«Παίρνουμε τα ερείπια όχι για να χτίσουμε σπίτια, όχι, αλλά για επιτύμβιες στήλες και τάφους – από τη μια δυστυχία στην άλλη», λέει ο πατέρας του, πρώην εργάτης οικοδομών Τζιχάντ Σαμάλι, 42 ετών, καθώς κόβει μέταλλο που είχε διασωθεί από το σπίτι τους στη νότια πόλη. του Khan Younis, που υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής τον Απρίλιο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters.
Η δουλειά είναι δύσκολη και μερικές φορές ζοφερή. Τον Μάρτιο, η οικογένεια έχτισε έναν τάφο για έναν από τους γιους του Shamali, τον Ismail, ο οποίος σκοτώθηκε ενώ έκανε οικιακές δουλειές.
Αλλά είναι επίσης ένα μικρό μέρος των προσπαθειών που αρχίζουν να διαμορφώνονται για την αντιμετώπιση των ερειπίων που άφησε η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ για την εξάλειψη της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς.
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι υπάρχουν πάνω από 42 εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών, συμπεριλαμβανομένων τόσο των σπασμένων οικοδομημάτων που παραμένουν όρθια όσο και των ισοπεδωμένων κτιρίων.
Αυτό είναι 14 φορές το ποσό των ερειπίων που συσσωρεύτηκαν στη Γάζα μεταξύ του 2008 και της έναρξης του πολέμου πριν από ένα χρόνο, και πάνω από το πενταπλάσιο της ποσότητας που είχε απομείνει από τη Μάχη της Μοσούλης το 2016-17 στο Ιράκ, ανέφερε ο ΟΗΕ.
Στοιβαγμένο, θα γέμιζε τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας -τη μεγαλύτερη της Αιγύπτου- 11 φορές. Και μεγαλώνει καθημερινά.
Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να βοηθήσουν καθώς οι αρχές της Γάζας εξετάζουν πώς να αντιμετωπίσουν τα ερείπια, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι του ΟΗΕ.
“Οι προκλήσεις είναι τεράστιες”, δήλωσε ο Αλεσάντρο Μρακιτς, επικεφαλής του Γραφείου Γάζας για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), το οποίο συμπροεδρεύει στην ομάδα εργασίας. «Θα είναι μια τεράστια επιχείρηση, αλλά ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε τώρα».
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οι μαχητές της Χαμάς κρύβονται ανάμεσα σε αμάχους και ότι θα τους χτυπήσει όπου κι αν εμφανιστούν, ενώ επίσης θα προσπαθήσει να αποφύγει να βλάψει τους αμάχους.
Ερωτηθείσα σχετικά με τα συντρίμμια, η στρατιωτική μονάδα του Ισραήλ COGAT είπε ότι στοχεύει στη βελτίωση του χειρισμού των απορριμμάτων και θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ για να επεκτείνει αυτές τις προσπάθειες. Ο Μρακιτς είπε ότι ο συντονισμός με το Ισραήλ ήταν εξαιρετικός, αλλά δεν είχαν ακόμη διεξαχθεί λεπτομερείς συζητήσεις για μελλοντικά σχέδια.
Το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του αφότου οι μαχητές της Χαμάς εισήλθαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, σκότωσαν περίπου 1.200 Ισραηλινούς και πήραν ομήρους 250 ανθρώπους.
Σχεδόν 42.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ένα χρόνο συγκρούσεων, αναφέρουν οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.
Στο έδαφος, τα συντρίμμια στοιβάζονται ψηλά πάνω από πεζούς και γαϊδούρια σε σκονισμένα στενά μονοπάτια που κάποτε ήταν πολυσύχναστοι δρόμοι.
“Ποιος θα έρθει εδώ και θα καθαρίσει τα ερείπια για εμάς; Κανείς. Επομένως, το κάναμε μόνοι μας”, είπε ο οδηγός ταξί Γιούσρι Αμπού Σαμπάμπ, έχοντας καθαρίσει αρκετά συντρίμμια από το σπίτι του στο Χαν Γιούνις για να στήσει μια σκηνή.
Τα δύο τρίτα των προπολεμικών δομών της Γάζας -πάνω από 163.000 κτίρια- έχουν καταστραφεί ή ισοπεδωθεί, σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα του ΟΗΕ. Περίπου το ένα τρίτο ήταν πολυώροφα κτίρια.
Μετά από έναν πόλεμο επτά εβδομάδων στη Γάζα το 2014, το UNDP και οι εταίροι του καθάρισαν 3 εκατομμύρια τόνους συντριμμιών – το 7% του συνόλου τώρα. Ο Μρακιτς ανέφερε μια αδημοσίευτη προκαταρκτική εκτίμηση ότι θα κόστιζε 280 εκατομμύρια δολάρια για την εκκαθάριση 10 εκατομμυρίων τόνων, κάτι που σημαίνει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια εάν ο πόλεμος σταματήσει τώρα.
Τα συντρίμμια περιέχουν πτώματα που δεν έχουν ανακαλυφθεί, έως και 10.000 σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, και βόμβες που δεν έχουν εκραγεί, είπε ο Μρακιτς.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού λέει ότι η απειλή είναι «διάχυτη» και αξιωματούχοι του ΟΗΕ λένε ότι ορισμένα από τα συντρίμμια ενέχουν μεγάλο κίνδυνο τραυματισμού.
Ο Nizar Zurub, από το Khan Younis, ζει με τον γιο του σε ένα σπίτι όπου έχει απομείνει μόνο μια στέγη, κρέμεται σε επισφαλή γωνία.
Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι εκτιμάται ότι 2,3 εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών ενδέχεται να έχουν μολυνθεί, επικαλούμενο μια εκτίμηση για τους οκτώ προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας, ορισμένοι από τους οποίους έχουν πληγεί.
Οι ίνες αμιάντου μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του λάρυγγα, των ωοθηκών και του πνεύμονα όταν εισπνέονται.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει σχεδόν ένα εκατομμύριο περιπτώσεις οξειών αναπνευστικών λοιμώξεων στη Γάζα τον περασμένο χρόνο, χωρίς να αναφέρει πόσα συνδέονται με τη σκόνη.
Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μπίσμα Ακμπάρ, δήλωσε ότι η σκόνη είναι «σημαντική ανησυχία» και μπορεί να μολύνει το νερό και το έδαφος και να οδηγήσει σε πνευμονική νόσο.
Οι γιατροί φοβούνται μια αύξηση των καρκίνων και των γενετικών ανωμαλιών από διαρροή μετάλλων τις επόμενες δεκαετίες. Τα τσιμπήματα φιδιών και σκορπιών και οι μολύνσεις του δέρματος από τις αμμόμυγες προκαλούν ανησυχία, δήλωσε εκπρόσωπος του UNEP.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Ειδήσεις σήμερα
Συνελήφθη σεκιούριτι στο Βικελίδης: Άφησε οπαδό να μπει στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο
Ρεάλ: Τέλος ο Καρβαχάλ – Σοκάρει η διάγνωση