επικεφαλής της Κοινοπολιτείας. Με την πάροδο του χρόνου, το καθεστώς της εξουσίας της μεταβλήθηκε σε ορισμένα από αυτά τα μέρη, αφού ορισμένα βασίλεια έγιναν δημοκρατίες ή κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ελισάβετ βασίλεψε ως συνταγματική μονάρχης εν μέσω μεγάλων πολιτικών αλλαγών, όπως οι αναταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία, η αποκέντρωση των εξουσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αποαποικιοποίηση της Αφρικής και η ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, αλλά και η μετέπειτα αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit).
Σημαντικά γεγονότα περιλαμβάνουν τη στέψη της Ελισάβετ το 1953 και τους εορτασμούς του Ασημένιου, του Χρυσού, του Διαμαντένιου και του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της το 1977, το 2002, το 2012 και το 2022, αντίστοιχα.
Η Ελισάβετ υπήρξε η μακροβιότερη Βρετανίδα μονάρχης, ο γηραιότερος και μακροβιότερος εν ενεργεία αρχηγός του κράτους καθώς και η δεύτερη μακροβιότερη κυρίαρχη μονάρχης στην παγκόσμια ιστορία.
Ειδήσεις σήμερα
Βασίλισσα Ελισάβετ: Στα μαύρα είναι ντυμένοι οι παρουσιαστές του BBC – Τι προβλέπει το πρωτόκολλο
Συντάξεις: Ερχεται μπόνους 250 ευρώ – Ποιοι θα το πάρουν