Τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα αναγκάστηκαν να κλείσουν καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται σε ιατρικές εγκαταστάσεις.
Κοντά σε συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων
Περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα μετά από ισραηλινά πλήγματα που έπληξαν τουλάχιστον 12 σπίτια στην περιοχή Nadi Khadamat, ενώ επίθεση δέχτηκε και ο καταυλισμός στην πόλη Τουλκαρέμ.
Περίπου 200.000 Παλαιστίνιοι έχουν μετακινηθεί από τον βορρά προς τον νότο της Γάζας από τις 5 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα κατήγγειλε την «απάνθρωπη βία» του Ισραήλ, ενώ καλωσόρισε στην πατρίδα τους Βραζιλιάνους που εγκατέλειψαν τη Γάζα.
Tεθωρακισμένα έχουν περικυκλώσει το νοσοκομείο Αλ Σίφα
Μετά από ημέρες σφοδρών αεροπορικών επιδρομών γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της πόλης της Γάζας, μάρτυρες δήλωσαν ότι άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα βρίσκονταν σε απόσταση μέτρων από την πύλη της πολιορκημένης εγκατάστασης, η οποία έχει γίνει επίκεντρο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν ότι χιλιάδες και ίσως περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι – ασθενείς, προσωπικό και εκτοπισμένοι – μπορεί να βρίσκονται μέσα και να μην μπορούν να διαφύγουν λόγω των σφοδρών μαχών που διεξάγονται κοντά, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, Γιουσέφ Αμπού Ρις, ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο, δήλωσε ότι περίπου 20.000 εκτοπισμένοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκεί.
Ισραήλ: Μεταφέρουν θερμοκοιτίδες για ενδεχόμενη απομάκρυνση νεογνών από νοσοκομείο της Γάζας
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως συντονίζουν τη μεταφορά θερμοκοιτίδων στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να καταστεί ενδεχομένως δυνατή η απομάκρυνση νεογέννητων από το μεγαλύτερο νοσοκομείο του παλαιστινιακού θύλακα.
The IDF is in the process of coordinating the transfer of incubators from a hospital in Israel to Gaza. pic.twitter.com/C8jyv0g3sE
— Israel Defense Forces (@IDF) November 14, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ23/12/2024|08:02Σοκ στη Νέα Υόρκη: Άγνωστος έβαλε φωτιά σε άστεγη γυναίκα στο μετρό
Η ανακοίνωση, η οποία αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαζί με μια φωτογραφία στρατιώτη που φορτώνει θερμοκοιτίδες σ’ ένα βαν, εκδόθηκε μετά τις εκκλήσεις απόγνωσης από το Νοσοκομείο Αλ Σίφα για ασθενή νεογνά καθώς οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις πλησιάζουν και τα καύσιμα για τις γεννήτριες εξαντλούνται
Εν μέσω της έντασης στο νοσοκομείο Σίφα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε σήμερα την ταυτότητα στρατιωτίνας στα χέρια της Χαμάς, μετά τη δημοσιοποίηση από το παλαιστινιακό ένοπλο κίνημα βίντεο που εικονίζει τη νεαρή σε αιχμαλωσία.
Ο Τζο Μπάιντεν να καλεί να «προστατευθούν» οι δομές υγείας
«Είμαστε με όλη μας την καρδιά στο πλευρό της οικογένειας Μαρσιάνο, η κόρη της οποίας, η Νόα, απήχθη βάρβαρα από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα περί τα μεσάνυχτα, επιβεβαιώνοντας έτσι –για πρώτη φορά– την ταυτότητας μιας από τους περίπου 240 ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.
Η δημοσιοποίηση του βίντεο έγινε τη στιγμή που η Χαμάς κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό πως «αργοπορεί και αποφεύγει» να εκπληρώσει τους όρους που τού έθεσε σε διαπραγματεύσεις με μεσολάβηση του Κατάρ, επισημαίνοντας πως προτίθεται να προχωρήσει στην απελευθέρωση 70 γυναικών και παιδιών υπό ομηρία στη Λωρίδα της Γάζας σε αντάλλαγμα για την κήρυξη πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.
