Πολλά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν ότι οι διαδηλωτές μπήκαν στο κτίριο και το λεηλάτησαν. Στα πλάνα διακρίνεται πυκνός μαύρος καπνός γύρω από το κτίριο, καθώς οι διαμαρτυρόμενοι, στην πλειονότητά του νεαρής ηλικίας, έβαλαν φωτιά σε ελαστικά στους γύρω δρόμους.
Άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα μέρος του κτιρίου φλέγεται.
#Libya : Protesters unleash anger on parliament building in #Tobruk which voted in rival prime minister Fathi Bashaga, once again dividing the country between powerbases in Tripoli & the east #طبرق pic.twitter.com/YuAjgdAWlT
— sebastian usher (@sebusher) July 1, 2022
Το κοινοβούλιο ήταν άδειο όταν μπήκαν μέσα οι διαδηλωτές, αφού η σημερινή ημέρα ήταν αργία για τη Λιβύη.
Ένας διαδηλωτής έριξε με μπουλντόζα την πύλη της περιβόλου του κτιρίου, διευκολύνοντας την είσοδο των υπολοίπων στον χώρο. Αυτοκίνητα βουλευτών που ήταν σταθμευμένα εκεί πυρπολήθηκαν.
Λίγο αργότερα έφτασαν και άλλα μηχανήματα έργου και άρχισαν να ξηλώνουν ορισμένα τμήματα των εξωτερικών τοίχων του κτιρίου.
Άλλοι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν τις πράσινες σημαίες του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, πέταγαν στον αέρα έγγραφα που βρήκαν στα γραφεία.
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
Εδώ και πολλές ημέρες στη Λιβύη σημειώνονται πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω του αποκλεισμού πολλών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, με φόντο τις διαφωνίες των δύο αντιπάλων κυβερνήσεων. «Θέλουμε φως», φώναζαν οι διαδηλωτές.
«Πρέπει να παραδεχτούμε την αποτυχία μας και να αποσυρθούμε από την πολιτική σκηνή», σχολίασε ένας βουλευτής, ο Μπαλχέιρ Αλσάαμπ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Libya al-Ahrar. «Καλώ τους συναδέλφους μου βουλευτές καθώς και τα μέλη του Συμβουλίου του Κράτους να παραιτηθούμε ομαδικά ώστε να σεβαστούμε τη βούληση του λιβυκού λαού και να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα της Λιβύης», είπε ένας άλλος βουλευτής, ο Ζιάντ Ντγέιμ.
Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν από τον Μάρτιο την εξουσία: η μία εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και η άλλη, υπό τον Φάτι Μπασάγα, στηρίζει από το κοινοβούλιο του Τομπρούκ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρρα της ανατολικής Λιβύης. Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες αρχικά για τον Δεκέμβριο του 2021, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.
Ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στη Γενεύη, χωρίς να επιτευχθεί κάποια συμφωνία για το συνταγματικό πλαίσιο που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή εκλογών. Στις διαπραγματεύσεις μετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ Αγκίλα Σάλεχ και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους, που εδρεύει στην Τρίπολη, Χάλεντ αλ Μάσρι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP
Ειδήσεις σήμερα
Θέμης Αδαμαντίδης: Συνελήφθη μετά από καταγγελία για ξυλοδαρμό της συντρόφου του – Τι λέει ο ίδιος
Τιμές που… ζαλίζουν σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο – Μεταβιβάσεις με 17.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο
Διάβημα ΥΠΕΞ στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα για την απέλαση των οχτώ Ελλήνων διπλωματών