Βάσει αυτού, οι δημόσιοι υπάλληλοι -τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι- θα είναι υποχρεωμένοι να καταδίδουν στις Aρχές παράτυπους μετανάστες, μια στόχευση που έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις στη χώρα.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις και φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «εντελώς απάνθρωπη» από εργαζoμένους του δημόσιου τομέα.
Οι υπάλληλοι του Δημοσίου θα κληθούν να αναφέρουν στις Αρχές οποιαδήποτε επαφή έχουν με ασθενείς, φοιτητές και άλλους που δεν έχουν έγγραφα παραμονής στη χώρα.
Ορκωμοσία Τραμπ: Χαιρέτισε ναζιστικά ο Μασκ; Σάλος στα social media για τον χαιρετισμό του [βίντεο]
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι μεταξύ των πολλών μέτρων που συμπεριλήφθηκαν στη συμφωνία του 2022, που συνήφθη μεταξύ τεσσάρων δεξιών κομμάτων, μια συμφωνία που άνοιξε το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, στην οποία συμμετέχουν τρία κεντροδεξιά κόμματα με κοινοβουλευτική υποστήριξη από βουλευτές του ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες (SD).
Πλέον, το SD είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Σουηδίας και το μέτρο προωθείται προς ψήφιση, καθώς η Κοινοβουλευτική Επιτροπή έλαβε εντολή από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα σχέδιο νόμου, με στόχο να δείξει τα ευρήματά της στην κυβέρνηση έως το τέλος Νοεμβρίου.
Επαγγελματικές ενώσεις τονίζουν ότι το σχέδιο θα μπορούσε να διαβρώσει την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς και τις υποδομές που έχουν οικοδομήσει και αντ’ αυτού να τροφοδοτήσει το ρατσισμό και να ενισχύσει το στιγματισμό. Εκφράζονται φόβοι ότι άνθρωποι ενδεχομένως να διστάσουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο ή να δείξουν απροθυμία να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ή ακόμα να αναφέρουν εγκλήματα σε βάρος τους.
Περισσότερες από 150 σουηδικές οργανώσεις, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, δήμοι και περιφέρειες έχουν ταχθεί κατά του σχεδίου. Η Μισέλ Λεβόι από την Πλατφόρμα για τη Διεθνή Συνεργασία για τους Μετανάστες χωρίς Εγγραφα κάνει λόγο για μια πανευρωπαϊκή τάση για ποινικοποίηση της αλληλεγγύης με μετανάστες που δεν έχουν έγγραφα. Αλλωστε, η φινλανδική κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις υποχρεώσεις αναφοράς ατόμων χωρίς έγγραφα.
Ειδήσεις σήμερα
Οταν οι τουρίστες ονομάζονταν περιηγητές
Ρόδος: Θύμα βιασμού έπεσε μια 18χρονη Σουηδέζα από ομοεθνή της