Το Ισραήλ «ζητεί την απελευθέρωση 100 (ομήρων), ενημερώσαμε τους μεσολαβητές πως θα μπορούσαμε να απελευθερώσουμε ομήρους αν λαμβάναμε πέντε ημέρες ανακωχής –δηλαδή κατάπαυσης του πυρός και περάσματος βοήθειας για (…) όλο τον λαό μας, σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, όμως ο εχθρός υπεκφεύγει», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο Αμπού Ουμπέιντα, μέσω Telegram.
Προχθές Κυριακή, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για ενδεχόμενη συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων, αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, κατ’ αυτόν.
Μέλη οικογενειών ομήρων σκοπεύουν να κάνουν πορεία από το Τελ Αβίβ ως το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ για να τον πιέσουν να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.
«Προστατεύστε» το Σίφα
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 10.000 Παλαιστίνιοι (ασθενείς, προσωπικό, εκτοπισμένοι από τις μάχες) είναι στοιβαγμένοι στο νοσοκομείο — πιθανόν ακόμα περισσότεροι, αν ληφθούν υπόψη όσα λένε τοπικοί αξιωματούχοι. «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη», είναι «απάνθρωπη», τόνισαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF), μέσω X (του πρώην Twitter).
«Ελπίζω και αναμένω» ότι ο ισραηλινός στρατός θα επιδείξει προσοχή στην επιχείρησή του στο Σίφα, δήλωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προτού προσθέσει πως το νοσοκομείο αυτό «πρέπει να προστατευτεί».
Εδώ και μέρες διεξάγονται συγκρούσεις γύρω από το νοσοκομείο ανάμεσα σε μαχητές της Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος κατηγορεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ότι έχει εγκαταστήσει υποδομές σε δίκτυο σηράγγων κάτω από το νοσοκομείο και χρησιμοποιεί τους ασθενείς και τους εκτοπισμένους σαν «ανθρώπινες ασπίδες».
Σκοπός του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, είναι «να απομακρύνουμε εσπευσμένα τον κόσμο (…) όσο περισσότερους είναι δυνατό», είπε κατά τη διάρκεια της νύχτας εκπρόσωπος του, ο Πίτερ Λέρνερ.
«Δεν έχουμε ούτε ρεύμα, ούτε νερό, ούτε τρόφιμα στο νοσοκομείο», αφηγήθηκε γιατρός των MSF. «Κόσμος θα πεθάνει τις επόμενες ώρες χωρίς μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής σε λειτουργία», πρόσθεσε, ενώ ο στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για «προσπάθειες» μεταφοράς θερμοκοιτίδων από ισραηλινό νοσοκομείο στο Σίφα.
Ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, ο Γιούσεφ Αμπού Ρις, δήλωσε χθες Δευτέρα πως «επτά βρέφη που είχαν γεννηθεί πρόωρα» και «27 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας» πέθαναν από το Σάββατο εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης στο νοσοκομείο
«Έλεγχος»
Το Ισραήλ πλήττει ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν στο έδαφός του μαχητές της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου και από την 27η Οκτωβρίου διεξάγει χερσαία επιχείρηση με διακηρυγμένο στόχο να «αφανίσει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα που κυβερνά τον μικρό παλαιστινιακό θύλακο.
Στην ισραηλινή πλευρά σκοτώθηκαν κάπου 1.200 άνθρωποι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των αρχών, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι την πρώτη ημέρα της επίθεσης, εύρους άνευ προηγουμένου από ιδρύσεως κράτους, το 1948.
Καθώς ο πόλεμος διανύει την 39η ημέρα του, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 11.240 ανθρώπους, επίσης στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχους, ανάμεσά τους 4.630 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανακοίνωσε πως συνέχισε να διεξάγει «επιδρομές στοχοποιώντας τρομοκρατικές υποδομές εγκατεστημένες σε κυβερνητικά κτίρια, στην καρδιά του άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, πανεπιστημίων, ισλαμικών τεμενών».
