Εξάλλου, το AlJazeera αναφέρει ήδη διακοπές στο ίντερνετ που σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας, προσθέτοντας πως ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας διέκοψε τη λειτουργία, αφήνοντας εκατομμύρια Ιρανούς εκτός σύνδεσης.
And this is how mass demonstrations take place in #Iran. pic.twitter.com/tWyzQNeoz3
— NEXTA (@nexta_tv) September 21, 2022
Κέιτ Μίντλετον: «Να στραφούμε στην αγάπη και όχι στον φόβο» - Τι ανάφερε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά της
Το αραβικό δίκτυο επικαλείται ως πηγή του για τα ιντερνετικά «μπλακάουτ» τον παρατηρητή δικτύου NetBlocks και δεν κάνει καμιά αναφορά στα πιθανά αίτια αυτών των διακοπών. Ωστόσο, οι διακοπές αυτές δεν αποκλείεται να οφείλονται σε απόφαση του καθεστώτος και όχι σε τεχνικά προβλήματα. Άλλωστε, το λεγόμενο «διαδικτυακό λοκντάουν» αποτελεί μια συνήθη τακτική στις περιοχές που ορίζονται από αυταρχικά καθεστώτα σαν το ιρανικό, με τους ειδικούς να την ονομάζουν «ψηφιακό αυταρχισμό».
Όσον αφορά τις δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Instagram και WhatsApp, η NetBlocks αναφέρει πως «έπεσαν» για πολλές ώρες σε περιοχές του Ιράν όπως η επαρχία Κουρδιστάν στα δυτικά, αλλά και στην πρωτεύουσα της χώρας, Τεχεράνη. Όλως τυχαίως, οι διακοπές αυτές φάνηκαν να συμπίπτουν με την εκδήλωση διαδηλώσεων στην εκάστοτε περιοχή.
Another clip from the fourth consecutive day of nationwide protests at Tehran University#tehran #tehranuniversity #tahran #iran #ıran #tebriz #urmiye #BreakingNews pic.twitter.com/8yvszFquQB
— NOAH (@noahwarpress) September 21, 2022
Οι διαμαρτυρίες αφορμώνται από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία εξέπνευσε την περασμένη εβδομάδα, ενώ βρισκόταν στα «χέρια» της λεγόμενης Αστυνομίας Ηθών του Ιράν. Ο λόγος της σύλληψής της ήταν ότι φορούσε πολύ χαλαρά την μαντίλα της.
Πολλοί Ιρανοί, ιδιαίτερα οι νέοι, έχουν δει τον θάνατο της Αμινί ως αποτέλεσμα της σκληρής αστυνόμευσης από την Ισλαμική Δημοκρατία και της ολοένα και πιο βίαιης μεταχείρισης νεαρών γυναικών από την Αστυνομία Ηθών.
Προπάντων γυναίκες έχουν βγει στους δρόμους, σκίζοντας τα χιτζάμπ τους και στροβιλίζοντας τα κουρέλια επιδεικτικά στον αέρα, ενώ άλλες τα καίνε. Κάποιες κόβουν ακόμη και τα μαλλιά τους δημόσια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταπίεση που υφίστανται τόσα χρόνια.
Les iraniennes expriment leur colère en se coupant les cheveux et en brûlant leur hijab pour protester contre le meurtre de #Mahsa_Amini
Dès l’âge de 7 ans si elles ne se couvrent pas les cheveux, elles ne pourront plus aller à l’école ni trouver un emploi#NousSommesLeursVoix pic.twitter.com/JS6TRyML9e
— Anton Struve 🏳 (@AntonStruve) September 18, 2022
Σε ορισμένες από τις διαδηλώσεις, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και πυκνά σύννεφα δακρυγόνων φάνηκαν να υψώνονται στην πρωτεύουσα, Τεχεράνη. Πολλοί διαδηλωτές κυνηγήθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν με ρόπαλα από τους μοτοσικλετιστές της πολιτοφυλακής «Μπασίτζ», ή εθελοντές της παραστρατιωτικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν.
Brave women in Saghez, Iran, risked punishment by authorities by removing their headscarves in protest against the murder of the 22-Year-old woman #MahsaAmini by hijab police, and chanted “death to the dictator.”
Lionesses, each and every one! https://t.co/ME0g8yFxfq
— Nazanin Boniadi (@NazaninBoniadi) September 17, 2022
Τουλάχιστον έξι διαδηλωτές έχουν πλέον σκοτωθεί, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός και ένα μέλος φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής.
Ωστόσο, ομάδες ακτιβιστών λένε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις-δημόσιο: Αυτοί είναι οι πίνακες με τις νέες συντάξεις βάσει προϋπηρεσίας