Δεκάδες αντάρτες που μάχονται κατά της χούντας στη Μιανμάρ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους χθες, Δευτέρα, δύο στρατόπεδα στα σύνορα με το κρατίδιο Μιζοράμ της Ινδίας, στο πλαίσιο των εντεινόμενων επιθέσεών τους εναντίον του στρατού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Τσιν, ο Σούι Χαρ.
Αντάρτες καταλαμβάνουν περιοχές στα σύνορα με την Ινδία
Το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εξουσία του μετά το πραξικόπημα του 2021, αφού ένοπλες οργανώσεις εθνοτικών μειονοτήτων εξαπέλυσαν στα τέλη Οκτωβρίου συντονισμένες επιθέσεις καταλαμβάνοντας πόλεις και στρατιωτικά φυλάκια στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Η «επιχείρηση 1027», όπως την ονόμασαν οι αντάρτες από την ημερομηνία που ξεκίνησε, αρχικά κατέγραψε νίκες στην πολιτεία Σαν, στα σύνορα με την Κίνα, όπου οι οργανώσεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πόλεις και περισσότερα από 100 στρατιωτικά φυλάκια.
«Συνεχίζουμε τις επιθέσεις μας στο βόρειο τμήμα της πολιτείας Σαν», δήλωσε ο Κιάου Νάινγκ εκπρόσωπος του Εθνικού Δημοκρατικού Συμμαχικού Στρατού της Μιανμάρ που συμμετέχει στις επιχειρήσεις.
Συγκρούσεις ξέσπασαν σε δύο νέα μέτωπα αυτή την εβδομάδα, στις δυτικές πολιτείες Ραχίν και Τσιν, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να καταφύγουν στο κρατίδιο Μιζοράμ.
Περίπου 80 αντάρτες επιτέθηκαν χθες σε δύο στρατόπεδα στην πολιτεία Τσιν και τελικά τα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους έπειτα από ώρες μαχών, επεσήμανε ο Σούι Χαρ.
Μετά τις συγκρούσεις αυτές 43 στρατιώτες της Μιανμάρ παραδόθηκαν στην ινδική αστυνομία και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο κρατίδιο Μιζοράμ, δήλωσε ο αστυνομικός Λαλμαλσάουμα Χνάμτε. «Αναμένουμε περαιτέρω εντολές από την κεντρική κυβέρνηση σχετικά με το αν θα απελαθούν ή όχι», εξήγησε.
Ο Σούι Χαρ και η Οργάνωση Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τσιν επεσήμαναν ότι εκτιμούν πως οι στρατιώτες αυτοί ενεπλάκησαν σε ωμότητες εναντίον αμάχων.
Ο Τραμπ επέλεξε την Τάλσι Γκάμπαρντ για διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
Οι αντάρτες Τσιν τώρα επιδιώκουν να εδραιώσουν τον έλεγχό τους στα σύνορα Μιανμάρ- Ινδίας, όπου ο στρατός διαθέτει δύο ακόμη στρατόπεδα, εξήγησε ο Σούι Χαρ.
«Θα προχωρήσουμε», δήλωσε. «Η τακτική μας είναι από το χωριό, στην πόλη ως την πρωτεύουσα».
Στην πολιτεία Τσιν, που επικρατούσε ειρήνη τα τελευταία χρόνια, έχουν ξεσπάσει βίαιες συγκρούσεις μετά το πραξικόπημα του 2021, με χιλιάδες κατοίκους να παίρνουν τα όπλα και πολλούς από αυτούς να εκπαιδεύονται από το Εθνικό Μέτωπο Τσιν.
Εξάλλου οι αντάρτες Τσιν έχουν τη βοήθεια κατοίκων του Μιζοράμ, εν μέρει λόγω των στενών εθνοτικών δεσμών τους, και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από τη Μιανμάρ έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο μικρό ινδικό κρατίδιο, περιλαμβανομένων τοπικών αξιωματούχων.
Άρματα μάχης στους δρόμους
Κάτοικος της Σίτουε, πρωτεύουσας της πολιτείας Ραχίν, δήλωσε ότι άρματα μάχης βρίσκονται στους δρόμους της πόλης μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων.
Η χούντα έχει επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας στην Σίτουε και οι κάτοικοι απαγορεύεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους μετά τις 9 το βράδυ, ενώ οι επιχειρήσεις πρέπει να κλείνουν στις 8:30.
Συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει σε όλη την πολιτεία Ραχίν, σύμφωνα με δύο κατοίκους και εκπρόσωπο του Στρατού του Αρακάν, μιας οργάνωσης που μάχεται για περισσότερη αυτονομία την πολιτεία και η οποία κατέλαβε θέσεις του στρατού στις πόλης Ρατεντάουνγκ και Μίνμπια.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο υποστηριζόμενος από τη χούντα πρόεδρος της Μιανμάρ προειδοποίησε ότι η χώρα κινδυνεύει με διάλυση, αν δεν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις οργανώσεις των ανταρτών.
Ειδήσεις σήμερα
Φράνκα Λέφελντ: Ποια είναι η καλλονή δημοσιογράφος που συντόνισε τη συζήτηση Μητσοτάκη-Μερτς