Η νέα θητεία του 69χρονου Σι Τζινπίνγκ σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή στην Κίνα, καθώς τροποποιεί την πολιτική παράδοση των δύο θητειών που ίσχυσε μετά τον ιδρυτή του ΚΚΚ, Μάο Τσε-Τουνγκ. Για να παραμείνει στην εξουσία -ενδεχομένως και ισοβίως- ο Σι αναθεώρησε το Σύνταγμα το 2018, ώστε να καταργηθεί το όριο των δύο θητειών.
Το 20ό συνέδριο του ΚΚΚ έγινε εν μέσω μιας σκοτεινής περιόδου στην πολυπληθή χώρα, λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της αλλά και των επαναλαμβανόμενων λοκντάουν για αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού. Σε διεθνές επίπεδο, η ένταση με τις ΗΠΑ κλιμακώνεται λόγω της Ταϊβάν, ενώ η προσέγγιση του Πεκίνου με τη Ρωσία απασχολεί τη Δύση. Οι δύο στενοί σύμμαχοι του Πεκίνου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ-Ουν, ήταν οι πρώτοι ηγέτες που έστειλαν τα συγχαρητήριά τους στον Σι.
Στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, ο Σι παρουσίασε τους άλλους 6 άνδρες της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου. Μικρή έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι για άλλη μια φορά καμία γυναίκα δεν κατάφερε να εκλεγεί στο Πολιτμπιρό, που είναι αποκλειστικά ανδρική υπόθεση, μετά την αποχώρηση της μόνης γυναίκας μέλους του 25μελούς Πολιτικού Γραφείου, της Σουν Τσουν-Λαν. Και στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΚ, που αποτελείται από 200 μέλη, μετέχουν μόνο 11 γυναίκες.
Η διεθνής κοινότητα έμεινε άφωνη παρακολουθώντας μια παράξενη σκηνή κατά την τελετή λήξης του 20ού συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, όταν ο πρώην πρόεδρος της χώρας, ο 79χρονος Χου Ζιντάο, απομακρύνθηκε σχεδόν βίαια από την αίθουσα. Τα διεθνή ΜΜΕ διερωτήθηκαν αν ο Χου παρουσίασε κάποιο πρόβλημα υγείας ή εκδιώχθηκε από το συνέδριο για λόγους επίδειξης δύναμης της νέας ηγεσίας.
Στους δρόμους του Πεκίνου, οι κάτοικοι δεν εξεπλάγησαν από την επανεκλογή του Σι, ούτε από τις εξελίξεις. Η μεγαλύτερη αγωνία τους είναι για τα μέτρα που απορρέουν από την πολιτική της «μηδενικής Covid», που εμποδίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα και την κανονικότητα. «Πολλές επιχειρήσεις περνούν ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές», δήλωσε ένας κάτοικος. Η υπομονή των Κινέζων για την αυστηρή πολιτική του Σι σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid έχει αρχίσει να εξαντλείται. Πριν από την έναρξη του συνεδρίου, ένας άνδρας οργάνωσε μια σπάνια δημόσια διαμαρτυρία στο Πεκίνο, ζητώντας τον τερματισμό της πολιτικής και την απομάκρυνση του Κινέζου ηγέτη.
Στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας που λογοκρίνονται σε μεγάλο βαθμό, δεκάδες εκατομμύρια Κινέζοι πολίτες παρακολούθησαν τις διαδικασίες του συνεδρίου σε ζωντανή ροή, αλλά δεν υπήρχε δυνατότητα σχολιασμού ή ανταλλαγής απόψεων. Στο Weibo, μόνο τα επίσημα μέσα ενημέρωσης είχαν τη δυνατότητα να δημοσιεύουν ειδήσεις σχετικά με το συνέδριο και τη σύνθεση του Πολιτμπιρό. Ωστόσο, οι χρήστες άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το twitter -όσοι καταφέρνουν να ξεπερνούν τις απαγορεύσεις που ισχύουν για τις πλατφόρμες αυτές- ήταν πολύ πιο επικριτικοί.
ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Οι έξι «σωματοφύλακες» της εξουσίας
Η Διαρκής Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ αποτελείται από 7 αξιωματούχους -τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και άλλους έξι-, που ουσιαστικά βρίσκονται υπό την απόλυτη εξουσία του.
Λι Τσιάνγκ: Με την απομάκρυνση του πρωθυπουργού, Λι Κετσιάνγκ, ο Σι διασφάλισε ότι τώρα περιβάλλεται από μια ομάδα όπου δεν περιλαμβάνεται κανένας με διαφορετική οπτική από αυτόν. Πολλοί πιστεύουν ότι θα τον διαδεχθεί ο Λι Τσιάνγκ και επομένως αυτός θα διαχειριστεί την οικονομία της Κίνας. Ο Λι είναι επί του παρόντος ο γραμματέας του κόμματος της Σαγκάης και επέβλεψε το αμφιλεγόμενο lockdown της πόλης. Θεωρείται πιστός σύμμαχος του Σι Τζινπίνγκ.
Τσάο Λετζί: Ο 65χρονος Τσάο, μέλος του στενού κύκλου του Σι Τζινπίνγκ, ήταν επικεφαλής της επιτροπής πειθαρχικού ελέγχου του κόμματος που χειρίστηκε την επιχείρηση κατά της διαφθοράς.
Ουάνγκ Χουνίνγκ: Ο 67χρονος θεωρείται ότι ανήκει στους ιδεολόγους του ΚΚΚ που μίλησαν πρώτοι για «κινεζικό όνειρο».
Κάι Τσι: Ενας άλλος διορισμός της μόνιμης επιτροπής είναι ο Κάι Τσι, ο δήμαρχος του Πεκίνου, ο οποίος επιβραβεύεται για την επιτυχία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά προκάλεσε επίσης διαμάχες όταν ξεκίνησε ένα σχέδιο το 2017 για τη μείωση του πληθυσμού του Πεκίνου. Ο 66χρονος επικεφαλής της οργάνωσης του κόμματος στο Πεκίνο συνεργάστηκε για χρόνια με τον Σι.
Ντινγκ Σουεσιάνγκ: Ο 60χρονος ιδιαίτερος γραμματέας του Σι Τζινπίνγκ ανήκει στον πιο στενό κύκλο του Κινέζου προέδρου.
Λι Σι: Ο 66χρονος διατηρεί σχέσεις με τον επικεφαλής του κόμματος και του κράτους ήδη από τα χρόνια του 1980.
Ειδήσεις σήμερα
Σεπόλια – Βιασμός 12χρονης: Από σκάνερ τα κινητά όλων των εμπλεκομένων