Την ώρα που έφτασε η σορός του στην εκκλησία, οι συγκεντρωμένοι έψελναν και φώναζαν ρυθμικά: “Ναβάλνι, Ναβάλνι” και “Δεν φοβόσουν – Δεν φοβόμαστε ούτε κι εμείς”.
Το μήνυμα που ανάρτηση η ομάδα συνεργατών του Ναβάλνι αμέσως μόλις ξεκίνησε η κηδεία του ήταν ξεκάθαρο για το ποιον κατηγορούν ως υπεύθυνο: “Ο Πούτιν σκότωσε τον Αλεξέι Ναβάλνι”. Άλλοι φώναξαν: “Όχι στον πόλεμο”, “Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ” και “Δολοφόνοι”.
«Навальный!» pic.twitter.com/LYDIJMRzid
— Команда Навального (@teamnavalny) March 1, 2024
Η πρώτη εικόνα μέσα από την εκκλησία
Περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της τελετής, η ομάδα των συνεργατών του έκανε την παρακάτω ανάρτηση με τη φωτογραφία του ανοιχτού φερέτρου του Ναβάλνι. Στη φωτογραφία φαίνεται η μητέρα του, Λουντμίλα Ιβάνοβα Ναβάλναγια, καθισμένη δίπλα στο φέρετρο να κρατά ένα κερί, έχοντας στο πλευρό της τον πατέρα του, ενώ ο ιερέας τελεί τη λειτουργία.
Alexei Navalny pic.twitter.com/bXwx5iTBWb
— The Anti-Corruption Foundation (@ACF_int) March 1, 2024
Η τελετή ταφής του Αλεξέι Ναβάλνι
Ένα λευκό σάβανο τοποθετήθηκε πάνω από το κεφάλι του κ. Ναβάλνι. Οι γονείς του πολιτικού, ο Ανατόλι Ναβάλνι και η Λιουντμίλα Ναβάλναγια, στάθηκαν στο πλάι του φέρετρου.
Η ομάδα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης δημοσίευσε πλάνα με ανθρώπους να πετούν λουλούδια στη νεκροφόρα του Ναβάλνι, ενώ φώναζαν «ευχαριστώ, Αλεξέι!».
Να σημειωθεί πάντως ότι η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια δεν είναι γνωστό αν παραβρίσκεται στην κηδεία ή αν βρίσκεται καν στη Ρωσία. Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, πιστεύεται ότι είναι στο εξωτερικό, αλλά το ακριβές μέρος δεν είναι γνωστό.
Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη συγκέντρωση υποστήριξης στον Ναβάλνι, θα συνιστά παραβίαση του νόμου.
Катафалк с телом Алексея подъехал к храму pic.twitter.com/tX1sy9z0cj
— Кира Ярмыш (@Kira_Yarmysh) March 1, 2024
Πολίτες πάντως, με δάκρυα στα μάτια και λουλούδια στα χέρια περίμεναν από νωρίς να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον εκλιπόντα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικώς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να κάνει αποτίμηση του Ναβάλνι ως πολιτικής προσωπικότητας και σημείωσε ότι δεν έχει τίποτε να πει στην οικογένεια του εκλιπόντος Ρώσου αντιφρονούντα.
“Απλά μια υπενθύμιση ότι έχουμε νόμο ο οποίος πρέπει να τηρείται. Οποιεσδήποτε μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις θα γίνουν κατά παράβαση του νόμου, και αυτοί που θα μετάσχουν σε αυτές θα λογοδοτήσουν -ξανά βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Ποιος ήταν ο Αλεξέι Ναβάλνι και πώς έγινε σύμβολο του αγώνα ενάντια στον Πούτιν
Στις 16 Φεβρουαρίου του 2024, ένα από τα γνωστότερα πρόσωπα στη Ρωσία, αλλά και στα εγχώρια και διεθνή μέσα ως ο σφοδρότερος επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο κατηγορούσε για διαφθορά, Αλεξέι Ναβάλνι, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 47 ετών, μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα Νο3, στον Αρκτικό κύκλο.
