Η Μόσχα ενδιαφέρεται για συνομιλίες υψηλού επιπέδου, επειδή υπολογίζει ότι θα μειωθεί το αίσθημα του «επείγοντος» στη Δύση για την Ουκρανία, διατηρώντας παράλληλα δυνατότητα για να επιτύχει τους στόχους της με χαμηλότερο κόστος μέσω διαπραγματεύσεων ή συνεχιζόμενου πολέμου, εάν τα αιτήματά της δεν ικανοποιηθούν. Επιδιώκει, επίσης, να δώσει κίνητρα στις δυτικές δυνάμεις (κυρίως στις ΗΠΑ) για διάλογο και παραχωρήσεις με στόχο να συμβιβαστούν στα ρωσικά «θέλω», αντί να καταφύγουν σε τακτικές κλιμάκωσης και πίεσης προς τη Ρωσία. Πιστεύει ότι η ίδια η διαδικασία των διαπραγματεύσεων -και η πιθανότητα οι ΗΠΑ να επιβάλουν μια μη ικανοποιητική συμφωνία στην Ουκρανία- παραμένει ένας πιθανός δρόμος για την επίτευξη των μαξιμαλιστικών της στόχων για μια φιλική ουκρανική κυβέρνηση αποσταθεροποιώντας πολιτικά τη χώρα.
Η αποδοχή από το Κίεβο μιας διευθέτησης χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας θα μπορούσε να διχάσει την ουκρανική κοινωνία μεταξύ υποστηρικτών και επικριτών της συμφωνίας, αποδυναμώνοντας την ουκρανική κυβέρνηση, προκαλώντας σημαντικές κοινωνικές αναταραχές και οδηγώντας σε νέες μεταναστευτικές ροές. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην άνοδο των ήπιων φιλορωσικών πολιτικών δυνάμεων. Ως εκ τούτου, ο Πούτιν δεν θα κάνει μεγάλες παραχωρήσεις τους επόμενους μήνες. Το Κρεμλίνο θα συμφωνούσε στον τερματισμό των εχθροπραξιών μόνο εάν η συμφωνία θα αποσταθεροποιούσε πολιτικά την Ουκρανία, αφήνοντάς την ακόμη πιο ευάλωτη στη μελλοντική ρωσική επιθετικότητα.
Ενώ είναι δυνατή η κατάπαυση του πυρός, το κύριο εμπόδιο για μια ειρηνευτική συμφωνία θα είναι η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία, τις οποίες η Μόσχα θα πιέσει να ελαχιστοποιήσει, πράγμα που σημαίνει ότι μια μακροχρόνια ειρήνη παραμένει απίθανη. Στις αρχικές συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Μόσχα θα απειλήσει να κλιμακώσει τον πόλεμο εάν οι ΗΠΑ εφαρμόσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ή εάν αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Θα αντιταχθεί, επίσης, στην ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία για να εξασφαλίσει μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός, καθώς αυτό θα επέτρεπε στο Κίεβο να συνεχίσει τη φιλοδυτική πορεία του. Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο εμπόδιο στις συνομιλίες θα είναι η διασφάλιση της Ουκρανίας μετά την κατάπαυση του πυρός. Η Μόσχα δεν θα είναι αντίθετη με τις διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις κατά μήκος της γραμμής επαφής ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων, αλλά θα είναι ανένδοτη ότι θα παραμείνουν περιορισμένες μόνο σε μερικές χιλιάδες στρατιώτες από κράτη αποδεκτά από τη Μόσχα, όπως μεταξύ άλλων την Ινδία ή την Κίνα.
Κομισιόν για τους δασμούς Τραμπ: Είναι επιζήμιοι για όλες τις πλευρές
Θα επιμείνει η Ουκρανία να αποκλειστεί από ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ ότι οι μελλοντικές παραδόσεις όπλων της Δύσης στο Κίεβο πρέπει να έχουν σαφείς περιορισμούς και, το πιο σημαντικό, ότι οποιοδήποτε διεθνές ειρηνευτικό σώμα είναι πολύ μικρό και στερείται εντολής κανόνων εμπλοκής, εάν η Μόσχα επιλέξει να αναζωπυρώσει τον πόλεμο. Αυτή η θέση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση του προέδρου Ζελένσκι, ο οποίος θα επιμείνει να αναπτυχθούν δεκάδες χιλιάδες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία για να αποτρέψουν νέα ενδεχόμενη ρωσική επιθετικότητα. Η κυβέρνηση Τραμπ θα πει ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να είναι υπεύθυνα για οποιαδήποτε τέτοια δύναμη, αλλά δεν θα απαιτήσει από την Ουκρανία να λάβει ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα με τη μορφή Ευρωπαίων στρατιωτών στις ειρηνευτικές συνομιλίες, γνωρίζοντας ότι αυτό θα προκαλούσε στασιμότητα των συνομιλιών. Αυτό εγείρει την πιθανότητα μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ΗΠΑ-Ρωσίας που το Κίεβο αντιτίθεται, αλλά να αναγκαστεί να αποδεχθεί υπό την απειλή της μειωμένης αμερικανικής στήριξης.
Εάν δεν επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ουκρανία πιθανότατα θα καταλήξουν σε μέτρα κλιμάκωσης του πολέμου, προκαλώντας στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις. Το Κρεμλίνο θα δοκιμάσει τις απειλές του Λευκού Οίκου για αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία ως στρατηγική διαπραγμάτευσης, θεωρώντας ότι η μείωση των παραχωρήσεων βραχυπρόθεσμα έχει χαμηλό κόστος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δυσκολία με την οποία οι ΗΠΑ πέρασαν το περσινό συμπληρωματικό πακέτο στήριξης για την Ουκρανία, το οποίο πέρασε με μήνες καθυστέρηση, λόγω του αδιεξόδου στο Κογκρέσο.
Ωστόσο, για να κρατήσει το θέμα ψηλά, η κυβέρνηση Τραμπ πιθανότατα θα ενθαρρύνει το Κογκρέσο να συνεχίσει κάποια στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, ενώ παράλληλα θα αυξήσει την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία τους επόμενους μήνες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη στόχευση των εσόδων από το ρωσικό πετρέλαιο μέσω νέων κυρώσεων κατά των σκοτεινών τρόπων μεταφοράς του. Ως απάντηση το Κρεμλίνο θα αρνηθεί σημαντικές παραχωρήσεις, υποστηρίζοντας ότι υπονομεύουν την επιθυμία της κυβέρνησης για μια συμφωνία. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τη συνέχιση του πολέμου σε μεγάλο μέρος του 2025, αν και οι δύο πλευρές δεν θα παραιτηθούν από τις συνεχείς επαφές υψηλού επιπέδου.
Ειδήσεις σήμερα
Μαθήματα Γεωγραφίας: Πολύ επικίνδυνες οι… ανορθογραφίες Τραμπ
Ελον Μασκ: Δεν κρύβει την αδυναμία που έχει στον Φειδία – «Ψηφίστε τον – Make Europe Great Again!»