Ο 65χρονος Ταζαντέχ, ο οποίος συνελήφθη στις 8 Ιουλίου στο σπίτι του στην Τεχεράνη, επικρίνει συστηματικά την ιρανική εξουσία, ζητώντας από τις αρχές να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές και δημοκρατικές αλλαγές της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Ο πελάτης μου Μοστάφα Ταζαντέχ καταδικάσθηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για συνωμοσία κατά της κρατικής ασφάλειας, σε δύο χρόνια φυλάκισης για την δημοσίευση ψευδών και σε έναν χρόνο φυλάκισης για προπαγάνδα κατά του συστήματος», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο δικηγόρος του εξηγώντας ότι από τα οκτώ αυτά χρόνια θα εκτελεσθούν τα πέντε κατ’ εφαρμογήν του νόμου περί της συμπτύξεως των ποινών.
Πρώην υφυπουργός Εσωτερικών υπό την προεδρία του μεταρρυθμιστή Μοχάμαντ Χαταμί (1997-2005), ο Μοστάφα Ταζαντέχ προσπάθησε να θέσει υποψηφιότητα ως μεταρρυθμιστής και πολιτικός κρατούμενος επί επτά χρόνια στις προεδρικές εκλογές του 2021. Η υποψηφιότητά του απορρίφθηκε και στις εκλογές επικράτησε ο ακραίος συντηρητικός ιερωμένος Ιμπραχίμ Ραΐσι.
Ο Μοστάφα Ταζαντέχ έχει καταγγείλει την πολιτική διακρίσεων, το μπλοκάρισμα του Ίντερνετ, την ανάμειξη των στρατιωτικών στην πολιτική, την οικονομία και την εκλογική διαδικασία, καθώς και την εφαρμογή μίας κοστοβόρας εξωτερικής πολιτικής αντιαμερικανισμού και φιλορωσικής διπλωματίας.
Η δίκη του ξεκίνησε στις 13 Αυγούστου ενώπιον επαναστατικού δικαστηρίου, αλλά αρνήθηκε να υπερασπισθεί τον εαυτό του κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας μετά την απόρριψη του αιτήματός του να συνομιλήσει κατ’ ιδίαν με τον συνήγορό του.
Η Κίνα εκμεταλλεύεται τη διώρυγα του Παναμά, επιμένει ο Τραμπ - Τι πραγματικά ισχύει
Η σύζυγός του, η μεταρρυθμίστρια Φαχοσαντάτ Μόχτασαμιπούρ, επιβεβαίωσε την επιβολή της ποινής στο Twitter καταγγέλλοντας ότι ο σύζυγός της παραμένει στην απομόνωση παρά την ασθένειά του.
Ο Μοστάφα Ταζαντέχ είχε συλληφθεί το 2009 μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Ιράν του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, η εγκυρότητα της οποίας αμφισβητήθηκε από την ιρανική αντιπολίτευση που υποστήριξε τον Μαχντί Καρουμπί και τον Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί.
Μετά την αποφυλάκισή του το 2016, καλούσε δημοσίως για την απελευθέρωση των Καρουμπί και Μουσαβί που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Τον Αύγουστο, ο μεγαλύτερος συνασπισμός του μεταρρυθμιστικού στρατοπέδου ζήτησε την αποφυλάκιση του Μοστάφα Ταζαντέχ υποστηρίζοντας ότι «το μόνο που έκανε είναι να υποστηρίξει τις απόψεις και τις αναλύσεις του».
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις-Όρια ηλικίας: Ποιοι και πώς βγαίνουν με πλήρη σύνταξη πριν από τα 62 [πίνακες]
Πληθωρισμός: Πόσο ροκανίζονται εισοδήματα και συντάξεις μέσα από τρία τυπικά παραδείγματα