Δεκαπέντε ημέρες πριν από την επίσκεψη στη Γαλλία του Βρετανού βασιλιά Καρόλου του Γ’, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, ο Μακρόν θα συναντηθεί με τον Σούνακ προκειμένου να ενισχύσουν τη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης, ένα ευαίσθητο θέμα για το Λονδίνο, την αμυντική τους συνεργασία και την παροχή στρατιωτική βοήθειας στην Ουκρανία.
«Η παλιά μας ιστορία, η εγγύτητά μας και το κοινό μας όραμα έναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις σημαίνουν ότι μια στενή σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας δεν είναι απλώς σημαντική, είναι θεμελιώδης», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του.
«Την ώρα που είμαστε αντιμέτωποι με νέες και πρωτοφανείς απειλές, είναι κρίσιμο να ενισχύσουμε τα θεμέλια της συμμαχίας μας προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις», πρόσθεσε.
Οι σχέσεις μεταξύ του Μακρόν και του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλές, ενώ επιδεινώθηκαν περαιτέρω στη διάρκεια της σύντομης πρωθυπουργίας της Λιζ Τρας.
Από το Brexit και την πανδημία, περνώντας από μια έντονη αντιπαράθεση για τις συμμαχίες στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού, διάφορες κρίσεις είχαν διακόψει την παράδοση των ετήσιων συνόδων κορυφής μεταξύ των δύο χωρών, με την πιο πρόσφατη να χρονολογείται το 2018.
«Αντιμετώπιση των συμμοριών»
Από τη βρετανική πλευρά, δίνεται έμφαση στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, μια πηγή έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν διαπραγματευθεί «την ενίσχυση» της συνεργασίας τους και των μέσων ελέγχου των μεταναστευτικών ροών από τη Γαλλία, με τη συμφωνία του Σάντχερστ, που υπεγράφη το 2018, και με μια νέα συμφωνία, που σύναψαν οι δύο χώρες τον Νοέμβριο.
ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο - Αστυνομικοί σκότωσαν 35χρονο - Μαχαίρωνε τους γονείς του
Στο περιβάλλον του Σούνακ θεωρείται «κρίσιμο» να εργαστούμε «με τους Γάλλους για να εμποδίσουμε τον διάπλου και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Μάγχη», την ώρα που περισσότεροι από 45.000 μετανάστες πέρασαν παράτυπα στη Βρετανία το 2022. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, παρά τα μέτρα για την πάταξη του φαινομένου.
Η Ντάουνινγκ Στριτ ελπίζει «να συνεχιστεί η ενίσχυση των περιπολιών» ώστε «να αντιμετωπιστούν οι συμμορίες» των διακινητών και «σταματήσει ο διάπλους περισσότερων σκαφών».
Η εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί επίσης κοινή πρόκληση για τις δύο χώρες, τις μοναδικές στην Ευρώπη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.
Σύμφωνα με το Λονδίνο οι δύο ηγέτες θα ανακοινώσουν «μια ενισχυμένη συνεργασία για την παροχή όπλων στην Ουκρανία και για την εκπαίδευση» Ουκρανών στρατιωτών, ώστε «χιλιάδες επιπλέον» στρατιώτες να είναι έτοιμοι για μάχη. Οι δύο ηγέτες αναμένεται εξάλλου να συμφωνήσουν σε μια «στρατηγική συνεργασία» για την πυρηνική ενέργεια και τις επενδύσεις, όπως και για την απομάκρυνση από τον άνθρακα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.
Ειδήσεις σήμερα
Εκλογές 2023: Αυτή είναι η νέα πιθανή ημερομηνία – Τι είπε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό
Συντάξεις: Ποιοι κινδυνεύουν να πάρουν κάτω από 850 ευρώ ακόμη και με 40ετία!