Η ΜΚΟ Safeguard Defenders, με έδρα την Ισπανία, έχει δημοσιεύσει δύο εκθέσεις που αναφέρουν ότι οι κινεζικές Αρχές έχουν ιδρύσει 102 αστυνομικά τμήματα σε 53 χώρες. Αν και οι κινεζικές Αρχές αρνούνται τα πάντα, λέγοντας ότι πρόκειται για εθελοντικά κέντρα που βοηθούν τους πολίτες στην ανανέωση εγγράφων και σε άλλες υπηρεσίες, το FBI και οι Αρχές άλλων δυτικών χωρών, όπως η Ολλανδία και η Βρετανία, εκφράζουν την ανησυχία τους.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε τον διεθνή συντονισμό για τη διερεύνηση των κινεζικών αστυνομικών ενεργειών εκτός Κίνας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την υπόθεση.
Ο επικεφαλής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, ενημέρωσε τις ομοσπονδιακές Αρχές των ΗΠΑ ότι υπάρχουν κινεζικοί «αστυνομικοί σταθμοί» σε πολλά σημεία της επικράτειας. «Είναι εξοργιστικό να σκέπτομαι ότι η κινεζική Αστυνομία θα μπορούσε να σταματήσει έναν πολίτη στη Νέα Υόρκη για έρευνα», ανέφερε ο διευθυντής του FBI, τονίζοντας ότι το ομοσπονδιακό γραφείο αναζητεί όλες τις λεπτομέρειες του θέματος και τα συνακόλουθα πιθανά αδικήματα. Τον Οκτώβριο, η αμερικανική Δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες εναντίον επτά Κινέζων πολιτών για κατασκοπεία και παρενόχληση ενός πολίτη και της οικογένειάς του.
Οπως ανέφερε η έκθεση της ΜΚΟ, έχουν εντοπιστεί δυο κινεζικά αστυνομικά τμήματα στο Λονδίνο, ένα στη Γκασκόβη, καθώς και στο Δουβλίνο, το Τορόντο, τη Νέα Υόρκη, το Τόκιο και την Αθήνα.
Η Κίνα εκμεταλλεύεται τη διώρυγα του Παναμά, επιμένει ο Τραμπ - Τι πραγματικά ισχύει
Στην Ιαπωνία διεξάγονται έρευνες για την ύπαρξη τέτοιων κινεζικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Safeguard Defenders, η Αστυνομία από την κινεζική πόλη Φουζού είχε δημιουργήσει ένα «κέντρο εξυπηρέτησης» στο Τόκιο και σε κάποιο άλλο σημείο της Ιαπωνίας. Ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιαπωνίας, Χιροκάζου Ματσούνο, είπε ότι οι διπλωματικές Αρχές της χωράς του έχουν ειδοποιήσει την Κίνα ότι «θα ήταν απαράδεκτο», εάν υπήρχε παρόμοια δραστηριότητα στο ιαπωνικό έδαφος. Η οργάνωση ανέφερε επίσης ότι η Αστυνομία της Φουζού έχει δημιουργήσει αντίστοιχη «υπηρεσία» και στην Ελλάδα, με έδρα την Αθήνα.
Η ολλανδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, έθεσε το θέμα των κρυφών κινεζικών αστυνομικών τμημάτων που βρίσκονται στη χώρα του στον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, όταν συναντήθηκαν πριν από ένα μήνα στη σύνοδο του Μπαλί της Ινδονησίας. Στη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά και την Ιρλανδία οι Αρχές διεξάγουν ήδη εκτεταμένες έρευνες για «κινεζικά αστυνομικά τμήματα» που λειτουργούν στην επικράτειά τους, με όποιο μανδύα κι αν γίνεται αυτό.
Ειδήσεις σήμερα
Κιβωτός του Κόσμου: Ο εισαγγελέας καλεί τον πατέρα Αντώνιο ως ύποπτο για ασέλγεια κατά συρροή
Δυστύχημα στη Ρουμανία: Συγκλονιστική φωτογραφία από το τροχαίο – Στο Google Maps τα ρίχνει ο οδηγός
Ομαδικός βιασμός 15χρονου στο Ίλιον: Σοκάρουν τα λόγια των δραστών και του θύματος