«Πρέπει να αποτρέψουμε την κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης, την εξάπλωσή της σε άλλες περιοχές» είχε δηλώσει την Παρασκευή από το Τελ Αβίβ. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του ήταν η Ραμάλα, το Αμμάν, η Βαγδάτη, η Λευκωσία και η Άγκυρα.
Σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη του SkyNews, Dominic Waghorn, ο Μπλίνκεν είχε επικεντρώσει σε τρία ζητήματα, ωστόσο κανένα δεν φαίνεται πως είχε την εξέλιξη που επιθυμούν οι ΗΠΑ.
Πρώτον, να πείσει το Ισραήλ να προβεί σε μια παύση στο πεδίο των μαχών για να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας και η έξοδος των ομήρων – αυτό έχει απορριφθεί, τουλάχιστον προς το παρόν.
Δεύτερον, να πείσει τις αραβικές χώρες να σκεφτούν μακροπρόθεσμες λύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης Ισραήλ – Παλαιστίνης.
«Αστειεύεστε;» φέρεται να αποκρίθηκαν οι Άραβες οικοδεσπότες του. Σύμφωνα με το SkyNews, οι εν λόγω ηγέτες πιστεύουν ότι πραγματικά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα, με την κατάσταση στη Γάζα να είναι κάτι παραπάνω από απελπιστική.
Ένα ακόμη πρόβλημα στις σχέσεις με τους Άραβες είναι και οι ισραηλινοί εποικισμοί. Όσο αυτοί επεκτείνονται στη Δυτική Όχθη, τόσο περισσότερο απομακρύνονται οι δύο πλευρές.
Τρίτον, να σταματήσει την επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Κανείς από όσους συνάντησε ο Μπλίνκεν δεν θέλει να συμβεί ένα τέτοιο σενάριο, ωστόσο δεν αποτελούν αυτοί τους κύριους «παίκτες» που ενδέχεται να κλιμακώσουν.
Η Χεζμπολάχ και το Ιράν είναι ο άμεσος κίνδυνος και για προφανείς λόγους δεν βρέθηκαν… στον δρόμο του Μπλίνκεν.
Ειδήσεις σήμερα
Τον τραβούσε βίντεο την ώρα που την εκτελούσε – Συγκλονιστικές εικόνες
Κατάληψη στο Άγαλμα της Ελευθερίας – Ζητούν κατάπαυση του πυρός
1.400 κεράκια φώτισαν το Τείχος των Δακρύων που γέμισε με φωτογραφίες ομήρων