Αφού παρουσίασε τα βασικά στελέχη του νέου κυβερνητικού επιτελείου (τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Εσωτερικής Ασφάλειας, μαζί με κορυφαίους αξιωματούχους της διπλωματίας και της ασφάλειας) ο Μπάιντεν έστειλε ένα συμφιλιωτικό και ενωτικό στίγμα, στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη, στο δίκτυο NBC.
Πάνω απ’ όλα ο 46ος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία διάθεση ρεβανσισμού απέναντι στον 45ο. Τόνισε πως δεν θα ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να αναμειχθεί σε καμία από τις εκκρεμείς υποθέσεις του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του για το θέμα της Ρωσίας, των φορολογικών του κ.λπ., αφήνοντας τους δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους.
Παράλληλα όμως είπε ότι οραματίζεται μια Αμερική “έτοιμη να ηγηθεί πάλι στον κόσμο αντί να αποσυρθεί από αυτόν”, αποδομώντας το απομονωτικό δόγμα του προκατόχου του.
Δεν είναι τυχαίο ότι ένας ακόμη οπαδός της παγκοσμιοποίησης -καίτοι αντίπαλος των ΗΠΑ- ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη χθες προσωπικά τον Μπάιντεν για τη νίκη του, κάτι που ακόμη δεν έχει πράξει ο Πούτιν. Εξάλλου, ο μετριοπαθής Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, έτεινε κλάδο ελαίας στο νέο αφεντικό του Λευκού Οίκου, υποστηρίζοντας ότι θα είναι εύκολο να λυθούν τα προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, αν ο Μπάιντεν υλοποιήσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες να ανατρέψει την πολιτική Τραμπ, επαναφέροντας την πυρηνική συμφωνία Ομπάμα του 2015 και να άρει τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Την αισιόδοξη οπτική Ρουχανί δεν συμμερίζεται ο σκληροπυρηνικός, θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που περιμένει “πιο ανηφορικό μονοπάτι”.
Να σημειωθεί ότι ο Μπάιντεν πραγματοποίησε και την πρώτη του ουσιαστική διεθνή παρέμβαση, τηλεφωνώντας στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και ζητώντας να μην υψωθούν σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία εξαιτίας της τελευταίας εμπλοκής του Brexit. (Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι καθολικός ιρλανδικής καταγωγής).
Σε ερώτηση για την έντονη παρουσία στελεχών των κυβερνήσεων Ομπάμα στο κυβερνητικό επιτελείο, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ήταν σαφής: “Η θητεία μου δεν θα είναι μια τρίτη θητεία Ομπάμα.
Ο κόσμος είναι πολύ διαφορετικός από την εποχή Ομπάμα-Μπάιντεν (σ.σ. 2008-2016) καθώς ο πρόεδρος Τραμπ άλλαξε το τοπίο”. Δηλώνοντας ανοιχτός στην αξιοποίηση Ρεπουμπλικανικών στελεχών στην κυβέρνηση αλλά και εκπροσώπων της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, όπως ο Μπέρνι Σάντερς και η Ελίζαμπεθ Ουόρεν, ο Μπάιντεν υπογράμμισε πως θέλει να ενώσει τη χώρα.
Ο Τραμπ από την πλευρά του, συνέχισε στο γνωστό του στιλ, επιμένοντας να μην αναγνωρίζει τυπικά την ήττα του (παρότι έδωσε εντολή στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες να συνεργάζονται με το επιτελείο Μπάιντεν για τη μετάβαση) και πιστώνοντας ως επίτευγμα της κυβέρνησής του την εκτόξευση της Ουόλ Στριτ στις 30.000 μονάδες λόγω της… σταδιακής ανάληψης της εξουσίας από τον Μπάιντεν.
Η Σάρον Στόουν στην ομάδα του νέου προέδρου
Αγνοια για το αν ο Τζο Μπάιντεν θα της εμπιστευθεί διοικητικό πόστο στη νέα κυβέρνηση δήλωσε χθες η Σάρον Στόουν, χωρίς ωστόσο να κρύβει τις πολιτικές της φιλοδοξίες.
Η 62χρονη χολιγουντιανή σταρ αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα ότι συμπεριλήφθηκε στην “ομάδα μετάβασης” του νέου προέδρου, πιθανόν για να συμβάλει στην καταπολέμηση των μολυσματικών νόσων- έναν τομέα που γνωρίζει πολύ καλά.
Στο πλαίσιο των ακτιβιστικών της δραστηριοτήτων η διάσημη πρωταγωνίστρια συνεργάστηκε εδώ και χρόνια με τον δρα Φάουτσι στη μάχη κατά του AIDS και τον στήριξε και τώρα στην επιδημία του Covid, συμμετέχοντας ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία κατά του Τραμπ. Γι’ αυτή της την προσφορά θα βραβευθεί σήμερα σε ειδική τελετή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Νόσων των ΗΠΑ (ΝIAID).
Σε δημοσιογραφική ερώτηση του διαδικτυακού προγράμματος Extra για το αν θα σκεφτόταν να διεκδικήσει η ίδια κάποια στιγμή το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών η πρωταγωνίστρια του “Βασικού ενστίκτου” απάντησε:
“Ως τώρα δεν μου πρότειναν κανένα δημόσιο αξίωμα που να μη μου αφήνει ελευθερία κινήσεων. Αν μου πρότειναν μια θέση που θα μου επέτρεπε να κάνω περισσότερα πράγματα, θα δεχόμουν”.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου