Ο Ιβάν ο Τρομερός, ο πρώτος τσάρος της Ρωσίας, μετέτρεψε τη χώρα του σε αυτοκρατορία, επεκτείνοντας τα σύνορά της προς τα ανατολικά στη Σιβηρία και νότια στην Κασπία.
Αλλά τον θυμούνται καλύτερα για τη βαρβαρότητά του, αφού υπόβαλλε τους υπηκόους του σε διάφορα βασανιστήρια αφού τους έβραζαν ζωντανούς, τους κάρφωναν, έψηναν, έπνιγαν στον πάγο και τους άνοιγαν στα δύο με άλογα.
Λέγεται μάλιστα ότι ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τον ίδιο του τον γιο, εξαγριωμένος αφού ήρθε αντιμέτωπος επειδή χτύπησε την έγκυο γυναίκα του πρίγκιπα, προκαλώντας την να αποβάλει.
Παρ’ όλη τη δυσφημία του, ωστόσο, το αληθινό πρόσωπο του τσάρου έχει χαθεί στην ιστορία – με ένα ξεθωριασμένο χαρακτικό ίσως τη μοναδική απεικόνισή του από τη ζωή του.
Τώρα μπορούμε να δούμε το παγωμένο πρόσωπό του για πρώτη φορά μετά από αιώνες, αφού έγινε μια επιστημονική ανακατασκευή του προσώπου του από το κρανίο του.
Ο τάφος του τσάρου ανασκάφηκε το 1963 από τον Σοβιετικό επιστήμονα Mikhail Gerasimov.
Ο Cicero Moraes, επικεφαλής συγγραφέας του νέου έργου, δήλωσε: «Σύμφωνα με τη μελέτη του Dr Gerasimov, φαίνεται ότι ο Ivan επιδόθηκε σε μια άτακτη ζωή με υπερβολική κατανάλωση φαγητού και κατάχρηση αλκοόλ.
«Αυτό πρέπει να επιδείνωσε την κατάστασή του τα τελευταία του χρόνια.
«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εμφάνιση που είχε όταν ήταν νεότερος, όταν τον περιέγραφαν ως ψηλός, με όμορφα μαλλιά, φαρδιούς ώμους, δυνατούς μύες και ευχάριστο πρόσωπο.
«Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι βρήκαν μεγάλη ποσότητα υδραργύρου στο σώμα του, κάτι που έκανε κάποιους ύποπτους για δηλητηρίαση.
«Αλλά δεδομένων των συνηθειών της εποχής, μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για κάποιο πρόβλημα υγείας».
Η τελική όψη αντιπροσωπεύει έναν συνδυασμό πολλών προσεγγίσεων.
Μια μέθοδος περιλάμβανε τη χρήση δεδομένων από ζωντανούς δότες για να αποκαλυφθεί το πιθανό πάχος του δέρματος του τσάρου σε διαφορετικά σημεία στο κρανίο του.
Μια άλλη τεχνική που χρησιμοποιήθηκε ήταν η ανατομική παραμόρφωση, στην οποία το πρόσωπο και το κρανίο ενός ζωντανού δότη αλλοιώθηκαν ψηφιακά μέχρι να ταιριάξουν με τις διαστάσεις του Ιβάν του Τρομερού.
«Η τελική προτομή ήταν ένας συνδυασμός όλων αυτών των δεδομένων», είπε ο κ. Moraes, Βραζιλιάνος ειδικός στα γραφικά, αποκαλώντας το «ισχυρή και αποφασιστική» ομοιότητα.
Ειδήσεις σήμερα
Ρέθυμνο: Πατέρας και τα δύο παιδιά του παρασύρθηκαν με SUP – Συνελήφθη ο ενοικιαστής
Φωτιά στη Μεταμόρφωση Μεσσηνίας