Οι αναζητήσεις στο Google για το «Πώς να φύγω από τη Ρωσία» εκτινάχθηκαν, μόλις ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την κινητοποίηση 300.000 εφέδρων το πρωί της Τετάρτης (21/9). Σύμφωνα με τον ρωσικό ιστότοπο αγοράς αεροπορικών εισιτηρίων, Aviasales, οι πτήσεις προς την Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας και το Γερεβάν της Αρμενίας είχαν ξεπουλήσει, μέσα σε μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός κλεισίματος των συνόρων στο μέλλον, με στόχο να μη φύγουν άλλοι άνθρωποι από τη Ρωσία. «Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ την Τετάρτη, όταν ρωτήθηκε εάν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί.
Αλλά όποιος Ρώσος προσπαθήσει να ζητήσει άσυλο στην Εσθονία ή τη Λετονία θα αναγκαστεί να γυρίσω πίσω, ούτως ή άλλως.
«Η άρνηση εκπλήρωσης του πολιτικού καθήκοντος κάποιου στη Ρωσία ή η επιθυμία να το πράξει δεν συνιστά επαρκή λόγο για να του χορηγηθεί άσυλο σε άλλη χώρα», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Ούρμας Ρεϊνσάλου.
«Για λόγους ασφαλείας, η Λετονία δεν θα εκδώσει ανθρωπιστικές ή άλλου τύπου θεωρήσεις (visa) σε όσους Ρώσους πολίτες αποφεύγουν την επιστράτευση», δήλωσε επίσης ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας δήλωσε ότι οι αιτήσεις ασύλου θα «εξεταστούν με τον συνήθη τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις περιστάσεις και σε ατομική βάση».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Λιθουανία «δεν έχει τον σκοπό και την ικανότητα να χορηγεί visa για ανθρωπιστικούς λόγους σε όλους τους Ρώσους πολίτες που υποβάλλουν αίτηση».
Η Φινλανδία, η οποία έχει τα μεγαλύτερα σύνορα με τη Ρωσία από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, δεν κλείνει εντελώς τις «πόρτες» της στους Ρώσους, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο στον Τύπο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Ωστόσο, ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Άντι Καϊκόνεν είπε ότι η επιστράτευση του Πούτιν δίνει τη βάση για μια πιο σκληρή πολιτική σε ολόκληρη την ΕΕ σχετικά με τις ρωσική visa. «Υπάρχουν πράγματι λόγοι για μια αυστηρότερη πολιτική θεωρήσεων [ΕΕ]», είπε.
Βρετανία: Σύλληψη 14χρονου για τη δολοφονία 12χρονου στο Μπέρμινχαμ
Ένας Φινλανδός διπλωμάτης ανέφερε στο EUobserver ότι η φινλανδική θέση ενδέχεται να σκληρύνει τις επόμενες ημέρες.
«Υπάρχει μια έντονη πολιτική συζήτηση στη Φινλανδία για το ζήτημα της πρόσβασης των Ρώσων εφέδρων στο άσυλο», είπε ο διπλωμάτης.
Οι πολωνικές αρχές δεν έχουν πάρει επίσημη θέση απέναντι στους Ρώσους αιτούντες άσυλο, αλλά ένας Πολωνός διπλωμάτης αποκάλυψε, μιλώντας ανεπίσημα, το γενικό αίσθημα που επικρατεί στη Βαρσοβία γύρω από το ζήτημα.
«Αφήστε όσους φεύγουν από τη Ρωσία να πάνε στη Γαλλία, ή στην Ισπανία ή στην Ιταλία – αφήστε τους να λάβουν πολιτικό άσυλο εκεί σε μαζική κλίμακα. Τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία δεν χρειάζεται να το κάνουν», είπε ο Πολωνός διπλωμάτης.
Η Επιτροπή της ΕΕ δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε εάν ήταν νόμιμο να μπλοκάρει τα ρωσικά δικαιώματα ασύλου, ως αντίδραση στα στρατιωτικά σχέδια του Πούτιν.
Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Ασούρκοφ, συνεργάτης του φυλακισμένου Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, με έδρα το Λονδίνο, είπε ότι είναι απίθανο να υπάρξει μια πραγματικά μαζική έξοδος Ρώσων προς την Ευρώπη.
«Φυσικά, θα υπάρξουν άνθρωποι που θα φύγουν από τη Ρωσία για να μην υπηρετήσουν στον στρατό, αλλά δεν περιμένω ότι πολλοί θα πάνε στην ΕΕ», είπε στο EUobserver.
Αλλά πρόσθεσε: «Νομίζω ότι οι άνθρωποι που αρνούνται να υπηρετήσουν στον ρωσικό στρατό και απειλούνται με δίωξη γι’ αυτό, θα πρέπει να λάβουν άσυλο».
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις-δημόσιο: Αυτοί είναι οι πίνακες με τις νέες συντάξεις βάσει προϋπηρεσίας