Το τρομοκρατικό χτύπημα έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης επαγρύπνησης που συνδέεται με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς. Το ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας βρίσκεται για μια ακόμη φορά στην αιχμή του δόρατος της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.
Οι συνέπειες των τρομοκρατικών χτυπημάτων του πρόσφατου παρελθόντος στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμη ζωντανές στη μνήμη των ευρωπαίων πολιτών.
Η Ευρώπη έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξη της στο Ισραήλ, ενώ οι ΗΠΑ εμπλέκονται πλέον ενεργά με αποστολή πολεμικού εξοπλισμού προς ενίσχυση των Ισραηλινών επιχειρήσεων, γεγονός που προϊδεάζει την απαρχή σημαντικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.
Η αποτρόπαια δράση της Χαμάς μαρτυρά ότι το Ισραήλ ξεκινά έναν ανελέητο πόλεμο, ειδικά αν εμπλακούν και άλλες αραβικές χώρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κλιμάκωση του πολέμου.
Μετά το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα ο συναγερμός έχει σημάνει κόκκινο σε Βέλγιο, Γαλλία, Σουηδία ενώ έκτακτα μέτρα παίρνει και η Ιταλία. Εννοείται ότι ενόψει του ανοίγματος των εορταστικών εκδηλώσεων για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη από την στιγμή που οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι αιφνιδιαστικές και αδιάκριτες.
Σοκάρει το σκοτεινό προφίλ του μακελάρη των Βρυξελλών
Το 2016, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την Τυνησία ανέφεραν ένα ριζοσπαστικοποιημένο προφίλ και την επιθυμία του να ενταχθεί στη τζιχάντ. Αλλά αυτή ήταν, εκείνη την εποχή, μία από τις δεκάδες αναφορές στο πλαίσιο των επιθέσεων στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες και δεν είχε γίνει τίποτα εκείνη τη στιγμή, επιβεβαίωσε ο Βαν Κουίκενμπορν.
Πιο πρόσφατα, στις αρχές του έτους, ο ένοικος ενός κέντρου ασύλου της Αμβέρσας δέχθηκε απειλές από τον ύποπτο μέσω κοινωνικών δικτύων.
Πρόκειται για τον 45χρονο Aμπντεσαλέμ Λασουέντ. Η καταδίκη του για τρομοκρατία στην Τυνησία ώθησε την αστυνομία της Αμβέρσας να καλέσει το Κοινό Κέντρο Πληροφοριών, μια ομάδα που δημιουργήθηκε μετά την περίοδο των επιθέσεων για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με την τρομοκρατία.
Ο Τραμπ επέλεξε την Τάλσι Γκάμπαρντ για διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι ο άνδρας είχε καταδικαστεί για εγκλήματα κοινού δικαίου, αλλά όχι για τρομοκρατία.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τον κόσμο
Τα κράτη μέλη της ΕΕ υπέστησαν 10 τζιχαντιστικές επιθέσεις, οι οποίες διαπράχθηκαν από μεμονωμένους δράστες στην Αυστρία, στη Γαλλία και στη Γερμανία. Αν και αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα έκτο όλων των επιθέσεων στην ΕΕ, οι τζιχαντιστές ευθύνονται για πάνω από τους μισούς θανάτους (12) και σχεδόν όλους τους τραυματισμούς (47).
Ο συνολικός αριθμός θανάτων και τραυματισμών στην ΕΕ διπλασιάστηκε από 10 θανάτους και 27 τραυματισμούς το 2019 σε 21 θανάτους και 54 τραυματισμούς το 2020. 14 εθνικιστικές και αποσχιστικές επιθέσεις έλαβαν χώρα στη Γαλλία και στην Ισπανία, ενώ 24 επιθέσεις διαπράχθηκαν από ακροαριστερές ή αναρχικές οργανώσεις ή μεμονωμένα άτομα, όλες στην Ιταλία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, επρόκειτο για επιθέσεις σε δημόσια ή ιδιωτική περιουσία, όπως χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα και κυβερνητικά κτίρια. Το 2020, τρία κράτη μέλη (Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία) υπέστησαν τέσσερις τρομοκρατικές απόπειρες υποκινούμενες από ακροδεξιό εξτρεμισμό.
