«Ευθύνη όλων των Καναδών (σ.σ. που βρίσκονται εκεί) είναι να κάνουν ό,τι μπορούν για να φύγουν από τον Λίβανο όσο τα αεροδρόμια είναι ακόμη ανοικτά», είπε ο κ. Τριντό, τονίζοντας πως ο κίνδυνος κλιμάκωσης της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη λιβανική Χεζμπολά είναι «αληθινός».
Στον Λίβανο βρίσκονται κάπου 20.000 Καναδοί, υπολογίζουν οι αρχές. Στα τέλη Ιουνίου, η καναδική κυβέρνηση είχε τονίσει πως αποθαρρύνει τα ταξίδια στη χώρα, επικαλούμενη την «ασταθή και απρόβλεπτη» κατάσταση.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις έχουν μεταφέρει προληπτικά πόρους για την αντιμετώπιση έκτακτης κατάστασης στον Κύπρο, ώστε να είναι σε θέση να απομακρύνουν εσπευσμένα υπηκόους της χώρας σε περίπτωση πλήρους διακοπής των εμπορικών πτήσεων.
«Επιδιώκουμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», τόνισε χθες ο κ. Τριντό, όμως «το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι Καναδοί είναι να αποφεύγουν να ταξιδέψουν στην Εγγύς Ανατολή».
Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε έναυσμα έφοδο άνευ προηγουμένου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, είχε συνέπεια να πολλαπλασιαστούν οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου από την επομένη, καθώς το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά άνοιξε «μέτωπο» με τον ισραηλινό στρατό.
Οι δυο πλευρές είχαν εμπλακεί το 2006 σε σύρραξη 34 ημερών, τον «δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου», όπως αποκαλείται στο Ισραήλ, ή «πόλεμο του Ιουλίου» όπως είναι γνωστός στον Λίβανο.
Ειδήσεις σήμερα
Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στα Καλύβια Θωρικού
Τροχαίο στο Καπανδρίτι: Κατέληξε μια 58χρονη που παρασύρθηκε από φορτηγό