Συναντιόμαστε εδώ στην Ουάσινγκτον για να γιορτάσουμε την 75η επέτειο από την ίδρυση της πιο επιτυχημένης και πιο ανθεκτικής αμυντικής Συμμαχίας στον κόσμο. Συναντιόμαστε σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, σε μια εποχή που μαίνεται ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης. Συναντιόμαστε σε μια εποχή που θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο απρόκλητης επιθετικότητας.
Είναι η στιγμή που η Συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά περίπλοκων παγκόσμιων προκλήσεων. Είναι, επίσης, η στιγμή που πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας να διαθέτουμε τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ μας για αμυντικές δαπάνες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο όσον αφορά στην επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά και για τον εξορθολογισμό των αμυντικών μας δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η Συμμαχία.
Έχω υπάρξει σταθερός υποστηρικτής της μεγαλύτερης ενοποίησης των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών. Δεν χρειάζεται απλώς να ξοδεύουμε περισσότερα, πρέπει επίσης να κινούμαστε πιο έξυπνα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε τους πόρους προκειμένου να ενδυναμώσουμε τη συλλογική μας άμυνα. Και η ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων είναι συμπληρωματική στις αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, ενισχύει το ΝΑΤΟ.
Γι’ αυτό και πρέπει να αξιοποιήσουμε τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο για να επικεντρωθούμε περισσότερο στο πώς θα ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή μας άμυνα. Είναι προς το συμφέρον μας να το πράξουμε.
Σε ερώτηση που του έγινε για τις εκλογές στις ΗΠΑ και αν θα προτιμούσε να συνομιλεί με τον Μπάιντεν ή τον Τραμπ, τόνισε «Δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο γι’ αυτό το θέμα. Θα γίνουν εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα σεβαστούμε, φυσικά, την απόφαση του αμερικανικού λαού. Προσωπικά έχω συνεργαστεί τόσο με τον Πρόεδρο Trump όσο και με τον Πρόεδρο Biden. Αυτό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε αυτόν τον πολύ ισχυρό διατλαντικό δεσμό, ο οποίος ήταν πάντα στον πυρήνα της Συμμαχίας».
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Συμφώνησαν για το τελικό κείμενο – Μπλίνκεν: «Στέλνουμε F16 στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή»
Oι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ κατέληξαν σε συμφωνία για την κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής , στην οποία περιλαμβάνεται η δέσμευση της συμμαχίας να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «στον δρόμο της προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ», σύμφωνα με την πηγή του ΝΑΤΟ που επικαλείται το Reuters.
Στην κοινή δήλωση θα αναφέρεται επίσης ότι το ΝΑΤΟ «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη συμμαχία όταν συμφωνούν οι σύμμαχοι και πληρούνται οι όροι», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 είναι καθ’ οδόν προς την Ουκρανία από τη Δανία και την Ολλανδία αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας ότι θα πετούν στους ουρανούς της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι.
Οι Ουκρανοί ζητούσαν να τους παραδοθούν αεροσκάφη F16 από την αρχή του πολέμου το 2022. Ο Μπλίνκεν, μιλώντας σε εκδήλωση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, είπε ότι οι επόμενες δύο ημέρες θα παρουσιαστούν ένα απίστευτα ισχυρό πακέτο για την Ουκρανία που θα οικοδομήσει μια σαφή και ισχυρή γέφυρα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Mπλέικ Λάιβλι: Μηνύει συμπρωταγωνιστή της - Τον κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση
Ο ίδιος τόνισε ότι «επιτυχία θα είναι μια ισχυρή, ανεξάρτητη Ουκρανία» που «θα είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της» και «ολοένα και περισσότερο να ενσωματωθεί» με τους οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Στο κοινό ανακοινωθέν των ηγετών του ΝΑΤΟ, η Κίνα θα χαρακτηριστεί ως «καθοριστικός παράγοντας» στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters.
«Η ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) έχει γίνει καθοριστικός παράγοντας του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας λόγω της στενής σχέσης των δύο χωρών και της μεγάλης κλίμακας υποστήριξης της στην αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας», δεν αναφέρει το κείμενο.
Ζελένσκι: Τα F-16 φέρνουν τη δίκαιη και διαρκή ειρήνη πιο κοντά
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι είναι ευγνώμων στις χώρες που λαμβάνουν μέτρα για να βοηθήσουν την αεροπορία της Ουκρανίας να αποκτήσει F-16.
«Αναμένω ότι ο συνασπισμός μας για τις ικανότητες της πολεμικής αεροπορίας θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την ένταξη νέων συμμετεχόντων. Τα F-16 φέρνουν τη δίκαιη και διαρκή ειρήνη πιο κοντά, αποδεικνύοντας ότι ο τρόμος πρέπει να αποτύχει παντού και ανά πάσα στιγμή.
Η ομάδα μας συνεχίζει να εργάζεται στην Ουάσιγκτον για την επίτευξη συμφωνιών που ενισχύουν τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτηση στο X.
Την ίδια ώρα άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχα στην απόφασή των χωρών του ΝΑΤΟ να παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας πως τα F-16 φέρνουν την ειρήνη πιο κοντά. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, ανέφερε πως μετά από την εξέλιξη αυτή «αναδεικνύει ότι η Ουάσιγκτον ηγείται μιας πολεμικής συμμορίας».
Σολτς: Μεγάλο βήμα η απόφαση να στηρίξουμε με συστήματα αεράμυνας την Ουκρανία
Ως «μεγάλο βήμα» περιέγραψε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς την τρέχουσα υποστήριξη που προσφέρει η Γερμανία στην Ουκρανία με συστήματα αεράμυνας, καλώντας ταυτόχρονα τους εταίρους του ΝΑΤΟ να ανταποκριθούν στο αίτημα της Ουκρανίας για επιπλέον συστήματα.
«Κατά την άποψή μου, αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο κ. Σολτς από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Τον περασμένο Απρίλιο η Ουκρανία ζήτησε επτά συστήματα αεράμυνας, εκ των οποίων η Γερμανία έχει ήδη παραδώσει τα τρία. «Η Γερμανία έκανε ένα μεγάλο βήμα για να το ενθαρρύνει, προκειμένου να πείσει και άλλους ότι αυτό είναι απαραίτητο. Αν δεν είχαμε προηγηθεί, αυτό το βήμα τώρα δεν θα γινόταν», δήλωσε ο καγκελάριος, λίγο πριν από την συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Κατά την έναρξη της Συνόδου, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι υποσχέθηκαν στην Ουκρανία πέντε συστήματα Patriot.
Ο Όλαφ Σολτς επισήμανε ακόμη ότι θεωρεί επαρκή την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η οποία θα καταγραφεί και σε κοινή δήλωση των 32 κρατών-μελών. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η τοποθέτηση του ΝΑΤΟ «θα δημιουργήσει ένα επίπεδο σαφήνειας στο οποίο η Ουκρανία θα μπορεί να βασιστεί» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «μεγάλη επιτυχία ενότητας» και «δείγμα αποφασιστικότητας» που επέδειξε η Συμμαχία. «Το θέμα είναι ότι το ΝΑΤΟ κάνει το παν προκειμένου να παραμείνει μια ισχυρή συμμαχία», πρόσθεσε. Στο κείμενο, το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμη εγκριθεί, η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας χαρακτηρίζεται «μη αναστρέψιμη».