- Ποιος είναι υπεύθυνος για τη μετονομασία σε Κόλπο της Αμερικής; Η μετονομασία των γεωγραφικών τοπωνυμίων είναι εργασία του Συμβουλίου των ΗΠΑ για τα γεωγραφικά ονόματα. Το ομοσπονδιακό γραφείο έχει την εξουσία να μετονομάζει γεωγραφικά μέρη εντός των ΗΠΑ. «Είναι υπεύθυνο από τον νόμο για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων σε όλη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και αποθαρρύνει τις αλλαγές ονομάτων, εκτός εάν υπάρχει επιτακτικός λόγος», αναφέρει το Συμβούλιο Γεωγραφικών Ονομάτων. Επιπλέον, η αλλαγή ενός υπάρχοντος ονόματος απλώς για τη διόρθωση ή την αποκατάσταση της ιστορικής χρήσης δεν θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό λόγο για την αλλαγή ενός ονόματος. Αυτές οι αλλαγές δεν είναι απαραίτητα δεσμευτικές για τα κράτη που συνορεύουν με τον Κόλπο ή για άλλες χώρες. Πρόσφατα, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, αναφερόμενος σε καιρικά φαινόμενα στον Κόλπο του Μεξικού, είπε: «Ενα σύστημα χαμηλής πίεσης που κινείται στον Κόλπο της Αμερικής, αλληλεπιδρώντας με τον αέρα της Αρκτικής, θα φέρει εκτεταμένες επιπτώσεις στη Βόρεια Φλόριντα από την Τρίτη», υιοθετώντας τη μετονομασία «Κόλπος της Αμερικής».
- Θα αλλάξουν οι ψηφιακοί χάρτες; Ενα αίτημα για επιδιόρθωση στον ιστότοπο των Χαρτών Google που υποβλήθηκε πρόσφατα και έλαβε αυτήν την απάντηση από άλλο χρήστη: «Αυτή είναι μια εκτελεστική απόφαση που λήφθηκε μόλις πριν από λίγες ώρες. Είναι ίσως λίγο πρόωρο να αρχίσουμε να χαρακτηρίζουμε το παλιό όνομα ως εσφαλμένο».
Για το Google Earth, το πρόγραμμα της εταιρίας που προσφέρει τρισδιάστατη αναπαράσταση της Γης με χρήση δορυφορικών εικόνων, η μακροχρόνια πρακτική ήταν να μην επιλέγουμε πλευρές σε διεθνείς γεωπολιτικές διαμάχες, αλλά, αντίθετα, να εφαρμόζουμε μια ενιαία πολιτική Πρωταρχικής Τοπικής Χρήσης. Σύμφωνα με αυτήν την πολιτική, το αγγλικό Google Earth εμφανίζει το κύριο τοπικό όνομα που δίνεται στα υδάτινα σώματα από τα κυρίαρχα έθνη που συνορεύουν με αυτό. Αν όλες οι γειτονικές χώρες συμφωνούν για το όνομα, τότε εμφανίζεται το κοινό ενιαίο όνομα. Για παράδειγμα, «Caribbean Sea» στα αγγλικά, «Mar Caribe» στα ισπανικά κ.λπ.
Οι Χάρτες της Apple, επίσης, δεν έχουν αλλάξει το όνομα του Κόλπου.
- Πρέπει να ονομάσουν τον Κόλπο με το νέο όνομα οι άλλες χώρες της περιοχής; Ενώ οι ΗΠΑ μπορούν να αλλάξουν το όνομα με το οποίο είναι γνωστό ο Κόλπος, άλλες χώρες δεν υποχρεούνται να το χρησιμοποιήσουν. Πολλαπλοί διεθνείς φορείς βοηθούν στη διαμεσολάβηση αυτών των αποκλίσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας Εδικών ΟΗΕ για τα Γεωγραφικά Ονόματα.
Οι γεωγράφοι, οι γλωσσολόγοι, οι χαρτογράφοι και οι σχεδιαστές είναι μεταξύ εκείνων των ειδικών που αναπτύσσουν τα εργαλεία, αξιοποιούν την τεχνολογία, παρέχουν την προβολή και μοιράζονται την πεποίθηση ότι η ακριβής και συνεπής χρήση ενός κοινού πλαισίου γεωγραφικών ονομάτων μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον κόσμο.
