Το Ισραήλ αποφάσισε να δημοσιεύσει πλάνα από τα πληρώματα των αεροσκαφών F-15 και F-16, λίγη ώρα πριν την απογείωσή τους, η οποία να σημειωθεί ότι θεωρείται από τις μεγαλύτερες που έχουν λάβει χώρα κατά του Ιράν.
Παράλληλα, σημείο αναφοράς είναι οι γυναίκες πιλότοι στις ισραηλινές «θύελλες» όπως έχουν ονομάσει το Ισραήλ τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16Ι.
Politico: Η Ευρώπη κρατάει την... ανάσα της - Ποια θα είναι η πρώτη κίνηση του Τραμπ
The IDF releases a video showing F-15 fighter jets heading out to carry out last night’s strikes in Iran. pic.twitter.com/9BAjeSBP5H
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) October 26, 2024
Ειδικότερα, στην επιχείρηση που ονομάστηκε «Ημέρες Μετάνοιας» συμμετείχαν, μεταξύ άλλων και stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τύπου F-35, τα οποία έμειναν έξω από τον εναέριο χώρο του Ιράν και επικεντρώθηκαν σε τρεις μεγάλες πόλεις: Τεχεράνη, Χουζεστάν και Ιλάμ.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι: «Στις επιδρομές επλήγησαν εγκαταστάσεις κατασκευής των πυραύλων που το Ιράν εκτοξεύει κατά του Ισραήλ εδώ και έναν χρόνο. Οι πύραυλοι αυτοί αποτελούσαν απευθείας και άμεση απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ».
הוכחנו היום כי יש לנו את היכולת לפעול בנחישות מול כל מי שמאיים על ישראל.
חיל-האוויר מוכן תמיד, בהגנה ובהתקפה, להגן על מדינת ישראל ועל אזרחי ישראל. pic.twitter.com/8KjMwEUIhL— Israeli Air Force (@IAFsite) October 26, 2024
Οι στόχοι περιελάμβαναν εργοστάσια κατασκευής πυραύλων, εγκαταστάσεις ανάπτυξης και παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βάσεις εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων, όλα μέρος του πυρήνα της βιομηχανίας όπλων του Ιράν.
The @IDF released some images of the Air Force preparing for last night’s successful strike on the Islamic Republic of Iran .
Notably, several female pilots took part in this historic mission. pic.twitter.com/nypTB40O31
— Israel ישראל (@Israel) October 26, 2024
Η επίθεση που έγινε σε τρία «κύματα»
Στο πρώτο κύμα, η επίθεση επικεντρώθηκε στα ιρανικά συστήματα αεράμυνας και τις εγκαταστάσεις ραντάρ, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης σε εγκατάσταση ραντάρ στην περιοχή Sawida της νότιας Συρίας. Την ίδια ώρα, επιθέσεις αναφέρθηκαν και στο έδαφος του Ιράκ.
Στο δεύτερο και το τρίτο κύμα, η επίθεση επεκτάθηκε και σε άλλους στόχους, συμπεριλαμβανομένων των βάσεων πυραύλων και των εγκαταστάσεων παραγωγής UAV.
Μεταξύ των αναφερόμενων στόχων ήταν το Διεθνές Αεροδρόμιο Ιμάμ Αλί στην Τεχεράνη, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης ως στρατιωτική βάση, αν και το Ιράν το αρνείται. Η επίθεση διήρκεσε αρκετές ώρες λόγω του γεωγραφικού μεγέθους της χώρας και της ευρείας εξάπλωσης των στρατιωτικών της εγκαταστάσεων.
Iran says that Israeli air strikes targeting military bases caused ‘limited damage’ after Israel said it had ‘completed’ its attack and warned against any retaliation https://t.co/HpEzuuTClo pic.twitter.com/6sn7QFKuPZ
— Al Jazeera English (@AJEnglish) October 26, 2024
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα από την επιχείρηση των Ισραηλινών
Όπως αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα, η πολυπλοκότητα της επιχείρησης και η γεωγραφική διασπορά των στόχων καθιστούν δύσκολη την εκτίμηση του ακριβούς μεγέθους της ζημιάς.
Σύμφωνα με δύο Ιρανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times, μία από τις τοποθεσίες που στοχοποιήθηκαν στις νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ ήταν ένα σύστημα αεράμυνας S-300 του διεθνούς αεροδρομίου Ιμάμ Χομεϊνί κοντά στην Τεχεράνη.
Επίσης, στοχοποιήθηκαν τουλάχιστον τρεις βάσεις πυραύλων του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ενώ ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν επίσης τη μυστική στρατιωτική βάση Parchin στα περίχωρα της Τεχεράνης, τα περισσότερα όμως καταρρίφθηκαν.