Καπνός αναδιδόταν χθες από το τζαμί των Μαρτύρων, στο κέντρο της πόλης της Γάζας, ενώ ακούγονταν συναγερμοί στους έρημους δρόμους, κατέγραψαν πλάνα που τράβηξαν εικονολήπτες του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η Χαμάς «έχασε τον έλεγχο της Γάζας» και μαχητές του «φεύγουν προς το νότο», διαβεβαίωσε χθες ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 1,6 εκατ. από τα 2,4 εκατ. κατοίκους του θυλάκου έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου.
Στην Μπουρέιτζ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, οικογένειες από τον βορρά συνέχιζαν να κινούνται προς τον νότο, πεζή ή πάνω σε κάρα. Έχουν γίνει καταστροφές «παντού», «ακόμα και τα πουλιά σκοτώθηκαν», ανέφερε ο Αντέλ Σαμάλαχ, καθώς συνέχιζε τον δρόμο του.
Λίβανος, Δυτική Όχθη, Αίγυπτος
Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη εκτυλίσσονταν ξανά ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και ένοπλες οργανώσεις στον Λίβανο, ανάμεσά τους την ισχυρή Χεζμπολάχ, προσκείμενη στο Ιράν και σύμμαχο της Χαμάς.
«Έπειτα από πυρά από τον Λίβανο το βράδυ της Δευτέρας, μαχητικά αεριωθούμενα του ισραηλινού στρατού έπληξαν υποδομές» της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων «κέντρων διοίκησης», ανέφερε ο Τσαχάλ σε ανακοίνωσή του.
Δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα τραυματίστηκε ελαφρά από ισραηλινά πυρά, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ και τοπικό αξιωματούχο, καθώς κάλυπτε μαζί με άλλους ανταποκριτές μέσων ενημέρωσης τους βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο.
Σύμφωνα με τον διευθυντή νοσοκομείου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ισραηλινούς στρατιωτικούς στον τομέα της Τουλκαρέμ, όπου η ένταση βρίσκεται στο κόκκινο αφότου ξέσπασε η σύρραξη Ισραήλ/Χαμάς. Τουλάχιστον 180 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από πυρά ισραηλινών στρατιωτών ή εβραίων εποίκων από την 7η Οκτωβρίου, κατά τις παλαιστινιακές αρχές.
Ενώ στη Ράφα από τη μια συνεχίζει να φθάνει με αργό ρυθμό διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια προοριζόμενη για τους άμαχους στη Γάζα –αλλά οι ποσότητες που περνούν είναι ανεπαρκείς, τονίζει ο ΟΗΕ– και, από την άλλη, κάπου 550 αλλοδαποί και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα μπόρεσαν να φύγουν χθες από τον θύλακο, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους.
Η Αίγυπτος χώρα-κλειδί για λύση στο Μεσανατολικό
Στη διάρκεια των τελευταίων είκοσι και πλέον χρόνων, η υπολογίσιμη και ορατή πυρηνική και πυραυλική απειλή από το Ιράν για τα αραβικά κράτη έχει αντικαταστήσει τις ανησυχίες που προέρχονται από την επί δεκαετίες ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη, με την περιφερειακή επιρροή της Αιγύπτου να έχει επισκιαστεί από αυτή των αραβικών μοναρχιών του Κόλπου, οι οποίες ασκούν πλέον σημαντική επιρροή όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και σε ευρύτερες γεωγραφικές ζώνες.
Ωστόσο, εν μέρει λόγω του μεγάλου πληθυσμού της, της γεωγραφικής της θέσης ως και του ότι ήταν το πρώτο αραβικό κράτος που υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ (1977-1979 επί προέδρου Ανουάρ Σαντάτ), η Αίγυπτος παρέμεινε και παραμένει χώρα-κλειδί για οποιαδήποτε επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
Σε σχέση με τον απόηχο του πολέμου του 1948, που ακολούθησε τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, η Αίγυπτος ανέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και του πληθυσμού της Παλαιστινίων που διέφυγαν ή εκτοπίστηκαν βίαια από τις μάχες του 1948. Το Κάιρο διοικούσε την περιοχή μέχρι τον Πόλεμο των Εξι Ημερών του Ιουνίου 1967, κατά τον οποίο το Ισραήλ κατέλαβε τη συγκεκριμένη περιοχή από την Αίγυπτο. Το 1982, σε συνδυασμό με την ειρηνευτική συνθήκη Αιγύπτου – Ισραήλ του 1979 με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και την επιστροφή από το Ισραήλ της Χερσονήσου του Σινά στην Αίγυπτο, το Ισραήλ παραχώρησε στο Κάιρο τον έλεγχο της συνοριακής διέλευσης της Ράφα, που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο.