Κομισιόν για τους δασμούς Τραμπ: Είναι επιζήμιοι για όλες τις πλευρές
Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ Πάρδο, δεν ασχολείται σοβαρά με τις αλλαγές του Τραμπ. Σε συνέντευξη Τύπου στις 8 Ιανουαρίου, πρότεινε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να μετονομαστούν σε «Μεξικανική Αμερική». Η κεντροαριστερή Σέινμπαουμ εμφανίστηκε μπροστά σε χάρτη, με φόντο έναν χάρτη του 17ου αιώνα της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. «Προφανώς, ο Κόλπος του Μεξικού αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά γιατί δεν λέμε αυτήν την περιοχή “Μεξικανική Αμερική”;» είπε, δείχνοντας μια περιοχή στον χάρτη που θα αντιστοιχούσε τώρα σε μεγάλη έκταση των ΗΠΑ. Πρόβαλε, μάλιστα, έναν χάρτη που συντάχθηκε το 1607 και χαρακτηρίζεται από ένα πρόχειρο σχέδιο της Βόρειας Αμερικής ως «America Mexicana» («Μεξικανική Αμερική»). Επίσης, στον χάρτη ήδη από εκείνη την εποχή αναγράφεται ο Κόλπος του Μεξικού.
Η πρόεδρος του Μεξικού παρουσίασε, επίσης, έναν ξεχωριστό χάρτη του 19ου αιώνα που δείχνει την τεράστια περιοχή που ανήκε προηγουμένως στο Μεξικό, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών, περίπου, ορίων των αμερικανικών Πολιτειών της Καλιφόρνιας, της Νεβάδα, της Γιούτα, της Αριζόνα και του Νέου Μεξικού αφαιρώντας από τον Τραμπ αρκετά στοιχεία.
- Πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτά τα ονόματα; Οι αλλαγές που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του εκτελεστικού διατάγματος του Τραμπ περί «Αποκατάστασης της Αμερικανικής Μεγαλειότητας» θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ εντός 30 ημερών, σύμφωνα με το κείμενο του εκτελεστικού διατάγματος. Υπό κανονικές συνθήκες, χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες για να μετονομαστεί μια θέση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Συμβούλιο Γεωγραφικών Ονομάτων. Αυτό επιτρέπει χρόνο για διαβούλευση με κράτη, φυλές, χαρτογραφείς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.
- Υπάρχουν κίνδυνοι από τις μετονομασίες; Για σκοπούς πλοήγησης, η συνέπεια στην ονοματοδοσία είναι ζωτικής σημασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τα Γεωγραφικά Ονόματα ορίζει ότι κάθε ομοσπονδιακή υπηρεσία χρησιμοποιεί τη βάση δεδομένων της, γνωστή ως Σύστημα Πληροφοριών Γεωγραφικών Ονομάτων. Το ομοσπονδιακό σύστημα περιέχει περισσότερα από ένα εκατομμύριο ονομαζόμενα μέρη στις ΗΠΑ. Η ομάδα των Ηνωμένων Εθνών διαδραματίζει παρόμοιο ρόλο σε διεθνές επίπεδο, μαζί με τον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό, καθώς και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.
Υπάρχει, επίσης, μια ευρύτερη κοινωνική συζήτηση σχετικά με τα ονόματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι, καθώς οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες προχωρούσαν σε μετονομασίες με γεωγραφικά χαρακτηριστικά σε όλο τον κόσμο, μειώθηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις έσβησαν την ιστορία των ιθαγενών που ζούσαν εκεί πρώτα.
«Η εξουσία εγγράφηκε στο τοπίο και βοήθησε στη δημιουργία μιας αίσθησης του ανήκειν για τον αποικιοκράτη και, τελικά, ήταν ένα εργαλείο για την άσκηση ελέγχου σε κοινωνικά και φυσικά περιβάλλοντα».
Ειδήσεις σήμερα
Απεργία ΑΔΕΔΥ για τον 13ο και 14ο μισθό: Τι θα συμβεί στις 4 Φεβρουαρίου;
Ελον Μασκ: Δεν κρύβει την αδυναμία που έχει στον Φειδία – «Ψηφίστε τον – Make Europe Great Again!»
Σοκ στην Ηλεία: Θύμα βιασμού 14χρονη – Κατήγγειλε έναν 16χρονο – Τι ερευνά η αστυνομία;