Μόνο μία, ωστόσο, ολοκληρώθηκε. Οι εξτρεμιστές και οι τρομοκράτες βρήκαν νέες ευκαιρίες στην αυξημένη χρήση του διαδικτύου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Κατόπιν προσπαθειών ορισμένων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων να μπλοκάρουν λογαριασμούς που σχετίζονται με τη τρομοκρατία, η τζιχαντιστική προπαγάνδα εξαπλώθηκε σε πολλαπλές, συχνά μικρότερες πλατφόρμες ενώ οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές κατέφυγαν ολοένα και περισσότερο στη χρήση βιντεοπαιχνιδιών για τη διάδοση της ιδεολογίας του.
Με μεγάλο όγκο παραπληροφόρησης να διαδίδεται ενεργά στο διαδίκτυο, οι εξτρεμιστές και οι τρομοκράτες εκμεταλλεύτηκαν την κοινωνική δυσαρέσκεια για να προσεγγίσουν και να διαδώσουν τις ιδεολογίες τους.
Τα πιο σοβαρά χτυπήματα στην Ευρώπη είναι:
Μαδρίτη-Μάρτιος 2004
Το πρώτο μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα που πραγματοποιήθηκε στη Δυτική Ευρώπη μετά την 11η Σεπτεμβρίου έγινε τον Μάρτιο του 2004 στο μετρό της Μαδρίτης. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 192 νεκροί και 1800 τραυματίες. Υπεύθυνοι για την επίθεση θεωρήθηκε από την ισπανική δικαιοσύνη ένας πυρήνας τρομοκρατών ο οποίος εμπνεύστηκε από τους τζιχαντιστές της Αλ-Κάιντα.
Λονδίνο-Ιούλιος 2005
Σχεδόν ένα χρόνο μετά, ήταν η σειρά του Λονδίνου να στοχοποιηθεί από τους τρομοκράτες. Τέσσερις τζιχαντιστές που είχαν γεννηθεί στη Βρετανία πυροδότησαν εκρηκτικά στο μετρό της πρωτεύουσας και και σε ένα λεωφορείο. 52 άτομα σκοτώθηκαν στις επιθέσεις και 700 τραυματίστηκαν.
Μόσχα-2004, 2010, 2011
Τον Ιανουάριο του 2011 ένας βομβιστής αυτοκτονίας διέπραξε επίθεση στο αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας, προκαλώντας το θάνατο 37 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 200.
Το μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας είχε στοχοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2004, ενώ το 2010 δύο βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν και πάλι σε σταθμούς του μετρό.
Παρίσι-Νοέμβριος 2015
Το Παρίσι αποτελεί μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που έχουν πληγεί κατ’επανάληψη από την ισλαμική τρομοκρατία. Το 2012 οι επιθέσεις στην Τουλούζη και την Montauban στοίχισαν τη ζωή σε επτά ανθρώπους, ενώ τον Ιανουάριο του 2015 οι επιθέσεις των τζιχαντιστών στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo προκάλεσε το θάνατο 12 ανθρώπων.
Οι επιθέσεις που σημειώθηκαν ωστόσο τον περασμένο Νοέμβριο ήταν οι μεγαλύτερες στη γαλλική πρωτεύουσα. Το απόγευμα της 13ης Νοεμβρίου 13 βομβιστές αυτοκτονίας χτύπησαν στο Stade de France, ενώ την ίδια στιγμή επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, σε καφέ και εστιατόρια του Παρισιού, οδηγώντας στο θάνατο 89 ανθρώπους.
Βρυξέλλες-Μάρτιος 2016
Η πρωτεύουσα του Βελγίου και καρδιά της Ευρώπης πλήττεται από την φρίκη των τρομοκρατών, με επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο και το μετρό. Ο απολογισμός μέχρι στιγμής είναι 34 νεκροί και πάνω από 130 τραυματίες.
22 Μαΐου 2017: Βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώνει 22 άτομα και τραυματίζει δεκάδες σε συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, βόρεια της Αγγλίας.
7 Απριλίου 2017: Άνδρας κλέβει φορτηγάκι και πέφτει πάνω σε πεζούς σε εμπορικό στην Στοκχόλμη. Τέσσερις οι νεκροί.
22 Μαρτίου 2017: Άνδρας οδηγεί νοικιασμένο SUV πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα Ουεστμίνστερ του Λονδίνου, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους. Στη συνέχεια, μαχαιρώνει έναν αστυνομικό μέχρι θανάτου.
19 Δεκεμβρίου 2016: Φορτηγάκι πέφτει πάνω σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο. 12 νεκροί.
14 Ιουλίου 2016: Άνδρας παρασύρει και σκοτώνει 86 άτομα με φορτηγάκι στη Νίκαια της Γαλλίας την Ημέρα της Βαστίλης.
