Οι ΗΠΑ και η Γαλλία θα εργαστούν «για να διασφαλίσουν ότι αυτή η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως» και θα ηγηθούν των διεθνών προσπαθειών για «οικοδόμηση ικανοτήτων» του λιβανικού στρατού, προσθέτουν.
«Πολύ ενθαρρυντικά νέα» οι ειδήσεις για κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, πρώτα και κύρια για τον Λιβανέζικο και Ισραηλινό λαό που επλήγησαν από τις μάχες. σημειώνει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ. Αναφέρει ότι ο Λίβανος θα έχει την ευκαιρία να αυξήσει την εσωτερική ασφάλεια και σταθερότητα χάρη στη μειωμένη επιρροή της Χεζμπολάχ.
Από την πλευρά του, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ υπογραμμίζει ότι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο είναι μια ανακούφιση στην καταστροφική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, επαινώντας ταυτόχρονα τη Γαλλία και τις ΗΠΑ για τη μεσολάβησή τους.
«Είναι πλέον κρίσιμο να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, για να εγγυηθεί την ασφάλεια τόσο των πολιτών του Λιβάνου όσο και του Ισραήλ, καθώς και την επιστροφή των εκτοπισμένων» σημειώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ και επανέλαβε την «έκκληση» προς τους ηγέτες του Λιβάνου να αναλάβουν την πολιτική τους ευθύνη εκλέγοντας πρόεδρο.
«Οι Λιβανέζοι έχουν το δικαίωμα να ανακτήσουν την πλήρη κυριαρχία στα θέματα της χώρας, χωρίς εξωτερική παρέμβαση» καταλήγει ο ύπατος εκπρόσωπος.
Διάγγελμα Μπάιντεν: Η συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ-Λιβάνου θα τεθεί σε ισχύ στις 4 τα χαράματα
Ο Τζο Μπάιντεν με διάγγελμά του ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ και ο Λίβανος αποδέχθηκαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και του Λιβάνου αποδέχθηκαν την πρόταση των ΗΠΑ για τον τερματισμό της «καταστροφικής» σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Επίσης τόνισε ότι θέλει να ευχαριστήσει τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, για τη συνεργασία του στην επίτευξη αυτής της στιγμής.
Join me as I deliver remarks from the Rose Garden on the Middle East. https://t.co/SuvkUrJr5T
— President Biden (@POTUS) November 26, 2024
Ζάμπια: Μεθυσμένος αστυνομικός απελευθέρωσε 13 κρατούμενους για να γιορτάσουν την... Πρωτοχρονιά
Συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε: «Σήμερα έχω να πω κάποια καλά νέα από τη Μέση Ανατολή. Μόλις μίλησε με τους πρωθυπουργούς Ισραήλ και του Λιβάνου και είμαι χαρούμενος να ανακοινώσω ότι οι δύο χώρες αποδέχτηκαν την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Μακρόν για τη συμβολή του ώστε να φτάσουμε σε αυτή τη στιγμή. Για περίπου 14 μήνες μια θανατηφόρα διαμάχη υπήρχε στα σύνορα του Λιβάνου και του Ισραήλ. Μια διαμάχη που άρχισε μια μέρα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.Ώρες αργότερα η Χεζμπολάχ και άλλες οργανώσεις επιτέθηκαν στο Ισραήλ. Ας το κάνουμε ξεκάθαρο, το Ισραήλ δεν άρχισε αυτόν τον πόλεμο. Ο λαός του Λιβάνου δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο. Ούτε και οι ΗΠΑ» ανέφερε αρχικά.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρόεδρος Μπάιντεν επεσήμανε ότι η κατάπαυση του πυρός θα αρχίσει από τα ξημερώματα της Τετάρτης και συγκεκριμένα από τις 4 π.μ: «Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα, με ισχύ από τις 4 π.μ. αύριο τοπική ώρα, οι μάχες στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ θα τερματιστούν. Αυτό έχει σχεδιαστεί για να είναι μια μόνιμη παύση των εχθροπραξιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι ήταν «εντατική διπλωματική προσπάθεια» από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για την έγκριση της εκεχειρίας.
