Η παραίτηση Ντράγκι συνοδεύτηκε από μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο του Μιλάνου και ταυτόχρονη αύξηση του σπρεντ, που ξεπέρασε τις 240 μονάδες.
Η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου σε κλίμα έντασης και αντεγκλήσεων ακόμη και στο εσωτερικό των κομμάτων που προκάλεσαν την κατάρρευση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, υπέγραψε χθες το βράδυ την απόφαση για τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας, εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχουν προοπτικές για τη σύσταση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας» μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν εντός των επόμενων 70 ημερών (επομένως, η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 25η Σεπτεμβρίου).
Το τέλος της εποχής Ντράγκι, η οποία σηματοδότησε μεγάλη προσπάθεια σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων για την ολοκλήρωση του Σχεδίου Ανάκαμψης, προκλήθηκε από τρία εκ των επτά κομμάτων που συγκροτούσαν την κυβέρνηση συνασπισμού. Τα δύο δεξιά κόμματα «Φόρτσα Ιτάλια» και «Λέγκα» μαζί με το λαϊκιστικό «Κίνημα 5 Αστέρων» δεν στήριξαν την πρόταση Ντράγκι για επανασύσταση της κυβέρνησης, προβάλλοντας τη δική τους ατζέντα σε κρίσιμα ζητήματα, καθώς είχαν αρχίσει να μετρούν μεγάλες απώλειες στη δύναμή τους.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός δεν δέχθηκε να κυβερνά υπό αυτούς τους όρους και αποφάσισε να κλείσει το κεφάλαιο «κυβέρνηση» μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης με οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία -απείχαν τα τρία μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Χθες το πρωί, ενώπιον της Βουλής, ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «για να του ανακοινώσω τις αποφάσεις μου», όπως είπε. Καθώς τα μέλη του σώματος ξέσπασαν σε παρατεταμένο χειροκρότημα, ο Ντράγκι ευχαρίστησε τους βουλευτές και τόνισε συγκινημένος: «Ακόμα και οι τραπεζίτες έχουν καρδιά και καμιά φορά τη χρησιμοποιούν», σε διόρθωση της φράσης που είχε πει πριν από λίγες ημέρες ότι οι «τραπεζίτες δεν έχουν καρδιά».
Οι ανησυχίες για το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, τον πληθωρισμό και το ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι έντονες και, όπως τονίζει ο ιταλικός Τύπος, η παραίτηση Ντράγκι αφήνει ανολοκλήρωτες πολλές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η Ιταλία δικαιούται περισσότερα από 200 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορονοϊού από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι το 2026, αλλά για να λάβει τα χρήματα, πρέπει να γίνουν ορισμένες μεταρρυθμίσεις. Ο τεχνοκράτης Ντράγκι είχε τεθεί ως εγγυητής των μεταρρυθμίσεων για να εκταμιευθούν οι δόσεις από τις Βρυξέλλες, που για το επόμενο εξάμηνο ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι κινήσεις για διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού ξεκίνησαν από τα «Πέντε Αστέρια», που προσπάθησαν να διαφοροποιηθούν από το νομοσχέδιο για τα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μερίδα του κινήματος υπό τον αρχηγό Τζιουζέπε Κόντε φοβόταν ότι θα συνεχιζόταν η μεγάλη πτώση του κόμματος, αν εξακολουθούσε να συντάσσεται με τα κυβερνητικά μέτρα. Τη λογική αυτή ακολούθησαν και τα δύο κόμματα της Δεξιάς («Φόρτσα Ιτάλια» και «Λέγκα»), που βλέπουν με μεγάλη ανησυχία τη συνεχή δημοσκοπική άνοδο του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας». Σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις, το ακροδεξιό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι (που δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση Ντράγκι) έρχεται πρώτο με 23% και ακολουθεί το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα».
Η κεντροδεξιά «Φόρτσα Ιτάλια» του Μπερλουσκόνι και η «Λέγκα» του Σαλβίνι έχουν επίσης σημειώσει μεγάλη πτώση στα ποσοστά τους. Η πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι δεν αφήνει, ωστόσο, αλώβητα και τα ίδια τα κόμματα. Στα «Πέντε Αστέρια» έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό η αμφισβήτηση της ηγεσίας Κόντε, ενώ από τη «Φόρτσα Ιτάλια» παραιτήθηκαν τρία παλαιά στελέχη, διαφωνώντας με την απόφαση του Μπερλουσκόνι να αναζητήσει συμμαχίες εκτός της κυβέρνησης Ντράγκι σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ιταλία.
Ειδήσεις σήμερα
Φορολογικές δηλώσεις 2022: Νέα παράταση μέχρι τις 30 Αυγούστου