Το 2005, με την Παλαιστινιακή Αρχή (PA) να κυβερνά τη Γάζα, το Ισραήλ αποχώρησε πλήρως από τη Λωρίδα. Ωστόσο, το Ισραήλ διατήρησε αυστηρό έλεγχο στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Λωρίδας και περιόρισε τη μετακίνηση των κατοίκων της Γάζας. Η κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας από τη Χαμάς το 2007 ενίσχυσε το βαθμό της απειλής για την ασφάλεια τόσο στην Αίγυπτο όσο και στο Ισραήλ, με το εβραϊκό κράτος να θεωρεί την κατάκτηση της Γάζας από τη Χαμάς ως οπισθοδρόμηση σε κάθε προοπτική διευθέτησης με διαπραγματεύσεις.
Η Αίγυπτος είδε τη Χαμάς όχι μόνο ως εμπόδιο στη μόνιμη λύση της ισραηλινο-παλαιστινιακής αντιπαράθεσης, αλλά και ως σύμμαχο της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων, που αντιτάχθηκε στο καθεστώς του τότε προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ.
Ο σημερινός πρόεδρος, Ελ Σίσι, ήρθε στην εξουσία το 2013 με την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, από το στρατό. Επιδιώκοντας περιφερειακή σταθερότητα, οι ηγέτες της Αιγύπτου και άλλων αραβικών κρατών υποστηρίζουν ιδιωτικά την επιλογή που υποστηρίζουν και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Αναγνωρίζοντας την περιορισμένη επιρροή του να επηρεάζει τις επιχειρήσεις του Ισραήλ, το Κάιρο προσπάθησε να εξισορροπήσει την υποστήριξή του προς τους άμαχους κατοίκους της Γάζας έναντι των συνεπειών της ασφάλειας που επιτρέπουν σε μεγάλο αριθμό κατοίκων της να διαφύγουν στην Αίγυπτο. Το Κάιρο έχει συνεργαστεί με Αμερικανούς, Κατάρ, Ισραηλινούς και άλλους διεθνείς αξιωματούχους για να αυξήσει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του περάσματος της Ράφα.
Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι επιδιώκουν, σχεδόν με κάθε κόστος, να αποφύγουν το προσφυγικό βάρος που έχουν υποστεί περιφερειακά κράτη όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Τουρκία και άλλα φιλοξενώντας μεγάλους πληθυσμούς προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», κατά τη συνάντησή τους στις 7 Νοεμβρίου, ο Σίσι απέρριψε πρόταση του διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, το Κάιρο να διαχειριστεί προσωρινά την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο έως ότου η Παλαιστινιακή Αρχή ετοιμαστεί να αναλάβει.
ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Επιδιώκοντας να τερματίσει τη δική της απομόνωση που ακολούθησε τη συνθήκη ειρήνης του 1979 με το Ισραήλ, η Αίγυπτος υποστήριξε τις Συμφωνίες Ισραήλ-ΟΑΠ του Οσλο το 1993, οι οποίες οδήγησαν στο σχηματισμό της Παλαιστινιακής Αρχής.
Σε κάθε προηγούμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, το Κάιρο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμεσολάβηση των εκεχειριών που τερμάτισαν κάθε έκρηξη βίας. Κατά πάσα πιθανότητα, προκειμένου να διατηρήσει τις παγκόσμιες και περιφερειακές σχέσεις της και να αποφευχθεί η επανάληψη της μάχης Ισραήλ – Χαμάς που σχετίζεται με τις 7 Οκτωβρίου, η Αίγυπτος θα συναινέσει σε έναν σημαντικό ρόλο ασφαλείας στη Γάζα.
Ειδήσεις σήμερα
Γερμανία: Αυτά είναι τα επαγγέλματα που πληρώνονται με… χρυσάφι [αναλυτικά οι μισθοί]