Το διάγγελμα Νετανιάχου
Νωρίτερα σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, το οποίο συγκλήθηκε για να συζητήσει τη σύγκρουση στον Λίβανο, ανακοίνωσε ότι εγκρίνεται η συμφωνία εκεχειρίας με τη Χεζμπολάχ.
Η στρατιωτική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στον Νότιο Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου, εξαπολύοντας εντατική εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον προπυργίων της Χεζμπολάχ και χερσαία εισβολή.
Είχαν προηγηθεί μικρότερης κλίμακας συγκρούσεις, που ξεκίνησαν μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από την επιχείρηση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος και την έναρξη του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα. Εως και την τελευταία στιγμή πριν από την ανακοίνωση του Ισραήλινού πρωθυπουργού, συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση οι βομβαρδισμοί στον Νότιο Λίβανο.
Ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου ξεκίνησε το διάγγελμά του, λέγοντας ότι «δεσμεύομαι να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους, οι κάτοικοι του Βόρειου Ισραήλ». «Ο πόλεμος δε θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι μας οι στόχοι και επιστρέψουν όλοι οι πολίτες στις βόρειες περιοχές» συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι είναι υπερήφανος για την «αντοχή» που επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί που ζουν στον βορρά. Σχετικά με τον Λίβανο, λέει ότι «εξετάζω όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα». «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απόψε θα παρουσιάσω στο υπουργικό συμβούλιο ένα σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο», είπε. «Η διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός εξαρτάται από το τι θα συμβεί στο Λίβανο» τόνισε.
Την ίδια ώρα ο ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ τάχθηκε απόψε κατά της συμφωνίας εκεχειρίας με τη Χεζμπολάχ, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορικό λάθος», χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει εάν το ακροδεξιό κόμμα του οποίου είναι επικεφαλής – η «Εβραϊκή Δύναμη» – θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ προεξοφλεί πως «μελλοντικά θα χρειαστεί ξανά να επιστρέψουμε στον Λίβανο».
למה אני מתנגד להסכם עם לבנון:
זו לא הפסקת אש. זה חזרה לקונספציה של שקט תמורת שקט, וכבר ראינו לאן זה מוביל. ההסכם הזה לא עומד במטרת המלחמה – של להחזיר את תושבי הצפון בביטחה הביתה.
הסכם עם צבא לבנון הוא הסכם על הקרח. לצבא לבנון אין בכלל את הסמכות, ובטח לא את היכולת להתגבר על…
— איתמר בן גביר (@itamarbengvir) November 26, 2024
Τι προβλέπει η συμφωνία
Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, η συμφωνία έχει βάσει αμερικανικό σχέδιο που προβλέπει κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων τόσο ο ισραηλινός στρατός, όσο και οι μαχητές της Χεζμπολάχ θα αποσυρθούν από τα σύνορα των δύο κρατών και θα αναπτυχθούν οι λιβανικές ένοπλες δυνάμεις.
Το σχέδιο συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία διεθνούς επιτροπής επιτήρησης της εφαρμογής της συμφωνίας, πρόσθεσε το ρεπορτάζ, κάνοντας λόγο για αμερικανικές διαβεβαιώσεις πως θα υποστηριχθούν τυχόν ισραηλινές επιχειρήσεις σε περίπτωση εχθρικής ενέργειας του σιιτικού κινήματος.
Η μεσολάβηση βασίζεται στην απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούσε το τέλος του προηγούμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, το 2006, και προβλέπει πως μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι πρέπει να είναι ανεπτυγμένοι στα σύνορα των δύο χωρών.
