Υπάρχουν τουριστικές περιοχές όπου τέσσερα άτομα, μία παρέα ή μία οικογένεια, θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν σχεδόν μία εβδομάδα διακοπών με 400 ευρώ συνολικά, ενώ σε νησιά όπως η Aνδρος ή η Σάμος, η συνολική τιμή μπορεί να πέσει και στα 250 ευρώ. Το τουριστικό μοντέλο έχει αλλάξει, η οικονομία διαμοιρασμού ή αλλιώς η βραχυχρόνια μίσθωση φέρνει νέα δεδομένα και σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, το κόστος των διακοπών δεν χρειάζεται να είναι απαγορευτικό.
Πλεονεκτήματα
Η δυνατότητα που δίνεται ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική του ιδιοκτήτη του ακινήτου να φιλοξενηθούν τέσσερα ή περισσότερα άτομα σε μια κατοικία σύμφωνα με τη δυναμική τη, αποτελεί «λύση» για παρέες φοιτητών, που διαθέτουν περιορισμένο «budget», ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή που ο οικογενειακός προϋπολογισμός «βάλλεται» τόσο λόγω του πληθωρισμού αλλά και της ενεργειακής κρίσης που ροκανίζει τα εισοδήματα. Το να μπορείς να φτιάξεις τον καφέ σου ή να μαγειρέψεις εντός της κατοικίας όπου διαμένεις σου παρέχει την ευχέρεια εκεί που θα υπολόγιζες ότι δεν μπορείς να κάνεις διακοπές, να μπορείς τελικά να μείνεις και 2-3 ημέρες παραπάνω.
Χρόνος κράτησης
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλή Μπάκα, βασικός ρυθμιστής του κόστους διαμονής αποτελεί ο χρόνος της κράτησης. Όπως εξηγεί, το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων κατοικιών ιδιαίτερα στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι ολόκληρες κατοικίες άνω των 40 τ.μ.- 60 τ.μ., που για μια οικογένεια είναι σαν να επισκέφτηκε το εξοχικό της. Ενώ το κόστος διαμονής για τετραμελή παρέα σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ-500 ευρώ για πέντε διανυκτερεύσεις. Ειδικότερα, μια τετραμελής οικογένεια ή τετραμελής παρέα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει προορισμούς τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στη νησιωτική, με το κόστος διαμονής να μην ξεπερνά τα 100 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Η μόνη διαφορά είναι ότι αν επιλέξουν προορισμό στη νησιωτική Ελλάδα, θα πρέπει να συνυπολογίσουν το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, και ανάλογα με το νησί αν θα μισθώσουν μέσο μετακίνησης στο νησί ή θα έχουν το δικό τους, εφόσον τους συμφέρει οικονομικά η μεταφορά αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας. Οσοι θελήσουν να παραμείνουν στην Αττική και να ξοδέψουν τα κόστη βενζίνης ή εισιτηρίων στη διασκέδαση, μπορούν να επιλέξουν αυτοτελείς κατοικίες ή και διαμερίσματα σε περιοχές όπως Βραυρώνα, Πόρτο Ράφτη, Ανάβυσσο και Παλαιά Φώκαια. Το συνολικό κόστος διαμονής για 5 διανυκτερεύσεις για όλη την παρέα στο Πόρτο Ράφτη κυμαίνεται από 354 έως 460 ευρώ για κατοικία 60 τ.μ. – 90 τ.μ., στην Παλαιά Φώκαια τα 452 ευρώ για κατοικία 50 τ.μ. – 60 τ.μ. και στην Ανάβυσσο κατοικία 55 τ.μ.- 70 τ.μ από 368 έως 497 ευρώ.
Τα 3 «κλειδιά» για τον αναδασμό χωραφιών
Οι νέοι ή και οι οικογένειες που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη μπορούν να επιλέξουν προορισμούς της Χαλκιδικής, αλλά θα πρέπει να συμπεριλάβουν το κόστος μετακίνησης,. Το συνολικό κόστος διαμονής για 5 διανυκτερεύσεις για όλη την παρέα στο Ποσείδι κυμαίνεται στα 492 ευρώ για κατοικία 80 τ.μ., στη Νέα Καλλικράτεια τα 371 ευρώ για κατοικία 40 τ.μ. και στη Νέα Ποτίδαια κατοικία 55 τ.μ. στα 447 ευρώ.
Κόστος
Στην ανάλυσή του για τις τιμές της αγοράς, ο κ. Μπάκας επισημαίνει ότι στην Πελοπόννησο υπάρχουν περιοχές, αλλά απαιτείται μεταφορικό μέσο για να ευχαριστηθείς την περιοχή και παράλληλα να επισκεφτείς διάφορες παραλίες. Στην Καλαμάτα το συνολικό κόστος διαμονής για 5 διανυκτερεύσεις για όλη την παρέα, για κατοικία 60 τ.μ., κυμαίνεται στα 405 ευρώ, στο Ναύπλιο τα 410 ευρώ για κατοικία 80 τ.μ., στο Ξυλόκαστρο κατοικία 100 τ.μ. μισθώνεται προς 400 ευρώ, στα Σελιανίτικα κατοικία 43 τ.μ. προς 407 ευρώ, στο Διακοπτό 50 τ.μ. κατοικία προς 465 ευρώ και στην Κυπαρισσία κατοικία 165 τ.μ. μισθώνεται προς 492 ευρώ.
Στη νησιωτική χώρα, οι επιλογές είναι περιορισμένες, ιδιαίτερα στους δημοφιλείς προορισμούς. Στη Νάξο κατοικία 60 τ.μ. μισθώνεται προς 440 ευρώ για 5 διανυκτερεύσεις για τέσσερα άτομα. Στην Ανδρο κατοικία 86 τ.μ. προς 248 ευρώ, στη Σύρο κατοικία 50 τ.μ. προς 437 ευρώ, στην Τήνο κατοικία 40 τ.μ προς 434 ευρώ, στην Κάλυμνο κατοικία 45 τ.μ. προς 350 ευρώ, στη Σύμη κατοικία 50 τ.μ. προς 415 ευρώ, ενώ στα νησιά των Σποράδων, Σκόπελο και Σκιάθο, μπορείς να βρεις κατοικία 55 τ.μ. προς 317 ευρώ και κατοικία 40 τ.μ. προς 460 ευρώ αντίστοιχα.
Προτιμούν Λευκάδα
Στο Ιόνιο, οι περισσότεροι νέοι ή/και οικογένειες επιλέγουν τη Λευκάδα λόγω ότι δεν χρειάζονται ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Το συνολικό κόστος για την παρέα τεσσάρων φοιτητών δεν ξεπερνά τα 317 ευρώ για κατοικία 50 τ.μ. στο Νυδρί, ενώ έντονη κινητικότητα λόγω της κοντινής απόστασης από τη στεριά – λιμάνι Κυλλήνης καταγράφεται στη Ζάκυνθο, όπου το κόστος διαμονής για κατοικία 70 τ.μ. δεν ξεπερνά τα 279 ευρώ.