Σύμφωνα με την έκθεση, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, «σχεδόν 195.000 άνθρωποι πέθαναν στην Ευρώπη από το 1980 ως το 2021 εξαιτίας ακραίων φαινομένων». Οπως αναφέρει το κείμενο, πρόκειται για θύματα από πλημμύρες, καταιγίδες, κύματα καύσωνα και ψύχους, αγροτοδασικές πυρκαγιές, κατολισθήσεις και άλλες θεομηνίες. Οι αντίστοιχες υλικές ζημιές αποτιμώνται σε 560 δισεκατομμύρια ευρώ από καταστροφή κτιρίων, δρόμων, γεφυρών, λιμανιών και άλλων υποδομών, όπως και από την απώλεια σοδειάς και φυσικού κεφαλαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο 170 δισεκατομμύρια ή το 30% από αυτές τις ζημιές ήταν ασφαλισμένο.
«Για να περιορίσουμε τις απώλειες, πρέπει επειγόντως να αλλάξουμε τακτική. Αντί να αντιμετωπίζουμε τα ακραία φαινόμενα όταν εκδηλώνονται, θα χρειαστεί να προετοιμαστούμε ενεργά για την έλευσή τους», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ειδικός του ΕΕΑ, Αλεξάντρα Κάζμιερτσακ.
Σύμφωνα με την έκθεση, η μεγαλύτερη πληγή τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη ήταν οι καύσωνες, που ευθύνονται για το 81% των θανάτων και το 15% των ζημιών. Γι’ αυτό η ήπειρός μας καλείται να λάβει επειγόντως μέτρα για την προστασία του ευάλωτου, γερασμένου πληθυσμού της.
Για τεχνικούς λόγους η έκθεση δεν πρόλαβε να συμπεριλάβει τους αυξημένους θανάτους από τους παρατεταμένους καύσωνες του περσινού καλοκαιριού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, αναφέρει ότι τον Ιούλιο του 2022 στην Ευρώπη καταγράφηκαν 53.000 περισσότεροι θάνατοι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο των ετών 2016-19 από διάφορες αιτίες, μεγάλο μέρος των οποίων οφειλόταν σε καύσωνες . Ενδεικτικά, μόνο στην Ισπανία τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2022 καταγράφηκαν 4.600 περισσότεροι θάνατοι.
Δυστυχώς, τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν μακρύτερους, εντονότερους και συχνότερους καύσωνες για τα επόμενα χρόνια. Τον Φεβρουάριο του 2022 ο αντίστοιχος απολογισμός του ΕΕΑ για την περίοδο 1980-2020 ήταν «μόλις» 142.000 θάνατοι και 510 δισ. ευρώ ζημιές. Η εκτόξευση νεκρών και ζημιών μέσα σε ένα χρόνο οφείλεται κυρίως στις μεγάλες πλημμύρες του Βελγίου και της Γερμανίας, που προκάλεσαν καταστροφές ύψους 50 δισ. ευρώ. Οσο για την απότομη αύξηση των θανάτων από ζέστη, ο ΕΕΑ την αποδίδει στην αλλαγή των ιατρικών πρωτοκόλλων Γαλλίας και Γερμανίας.
Εκτός όμως από τη ζέστη, υπάρχουν κι άλλες απειλές. Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος διαπιστώνει ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή πενταπλασίασε έως και εξαπλασίασε τον κίνδυνο ξηρασίας μέσα στο 2022, έτος κατά το οποίο κάηκαν διπλάσιες δασικές εκτάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι ξηρασίες μπορεί να αποδειχτούν και εξαιρετικά δαπανηρές, καθώς προβλέπεται ότι η ετήσια ζημιά 9 δισ. ευρώ από την αύξησή τους μπορεί να εκτοξευτεί στα 25 δισ. ευρώ ως το τέλος του 21ου αιώνα, αν η μέση θερμοκρασία της Γης ανέβει κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Στα εφιαλτικά ενδεχόμενα της υπερθέρμανσης κατά 2 ή 3 βαθμούς Κελσίου, το κόστος θα ανέβει στα 31 δισ. ή 45 δισ. ευρώ – αλλά αυτό θα είναι το λιγότερο.
«Οι συνέπειες για τη γεωργία θα είναι καταστροφικές», προειδοποιεί ο ΕΕΑ. Γι’ αυτό καλεί τους αγρότες να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις των καυσώνων και της ξηρασίας αναπροσαρμόζοντας τις ποικιλίες των καλλιεργειών τους, αλλάζοντας ημερομηνίες σποράς και βρίσκοντας προσφορότερες τεχνικές άρδευσης.
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενα κύμα καύσωνα που έχει ήδη δείξει τα δόντια του θα σαρώσει τη Δυτική και τη Βόρεια Ευρώπη τις προσεχείς εβδομάδες. Μάλιστα, η Ιβηρική Χερσόνησος αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με ακραίες θερμοκρασίες έως τα τέλη Ιουνίου. Στη Σεβίλλη ο υδράργυρος προβλέπεται να φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται θερμοκρασίες 34 βαθμών Κελσίου στο Βερολίνο και 27 στο Λονδίνο, όπου το προηγούμενο Σάββατο τρεις στρατιώτες της βασιλικής φρουράς λιποθύμησαν στους 30 βαθμούς. Παράλληλα, νέο ρεκόρ ζέστης σημειώθηκε στη Γερμανία, όπου ο υδράργυρος «χτύπησε» 42,6 βαθμούς Κελσίου στο δυτικό τμήμα της χώρας. Η Γερμανία απειλείται με σοβαρή λειψυδρία τους ερχόμενους μήνες και, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η αυξημένη χρήση νερού «θα μπορούσε να ωθήσει στα όριά του το σύστημα διανομής ορισμένων εταιριών ύδρευσης», ειδικά τις πιο ζεστές ώρες. Σε τοπικό επίπεδο, 30 περιφέρειες έχουν ήδη λάβει μέτρα περιορισμού της χρήσης νερού από το 2022.
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι το κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη επηρέασε τις μεταφορές και οδήγησε σε αστάθεια στις τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων.
Ειδήσεις σήμερα