Η υπηρεσία των φυλακών ανακοίνωσε ότι ο Ναβάλνι ένιωσε αδιαθεσία μετά από περίπατο.
Ο Ρώσος δημοσιογράφος, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Ντμίτρι Μουράτοφ δήλωσε στο Reuters ότι ο θάνατος του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι είναι «δολοφονία» και είπε πως πιστεύει ότι οι συνθήκες κράτησης του είναι αυτές που οδήγησαν στον θάνατό του. Ο συνεργάτης του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ έσπευσε και αυτός να χαρακτηρίσει τον θάνατό του, “δολοφονία” και προσέθεσε ότι «δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε κρατική προπαγάνδα».
Η σημασία του μεγέθους του Ναβάλνι για την εσωτερική πολιτική σκηνή της Ρωσίας αντικατοπτρίζεται στη φράση που εκστόμισε ο εξόριστος Ρώσος επιχειρηματίας και επικριτής του Κρεμλίνου, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι: Aν ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι είναι νεκρός, τότε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι υπεύθυνος.
Ο πατέρας του είναι από τη Ζαλλισία, ένα χωριό κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, στην περιφέρεια Κιέβου, στην Ουκρανία. Ο Ναβάλνι μεγάλωσε στο Όμπνινσκ, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, αλλά πέρασε τα παιδικά του καλοκαίρια με τη γιαγιά του στην Ουκρανία, αποκτώντας επάρκεια στην ουκρανική γλώσσα. Οι γονείς του, Ανατόλι Ναβάλνι και Λουντμίλα Ναβαλνάγια, έχουν μια βιοτεχνία καλαθοπλεκτικής, την οποία διευθύνουν από το 1994, στο χωριό Κομπιάκοβο της περιφέρειας Βόλογκντα.
Ο πολιτικός του ακτιβισμός, συμπεριλαμβανομένων των εκτεταμένων ερευνών για τη διαφθορά υψηλού επιπέδου και η υποψηφιότητα για δήμαρχος της Μόσχας, του εξασφάλισαν φήμη και πολλοί πίστευαν ότι αποτελούσε απειλή για τον Bλαντίμιρ Πούτιν.
Τον Σεπτέμβριο του 2013 συμμετείχε στις δημαρχιακές εκλογές της Μόσχας με την υποστήριξη του Κόμματος Λαϊκής Ελευθερίας. Στις εκλογές κέρδισε το 27% των ψήφων και βγήκε δεύτερος μετά τον τρέχοντα δήμαρχο Σεργκέι Σομπιάνιν. Ο Ναβάλνι και οι σύμμαχοι του επέμεναν ότι ο πραγματικός αριθμός ψήφων του ήταν υψηλότερος και ότι οι αρχές προέβησαν σε νοθεία για να αποτρέψουν επαναληπτική εκλογή.
Έγινε γνωστός μέσα από το ιστολόγιο του στο LiveJournal, αλλά αργότερα έγινε μέλος του YouTube όπου έχει 2.9 εκατομμύρια συνδρομητές, ενώ συμμετείχε ενεργά και στο Twitter όπου ο λογαριασμνός του απέκτησε πάνω από 2.1 εκατομμύρια ακολούθους.Είχε χρησιμοποιήσει το ιστολόγιο του και τους λογαριασμούς του σε YouTube και Twitter για να δημοσιεύσει βίντεο και έγγραφα για τη διαφθορά Ρώσων αξιωματούχων, να διοργανώσει διαμαρτυρίες και να προωθήσει τις υποψηφιότητες του στις εκλογές. Ήταν ενεργός στα μέσα ενημέρωσης: το 2011, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, αποκάλεσε το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας, Ενωμένη Ρωσία, “κόμμα απατεώνων και κλεφτών”, σύνθημα το οποίο κέρδισε σημαντική απήχηση στο ρωσικό λαό. Το 2011, ίδρυσε το Ίδρυμα κατά της διαφθοράς.
