Μάλιστα ένα online βιβλιοπωλείο ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα βιβλία της Πίρσον από το site του.
Η Μαχούτα, που σύμφωνα με το BBC υπήρξε η πρώτη γυναίκα βουλευτής στη Νέα Ζηλανδία με τατουάζ Μαορί στο πρόσωπο, διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στον πρόσφατο ανασχηματισμό από την πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν .
Σηματοδοτήσουν τη γενεαλογία και την κληρονομιά τους.
Μερικοί νέοι από τη Νέα Ζηλανδία με κληρονομιά Μαορί έχουν τατουάζ, γνωστά ως μόκο, για να σηματοδοτήσουν τη γενεαλογία και την κληρονομιά τους.
Τα μοκό που κάνουν οι άνδρες τείνουν να καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπό τους, ενώ οι γυναίκες καλύπτουν το πηγούνι τους.
Η Πίρσον έγραψε την Δευτέρα σε tweet: «Σοβαρά τώρα; Αυτό είναι το πρόσωπο της νέας υπουργού Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας;
Τα τατουάζ στο πρόσωπο δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε πολιτισμένη εμφάνιση διπλωμάτη του 21ου αιώνα», ενώ αργότερα συμπλήρωσε ότι αυτό το look, ιδίως σε γυναίκα διπλωμάτη, είναι «το απόγειο του άσχημου και απολίτιστου wokedom» («Woke» είναι ένας πολιτικός όρος που προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναφέρεται στην αφύπνιση όσον αφορά τα φλέγοντα θέματα της κοινωνικής και φυλετικής δικαιοσύνης).
Πολλοί χρήστες του Twitter επέκριναν τα σχόλιά της επισημαίνοντας ότι το μόκο είναι μέρος της κουλτούρας των αυτοχθόνων.
Η συγγραφέας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων New Zealand Stuff, ότι παρέμεινε στα σχόλιά της, λέγοντας ότι τα τατουάζ του προσώπου θα ήταν άσχημα σε “οποιονδήποτε, λευκό ή μαύρο”.
Η πρωθυπουργός
Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν είχε περιγράψει νωρίτερα το νέο της υπουργικό συμβούλιο – το οποίο περιλαμβάνει επίσης τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο υπουργό της χώρας – ως «εξαιρετικά ποικιλόμορφο».
Τα γυναικεία τατουάζ προσώπου ή moko kauae, αποτελούν μέρος του πολιτισμού των Μαορί εδώ και αιώνες.
Σκαλίζονται στο δέρμα χρησιμοποιώντας σμίλες και θεωρούνται ιδιαίτερα ιερά, υποδηλώνοντας τους δεσμούς ενός ατόμου με την οικογένεια και την πολιτιστική τους ταυτότητα.
«Οι Μαορί θεωρούν το πρόσωπο ή το κεφάλι ιδιαίτερα ιερό, οπότε τα σχέδια που πηγαίνουν στο πρόσωπο ή το κεφάλι είναι επίσης ιδιαίτερα ιερά», ανέφερε νωρίτερα στο BBC ο Mera Lee-Penehira, αναπληρωτής καθηγητής στο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Μαορί Te Whare Wānanga o Awanuiārangi.
Όμως ο αποικισμός και η άφιξη των χριστιανών ιεραποστόλων, οι οποίοι βρήκαν τα τατουάζ δυσάρεστα, σήμαινε ότι η παράδοση άρχισε να εξαφανίζεται στα μέσα του 19ου αιώνα.
Αναζωπύρωση
Μόνο στα τέλη του 20ού αιώνα υπήρξε μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το μόκο, μεταξύ ανδρών και γυναικών Μαορί. Από τη δεκαετία του 2000, το μόκο έχει γίνει όλο και πιο ορατό και αποδεκτό χάρη σε μια νέα γενιά επαγγελματιών τατουάζ, σύμφωνα με το Μουσείο της Νέας Ζηλανδίας.
Ο καθηγητής Te Kahautu Maxell του Πανεπιστημίου του Waikato λέει ότι όσοι κάνουν τατουάζ μόκο είναι άνθρωποι που «αποφασίζουν να ανακτήσουν την κληρονομιά και την ταυτότητά τους.
Πρέπει να προστατεύσουμε τους τελευταίους προμαχώνες που έχουμε ως Μαορί για να μας κάνουν διαφορετικούς».
Πηγή: BBC
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr