«Είναι ένα ελάχιστο τίμημα που θα πρέπει να καταβάλει κάποιος για την προστασία του φυσικού μας παραδείσου», τόνισε στη «Wall Street Journal» ο («πράσινος», στην ελληνική μετάφραση του ονόματός του), Δημοκρατικός κυβερνήτης της νησιωτικής αμερικανικής Πολιτείας, Τζος Γκριν.
Πέρυσι επισκέφθηκαν τα νησιά της Χαβάης 9,5 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ η φύση και οι άνθρωποι δίνουν ακόμη αγώνα για να ανακάμψουν ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Λαχάινα του Μάουι. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι υλικές ζημιές αποτιμώνται σε 6 δισ. δολάρια. Τοπικοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι ο προτεινόμενος φόρος θα χρηματοδοτήσει την προστασία των παραλιών και την αποτροπή των δασικών πυρκαγιών στο εξωτικό νησιωτικό σύμπλεγμα.
Οπως επισημαίνει ο αμερικανικός Τύπος, η «είσοδος» των 25 δολαρίων στη Χαβάη αντιγράφει το μοντέλο της Βενετίας, της Μαγιόρκα, των Νησιών Γκαλαπάγκος και των τουριστικών hotspots της Ελλάδας, της Νέας Ζηλανδίας και των Νήσων Παλάου, στον Ειρηνικό, που καθιέρωσαν αντίτιμο εισόδου σε διάφορα σημεία από 1 έως 100 δολάρια.
«Η Χαβάη του 1,4 εκατομμυρίου κατοίκων δέχεται δεκαπλάσιους επισκέπτες. Είναι λογικό να πληρώσουν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παρουσίας τους, βοηθώντας μας να συντηρήσουμε το οικοσύστημά μας», τόνισε ο κυβερνήτης Γκριν στη «WSJ». O ίδιος το 2022 είχε προτείνει τουριστικό κατά κεφαλήν χαράτσι 50 δολαρίων, κάτι που απέρριψε ως υπερβολικό η πολιτειακή Βουλή. Ομως, μετά την περσινή καταστροφή, η ψήφιση της οικονομικότερης πρότασής του θεωρείται σχεδόν δεδομένη.
Πέντε παίκτες στην σκακιέρα της Συρίας
Η τοπική κυβέρνηση προσδοκά ότι το 25δόλαρο θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα 68 εκατ. δολαρίων, που θα αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της πολιτικής προστασίας και τη συγκρότηση καλύτερων έμψυχων και υλικών αντιπυρικών υποδομών στα εξωτικά νησιά του Ειρηνικού.
Ωστόσο, κάποιοι βουλευτές θεωρούν το μέτρο αντισυνταγματικό, επειδή «περιορίζει την ελευθερία» των μετακινήσεων. Αντιπροτείνουν στη θέση του να εκδοθούν ετήσιες άδειες εισόδου σε εθνικά πάρκα και μονοπάτια, που θα ισχύουν μόνο για τους ορειβάτες και όσους θέλουν να χαρούν την παρθένα φύση της Χαβάης. Οποια λύση κι αν επιλεγεί θα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται σε μια αμερικανική Πολιτεία. Γι’ αυτό τοπικοί παράγοντες, όπως ο βουλευτής Σον Κουίνλαν, βάζουν στο τραπέζι κι άλλες εναλλακτικές. Οπως π.χ. να ανατιμηθεί ο φόρος παρεπιδημούντων στα ξενοδοχεία, που είναι ο μεγαλύτερος στις ΗΠΑ.
Ο φόβος για την επιβάρυνση της χαβανέζικης φύσης από τον υπερτουρισμό εδράζεται στην ποιοτική αλλαγή του τουριστικού ρεύματος την τελευταία 20ετία. Με τη βοήθεια των social media, οι Αμερικανοί και ξένοι επισκέπτες ανακαλύπτουν άγνωστα, δυσπρόσιτα μέρη. Π.χ., η επισκεψιμότητα στα γήπεδα γκολφ μειώθηκε κατά 30%, ενώ αυξήθηκαν κατά 50% οι ορειβατικές και περιπατητικές δραστηριότητες. Δημιουργήθηκε λοιπόν μια νέα αγορά με σοβαρές περιβαλλοντικές προκλήσεις, που το κράτος δεν έχει τα λεφτά να διαχειριστεί.
«Δεν είναι όπως 20 χρόνια πριν, που ερχόσουν με την οικογένειά σου για να πας σε μία-δύο παραλίες και στο Περλ Χάρμπορ. Τώρα και το πιο απομακρυσμένο σημείο των νησιών έχει γίνει προορισμός», τόνισε ο Κουίνλαν.
Ειδήσεις σήμερα
Ισραηλινοί πύραυλοι χτύπησαν συνοικία της Δαμασκού – Τουλάχιστον δύο νεκροί
Σχιζοφρενής δολοφόνος μηνύει την αστυνομία επειδή δεν τον σταμάτησε πριν διαπράξει τους φόνους
Τραγωδία σε παραλία στη Φλόριντα: Κοριτσάκι καταπλακώθηκε από την άμμο σε τρύπα που έσκαβε [Βίντεο]