Ο βασιλιάς της Βρετανίας και η σύζυγός του, η βασίλισσα Καμίλα, θα ξεκινήσουν την επίσκεψή τους με μια τελετή στην Αψίδα του Θριάμβου με τις ομάδες αεροπορικών επιδείξεων και των δύο χωρών να εκτελούν πτήσεις.
Ανάμεσα στα αξιοσημείωτα της επίσκεψης θα είναι το επίσημο δείπνο απόψε το βράδυ στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών με το μενού να περιλαμβάνει μπλε αστακό και μια επιλογή από γαλλικά και αγγλικά τυριά.
Αύριο, Πέμπτη, ο Κάρολος, η Καμίλα, ο Γάλλος πρόεδρος και η σύζυγός του Μπριζίτ θα επισκεφθούν τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre-Dame) για να επιθεωρήσουν τις εργασίες αποκατάστασης έπειτα από μια μεγάλη πυρκαγιά το 2019 που κατέστρεψε την οροφή του.
Την Παρασκευή, ο Κάρολος και η Καμίλα θα μεταβούν στο Μπορντό, την πόλη αυτή της νοτιοδυτικής Γαλλίας, όπου έχουν προγραμματιστεί εκδρομές μεταξύ των οποίων και μια επίσκεψη σε βιολογικό αμπελώνα.
Ο βασιλιάς, ο οποίος μιλάει άπταιστα γαλλικά όπως η εκλιπούσα μητέρα του, η βασίλισσα Ελισάβετ, επιδιώκει να ακολουθήσει τα βήματά της και πιθανόν να αναφερθεί και στη μεγάλη συμπάθεια που έτρεφε εκείνη για την Γαλλία, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Η επίσκεψή του αυτή είναι εξάλλου μια ευκαιρία για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών που επλήγησαν από την χαοτική έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ το 2020.
“Υπάρχουν δεσμοί φιλίας και εμπιστοσύνης, οι δύο τους (Κάρολος και Μακρόν) έχουν συνομιλήσει πολλές φορές, ειδικά κατά τον τελευταίο χρόνο”, δήλωσε αξιωματούχος του Ελιζέ.
Ο Κάρολος ήλπιζε η πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως βασιλέα να ήταν στη Γαλλία, αλλά η προγραμματισμένη για τον Μάρτιο αναβλήθηκε εξαιτίας των σοβαρών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνταν στη Γαλλία εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, κάτι το οποίο είχε φέρει σε δύσκολη θέση τον Μακρόν.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Κάρολος: Τι λένε οι Γάλλοι για την επίσκεψή του στη χώρα τους
Κατά την δεύτερη απόπειρά τους να συναντηθούν στη Γαλλία, ο 74χρονος βασιλιάς και ο 45χρονος πρόεδρος θα επιδιώξουν να επενδύσουν σε μια σχέση η οποία έχει ήδη ενισχυθεί από την επικοινωνία που είχαν σχετικά με την Παναγία των Παρισίων.
Ο Κάρολος είχε γράψει στον Μακρόν όταν κάηκε τμήμα του Καθεδρικού Ναού, ενώ οι δυό τους έχουν κοινά ενδιαφέροντα για το κλίμα και την πολιτιστική κληρονομιά, σύμφωνα με βασιλικούς συμβούλους.
“Αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ καλά πόσο πραγματικά ιδιαίτερη θέση έχει ο καθεδρικός ναός στις καρδιές του έθνους σας. Αλλά και για όλους εμάς εκτός Γαλλίας αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του δυτικού πολιτισμού”, έγραφε ο Κάρολος στην επιστολή του.
Τα θερμά λόγια, οι επισκέψεις και οι συμβολικές χειρονομίες ακολουθούν μια αρκετά μεγάλη περίοδο έντασης με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ το 2020 και στη συνέχεια διενέξεις για θέματα που αφορούσαν από το μεταναστευτικό μέχρι την πώληση υποβρυχίων.
Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, η Λιζ Τρας, είπε κάποτε ότι το αν η Γαλλία είναι φίλος ή εχθρός μένει να φανεί, προτού καταλήξει πέρσι χαρακτηρίζοντάς την φίλο. Ο διάδοχός της στην πρωθυπουργία Ρίσι Σούνακ επισκέφθηκε την Γαλλία τον Μάρτιο για να ξεκινήσει αυτό που χαρακτήρισε “αναβίωση της συμμαχίας”.
Ωστόσο, οι Παριζιάνοι παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την επίσκεψη του Καρόλου στη χώρα τους.
“Είναι απλώς ο γιος, είναι ήδη μεγάλοι, δεν έχουμε μακρά ιστορία”, λέει η 88χρονη Μιρέιγ Μοβ, ενώ η 15χρονη Αλεξιά Ομπέρ σχολιάζει: “Νομίζω ότι από τότε που πέθανε η Ελισάβετ η βασιλική οικογένεια δεν είναι όσο σημαντική ήταν. Ο βασιλιάς Κάρολος δεν είναι τόσο σημαντικός και συμβολικός όσο η Ελισάβετ επομένως δεν νομίζω ότι έχει στ΄αλήθεια σημασία αν θα έρθει ή όχι”.
Ειδήσεις σήμερα
Βραζιλία: Κατάσχεση 3,6 τόνων κοκαΐνης
Ρωσία: Μία δεξαμενή πετρελαίου φλέγεται στο Σότσι
Αυστραλία: Δασικές πυρκαγιές εν μέσω ανοιξιάτικου καύσωνα