14 Φεβρουαρίου 2015: Οπλισμένος άνδρας δολοφονεί τον Δανό σκηνοθέτη Φιν Νόργκααρντ και τραυματίζει τρεις αστυνομικούς στην Κοπεγχάγη. Την επόμενη ημέρα, ο ίδιος επιτίθεται σε συναγωγή σκοτώνοντας έναν Εβραίο φύλακα και τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς, προτού πέσει νεκρός από πυρά.
24 Μαΐου 2014: Επίθεση στο Εβραΐκό Μουσείο των Βρυξελλών με καλάσνικοφ. Τέσσερις οι νεκροί.
22 Μαΐου 2013: Δύο εξτρεμιστές παρασύρουν τον Βρετανό στρατιώτη Λι Ρίγκμπι σε δρόμο του Λονδίνου και τον μαχαιρώνουν μέχρι θανάτου.
Μάρτιος 2012: Οπλισμένος άνδρας σκοτώνει τρία παιδιά εβραΐκής καταγωγής, έναν ραβίνο και τρεις στρατιωτικούς στην Τουλούζη, νότια της Γαλλίας
22 Ιουλίου 2011: Εξτρεμιστής κατά των Μουσουλμάνων «φυτεύει» βόμβα στο Όσλο και ξεκινάει μακελειό σε κατασκήνωση. 77 τα θύματά του, κυρίως έβηφοι.
2 Νοεμβρίου 2011: Τα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι πυρπολούνται. Δεν σημειώθηκε τραυματίας.
2 Μαρτίου 2011: Εξτρεμιστής ανοίγει πυρ και σκοτώνει δύο Αμερικανούς στρατιώτες, δύο ακόμα άτομα τραυματίζονται στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, εμπνευσμένος από ένα ψεύτικο βίντεο που είδε στο διαδίκτυο με Αμερικανούς να σκοτώνουν στο Αφγανιστάν.
7 Ιουλίου 2005: 52 άνθρωποι βρίσκουν τον θάνατο στο Λονδίνο, όταν τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάζονται σε τρία βαγόνια του μετρό και σε ένα λεωφορείο.
11 Μαρτίου 2004: Βόμβες ανατινάζονται σε τέσσερα τρένα πρωινή ώρα αιχμής στο Βερολίνο με 191 θύματα.
Στο Ισραήλ αύριο ο Μπάιντεν – Τι θέλει να πετύχει
Στο Ισραήλ αναμένεται να βρεθεί την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.
On Wednesday, I’ll travel to Israel to stand in solidarity in the face of Hamas’s brutal terrorist attack.
I’ll then travel to Jordan to address dire humanitarian needs, meet with leaders, and make clear that Hamas does not stand for Palestinians’ right to self-determination.
— President Biden (@POTUS) October 17, 2023
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ αύριο για συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και για να διατρανώσει πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί αλλά να σεβαστεί τρα ανθρώπινα δικαιώματα, γεγονός που ενισχύει την ελπίδα για αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Αγωνιώδης η έκκληση των ομήρων της Χαμάς
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία τουλάχιστον 199 είναι οι όμηροι από το Ισραήλ, που η Χαμάς κρατά στα εδάφη της. Χαρακτηριστική η περίπτωση της 21χρονης κοπέλας που κρατείται όμηρος από την τρομοκρατική οργάνωση.
«Είμαι η Μάγια Σεμ, είμαι 21 ετών από τη Σοχάμ. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Γάζα. Επέστρεψα νωρίς το πρωί του Σαββάτου από ένα πάρτι στην περιοχή Σντερότ. Τραυματίστηκα σοβαρά στο χέρι. Με έφεραν στη Γάζα και με μετέφεραν στο νοσοκομείο εδώ για τρεις ώρες.
Με φρόντισαν και μου παρείχαν φαρμακευτική αγωγή. Σας ζητώ απλώς να με φέρετε πίσω στο σπίτι μου το συντομότερο δυνατό, στην οικογένειά μου, στους γονείς μου, στα αδέλφια μου. Σας παρακαλώ, πάρτε με από εδώ το συντομότερο δυνατό», ακούγεται να λέει στο βίντεο.
Hamas Release a Video Of A Hostage.
Mia Shem, 21 years old, is a Shoham resident with French citizenship.
She was kidnapped by Hamas from Sderot on the 7th of October.
“I am a prisoner in Gaza and they treated me and performed a surgery on me that took 3 hours, and… pic.twitter.com/0u1QZ0RgxR
— Censored Men (@CensoredMen) October 16, 2023