Σε πόλεις όπως η Ρώμη, το Μιλάνο, η Παβία, το Μπάρι, η Πάντοβα και το Τορίνο έχουν στηθεί αντίσκηνα έξω από τους κεντρικούς χώρους των Πανεπιστημίων, από φοιτητές που δεν έχουν επιλογή και/ ή θέλουν να διαμαρτυρηθούν για το φαινόμενο.
Στο Μιλάνο, για παράδειγμα, το κόστος για ένα μικρό διαμέρισμα είναι πλέον σχεδόν πάντα άνω των 1.000 ευρώ και αυτό για διαμερίσματα σε μάλλον κακή κατάσταση, με παλιά και πολύ βασικά έπιπλα. Ανάλογα και με την περιοχή, ένα κρεβάτι σε δίκλινο δωμάτιο κοστίζει, σε γενικές γραμμές, περίπου 300-400 ευρώ, ενώ το κόστος για ένα δωμάτιο κυμαίνεται στα 400-500 ευρώ και πάνω.
Τα διαμερίσματα αυτά αποτελούν συχνά ουσιώδη πηγή εισοδήματος, ώστε ο ιδιοκτήτης να μπορέσει ο ίδιος να ανταπεξέλθει στα υψηλά έξοδα που επιβάλλουν οι μεγάλες πόλεις. Η Corriere della Sera επισημαίνει πως, στις μικρές πόλεις που φιλοξενούν πανεπιστήμια υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα καταλυμάτων, ενώ στις πόλεις «τέχνης» τα λεγόμενα bed&breakfast «ναρκώνουν την αγορά».
Μία φοιτήτρια – κατασκηνώτρια από το Μπέργκαμο, η 23χρονη Ιλάρια Λαμέρα, που ζει πλέον ακριβώς έξω από την είσοδο του Πολυτεχνείου του Μιλάνου, δήλωσε πως «δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει το ενοίκιο» και πως η κίνησή της οδηγείται από τα «μη βιώσιμα ενοίκια».
Αν και η φοιτήτρια του Μπέργκαμο βρήκε εν τέλει ένα δωμάτιο (για 4 μήνες έναντι 600 ευρώ το μήνα), η εν λόγω κίνηση είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μέχρι στιγμής ένα μικρό camp με 12 αντίσκηνα στην είσοδο του Πολυτεχνείου του Μιλάνου. Το θέμα, το οποίο ο Ιταλικός Τύπος σήμερα κατονομάζει ως «χιονοστιβάδα», δεν περιορίζεται σε τοπικό επίπεδο, εφόσον πολλοί είναι οι φοιτητές σε άλλες ιταλικές πόλεις που ακολουθούν το παράδειγμα της Λαμέρα.
Όπως δήλωσε στην Corriere della Sera ο οργανωτικός υπεύθυνος της Ένωσης Φοιτητών Πανεπιστημίων (Udu), Νικολό Πίρας, «υπάρχουν 700 χιλιάδες φοιτητές εκτός έδρας στην Ιταλία, ενώ μόνο 40 χιλιάδες κρεβάτια στην απογραφή» κάνοντας λόγο για τη δημιουργία 60.000 φοιτητικών καταλυμάτων έως το 2026 με πόρους του Ιταλικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, έχουν υλοποιηθεί μόνο τα 8.000 εξ αυτών.
Ο δήμαρχος της Μπολόνια, Ματέο Λέπορε, ζήτησε από το Κράτος «να παραχωρήσει τα μεγάλα αχρησιμοποίητα στρατόπεδα στους δήμους για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών και φοιτητικών εστιών» αλλά και να μπει «φρένο» στα AirBnB. Ήδη στις αρχές Απριλίου η Ιταλίδα υπουργός Πανεπιστημίου, Άννα Μαρία Μπερνίνι, πρότεινε να δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες σε αχρησιμοποίητα κτίρια.
Σημειωτέον σε εκείνη την περίσταση οι φοιτητές αρνήθηκαν αρχικά να συναντήσουν την υπουργό στην Μπολόνια, και μάλιστα είχαν τοποθετήσει έναν καναπέ στην είσοδο της Νομαρχίας της πόλης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακρίβεια των ενοικίων. Ο λόγος: σύμφωνα με τους φοιτητές, η ενοικίαση μέχρι και καναπέδων ως καταλύματα, με κόστος 450 ευρώ το μήνα.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Τα αναδρομικά 11 μηνών για επικουρικές – Δώρα έως 4.004 ευρώ σε όλα τα Ταμεία [πίνακες]
Debate: Απόψε η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών – Ποιες οι θεματικές ενότητες
Υπόθεση Παπαγεωργίου: Οι δύο συλλήψεις ανοίγουν δρόμο για εντοπισμό της σορού του Μάριου