Συλλήψεις και φυλακίσεις
Ο Ναβάλνι είχε συλληφθεί αρκετές φορές από τις ρωσικές αρχές.Έχει καταδικαστεί δύο φορές με αναστολή, μία φορά τον Ιούλιο του 2013 και άλλη μια φορά τον Δεκέμβριο του 2014. Οι διάρκειες των ποινών ήταν 5 και 3,5 χρόνια, αντίστοιχα. Θεωρείται ότι οι κατηγορίες του είναι κατασκευασμένες λόγω του ακτιβισμού του, ενώ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι καταδίκες παραβίαζαν το δικαίωμα του Ναβάλνι για δίκαιη δίκη. Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μεμόριαλ τον θεωρεί πολιτικό κρατούμενο. Τον Φεβρουάριο του 2014 ο Ναβάλνι τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και του επετράπη να έχει επαφή μόνο με την οικογένεια του.
Ήταν τον Αύγουστο του 2020 όταν ο αγώνας του εναντίον του Ρώσου προέδρου έγινε πρωτοσέλιδο στα παγκόσμια πρωτοσέλιδα.
Δολοφονική επίθεση με Νοβιτσόκ
Στις 20 Αυγούστου 2020 ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση έπειτα από ύποπτη δηλητηρίασή του στη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ στη Μόσχα. Φημολογίες κάνουν λόγο για πιθανή δηλητηρίασή του από τους αντιπάλους του. Η Γερμανία έστειλε αποστολή γιατρών στη Ρωσία και τελικά ο Ναβάλνι διακομίστηκε στο Βερολίνο και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο του, όπου και διέφυγε τον κίνδυνο μετά από εκτεταμένη νοσηλεία εβδομάδων.
Επιστροφή και σύλληψη
Μετά τη νοσηλεία του στη Γερμανία, επέστρεψε αμέσως στη Ρωσία, αλλά συνελήφθη κατευθείαν από τις αρχές. Αυτό οδήγησε σε εκτεταμένες διαδηλώσεις και σε βίαια επεισόδια μεταξύ της ρωσικής αστυνομίας και οπαδών του Ναβάλνι. Η ρωσική αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 4.400 συλλήψεις και απέκλεισε το κέντρο πολλών πόλεων, μεταξύ αυτών και της πρωτεύουσας Μόσχας. Η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, συνελήφθη επίσης από την αστυνομία, προτού αφεθεί ελεύθερη λίγες ώρες αργότερα.
Στις 2 Φεβρουαρίου αντικαταστάθηκε η προηγούμενη με αναστολή καταδίκης του από δικαστήριο της Μόσχας με ποινή φυλάκισης, που σημαίνει ότι θα εξέτιε ποινή 3,5 ετών σε σωφρονιστικό στρατόπεδο εργασίας. Ο Ναβάλνι κατήγγειλε το βασανισμό του στη διάρκεια του εγκλεισμού του στο στρατόπεδο με τη στέρηση του ύπνου.Επίσης, οι ρωσικές αρχές του αρνήθηκαν ιατρική βοήθεια. Στις 31 Μαρτίου ο Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι κατέρχεται σε απεργία πείνας. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τον Πούτιν ότι σκοτώνει αργά τον Ναβάλνι με βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση στη φυλακή.
Ειδήσεις σήμερα
Μαθητές στη Νέα Υόρκη ανακάλυψαν ένα ανθρώπινο χέρι πηγαίνοντας στο σχολείο
Ιταλία: Πρόστιμο έως 10.000 ευρώ σε μαθητές που επιτίθενται σε καθηγητές και σχολικό προσωπικό
Κομισιόν: Εγκρίθηκε έκτακτη στήριξη ύψους 68 εκατ. ευρώ στους Παλαιστινίους