Τα 13 σημεία της συμφωνίας είναι
1.Η Χεζμπολάχ και όλες οι άλλες ένοπλες ομάδες στο έδαφος του Λιβάνου δεν θα πραγματοποιήσουν καμία επιθετική ενέργεια κατά του Ισραήλ.
2. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ δεν θα πραγματοποιήσει καμία επιθετική στρατιωτική ενέργεια κατά στόχων στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων στο έδαφος, στον αέρα και στη θάλασσα.
3. Το Ισραήλ και ο Λίβανος αναγνωρίζουν τη σημασία της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
4. Αυτές οι δεσμεύσεις δεν αναιρούν το δικαίωμα του Ισραήλ και του Λιβάνου να ασκήσουν το εγγενές τους δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
5. Οι επίσημες δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός του Λιβάνου θα είναι οι μόνοι ένοπλοι φορείς που θα επιτρέπεται να φέρουν όπλα ή να λειτουργούν τις δυνάμεις τους στο νότιο Λίβανο.
6. Οποιαδήποτε πώληση, προμήθεια και παραγωγή όπλων ή υλικών που σχετίζονται με όπλα στον Λίβανο θα είναι υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο της λιβανικής κυβέρνησης.
7. Θα αποσυναρμολογηθούν όλες οι μη εξουσιοδοτημένες εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων και υλικών που σχετίζονται με όπλα.
8. Θα αποσυναρμολογηθούν όλες οι στρατιωτικές υποδομές και βάσεις και θα κατασχεθούν όλα τα όπλα χωρίς άδεια που δεν συνάδουν με αυτές τις υποχρεώσεις.
9. Θα συσταθεί επιτροπή που θα είναι αποδεκτή από το Ισραήλ και τον Λίβανο για να επιβλέπει και να βοηθά στη διασφάλιση της επιβολής αυτών των δεσμεύσεων.
10. Το Ισραήλ και ο Λίβανος θα υποβάλουν εκθέσεις για τυχόν προβλέψιμες παραβιάσεις αυτών των δεσμεύσεων στην επιτροπή και στη δύναμη της UNIFIL.
11. Ο Λίβανος θα αναπτύξει τις επίσημες δυνάμεις ασφαλείας και τις στρατιωτικές του δυνάμεις κατά μήκος όλων των συνόρων, των σημείων διέλευσης και της γραμμής που ορίζει το νότιο Λίβανο, όπως φαίνεται στο σχέδιο ανάπτυξης.
12. Το Ισραήλ θα αποσυρθεί σταδιακά νότια της μπλε γραμμής εντός 60 ημερών.
13. Οι ΗΠΑ θα προωθήσουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για την επίτευξη αναγνωρισμένων χερσαίων συνόρων.
Σε ετοιμότητα ο στρατός του Λιβάνου
Η συμφωνία με το Λίβανο θα διατηρήσει την ελευθερία του Ισραήλ να επιχειρεί εκεί αμυνόμενο για να εξαλείψει απειλές από τη Χεζμπολάχ και θα θα δώσει τη δυνατότητα σε εκτοπισμένους κατοίκους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους στο βόρειο Ισράηλ, δήλωσε από την πλευρά του ο ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ.
Η πρόταση έχει ήδη εγκριθεί στη Βηρυτό, η οποία είναι έτοιμη να αναπτύξει τουλάχιστον 5.000 στρατιώτες στο νότιο Λίβανο μετά την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων και ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν ρόλο στην ανοικοδόμηση υποδομών που καταστράφηκαν από ισραηλινά πλήγματα.
Ειδήσεις σήμερα
Θεοδωρικάκος: Έχουμε βάλει στόχο ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ
Δήμος Άμστερνταμ: Οι φίλαθλοι της Λάτσιο δεν είναι ευπρόσδεκτοι
Ινδία: To Google Maps στο στόχαστρο μετά τον θάνατο τριών ανθρώπων
Έκτακτη Σύνοδος ΝΑΤΟ: Οι Σύμμαχοι επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία