Η Κομισιόν συστήνει πρώτα απ’ όλα στα κράτη – μέλη που έχουν επιτύχει τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό τους στόχο (ο δημοσιονομικός στόχος που έχει τεθεί για κάθε χώρα ως μέρος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης), με βάση τις εαρινές προβλέψεις του 2023, να διατηρήσουν μια υγιή δημοσιονομική θέση το 2024.
Από όλα τα άλλα κράτη – μέλη ζητείται να διασφαλίσουν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, ιδίως περιορίζοντας την αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών το 2024.
Όλα τα κράτη – μέλη θα πρέπει, επίσης, να διατηρήσουν τις εθνικές χρηματοδοτούμενες δημόσιες επενδύσεις και να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική απορρόφηση των επιχορηγήσεων στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλων κονδυλίων της ΕΕ, ιδίως για την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Όλα τα κράτη – μέλη θα πρέπει να καταργήσουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023. Σε περίπτωση που οι ανανεωμένες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας απαιτούν την εφαρμογή μέτρων στήριξης, αυτά θα πρέπει να στοχεύουν στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να διατηρούν κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας.
Για την περίοδο μετά το 2024, τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να επιδιώκουν μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική σταδιακής και βιώσιμης εξυγίανσης , σε συνδυασμό με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν σε υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη, ώστες να πετύχουν μια συνετή μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική θέση.
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η η Ελλάδα συνεχίζει μεν να αντιμετωπίζει υπερβολικές ανισορροπίες, αλλά τα προβλήματα φαίνεται να υποχωρούν, μεταξύ άλλων λόγω της πολιτικής προόδου.
Ειδήσεις σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: Η επίθεση ντροπή Τσίπρα στους ψηφοφόρους της ΝΔ και ο εμφύλιος για τη διαδοχή