«Οι επαφές συνεχίζονται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη.
«Δυστυχώς η ουκρανική πλευρά δεν είναι συνεπής ως προς τα σημεία που έχουν συμφωνηθεί», είπε.
«Αλλάζει συχνά τη θέση της και η τάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας αφήνει πολλά περιθώρια».
Η Ρωσία έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκάλεσε «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει σκληρή αντίσταση και η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία.
Στις 7/4, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωνε πως η Ουκρανία είχε παρουσιάσει στη ρωσική πλευρά ένα νέο σχέδιο συμφωνίας, το οποίο η Ρωσία βλέπει ως απόκλιση από τις συμφωνίες που επετεύχθησαν στην Κωνσταντινούπολη.
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός: Συνοδός πολυτελείας αποκαλύπτει - Τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες;
Σύμφωνα με τον υπουργό, «στο έγγραφο της Κωνσταντινούπολης, οι Ουκρανοί διατύπωναν ξεκάθαρα ότι οι μελλοντικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία δεν ισχύουν για την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη». “Στο χθεσινό προσχέδιο λείπει αυτή η σαφής δήλωση. Αντίθετα, προτείνονται ασαφείς διατυπώσεις για κάποιου είδους “αποτελεσματικό έλεγχο”», είχε πει στις 7/4 ο Λαβρόφ.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέες προτάσεις της Ουκρανίας πρότειναν τη δυνατότητα διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων στο έδαφός της με τη συμμετοχή ξένων δυνάμεων , με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των χωρών που εγγυώνται την ασφάλειά της, και η Ρωσία δεν αναφερόταν σε αυτό το πλαίσιο.
Τη δική της απάντηση είχε δώσει η ουκρανική πλευρά στους ισχυρισμούς του Λαβρόφ ότι το Κίεβο έχει αλλάξει τους όρους στο προσχέδιο της ειρηνευτικής συμφωνίας, το οποίο πλέον αποκλίνει από τα συμφωνηθέντα της Κωνσταντινούπολης:
Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωσή του προς το πρακτορείο Reuters, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλο Ποντόλιακ είχε σχολιάσει ότι τα λεγόμενα Λαβρόφ αποτελούν «καθαρή προπαγάνδα» με στόχο τον περισπασμό της κοινής γνώμης από τα όσα συνέβησαν στην πόλη της Μπούτσα, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος ο Λαβρόφ δεν συμμετέχει ευθέως στις διαπραγματεύσεις.
«Εάν η Μόσχα θέλει να δείξει προθυμία για διάλογο, θα πρέπει να ρίξει τους εχθρικούς τόνους στον δημόσιο λόγο της», κατέληγε ο Ποντόλιακ.
Ειδήσεις σήμερα
Ρούλα Πισπιρίγκου: Την «καίνε» οι 27 αναζητήσεις στο Ιντερνετ για κεταμίνη και άλλα φάρμακα
Ηπατίτιδα… άγνωστος Χ «χτυπά» μικρά παιδιά – Παγκόσμιος συναγερμός
Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ: Τι έγινε στο συνέδριο διχασμού και και παρακμής