«Αυτή η σημαντική μείωση των πολιτικών αξιωμάτων ευθυγραμμίζεται με τις προσπάθειες του προέδρου για τον εξορθολογισμό του κυβερνητικού έργου και τη διασφάλιση μιας αποτελεσματικότερης χρήσης των δημόσιων πόρων» ανέφερε η προεδρία στην ανακοίνωσή της.
Μεταξύ των απολυθέντων, που είχαν διοριστεί αφού ανέλαβε την εξουσία ο Μουίζου το 2023, περιλαμβάνονται επτά υπουργοί, 43 υφυπουργοί και 178 πολιτικοί διευθυντές.
Δεν διευκρινίστηκε ποια ήταν ακριβώς τα καθήκοντά τους.
NATO: Νορβηγικά F-35 αναπτύχθηκαν ως απάντηση στην είσοδο ρωσικών αεροσκαφών στον πολωνικό εναέριο χώρο
Άγνωστο παραμένει πόσοι είναι οι αξιωματούχοι που γλίτωσαν την απόλυση. Η ανακοίνωση αναφέρει μόνο ότι από τη μείωση του κυβερνητικού προσωπικού θα εξοικονομηθούν περίπου 370.000 δολάρια τον μήνα.
Οι Μαλδίβες υποστήριξαν τον Σεπτέμβριο ότι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι «προσωρινές» και δεν σκόπευαν να ζητήσουν τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά τις προειδοποιήσεις ότι κινδυνεύουν με χρεοκοπία. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το χρέος της χώρας ανήλθε στα 3,37 δισεκ. δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ποσό που αντιστοιχεί στο 45% του ΑΕΠ της.
Η Κίνα και η Ινδία είναι οι δύο μεγαλύτεροι οικονομικοί υποστηρικτές των Μαλδίβων, αυτού του μικρού κράτους του Ινδικού Ωκεανού που αποτελείται από 1.200 κοραλλιογενή νησιά, εκ των οποίων κατοικούνται περίπου 200. Η Κίνα υποσχέθηκε περισσότερη χρηματοδότηση μετά τη νίκη του Μοχάμεντ Μουίζου στις εκλογές. Ο Μουίζου επισκέφθηκε το Πεκίνο λίγο αφού ανήλθε στην εξουσία και στις αρχές Οκτωβρίου πήγε στην Ινδία όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι ο οποίος χορήγησε οικονομική βοήθεια στις Μαλδίβες για να στηρίξει την παραπαίουσα οικονομία της.
Η Κίνα διακρατά περίπου το 20% του εξωτερικού χρέους των Μαλδίβων και η Ινδία κάτι λιγότερο από το 18%.