Η βασίλισσα Μαργκρέτε, αδελφή της Αννας-Μαρίας, συζύγου του εκλιπόντος τέως βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου, γράφει και πάλι Ιστορία. Το 1972 στέφθηκε βασίλισσα έπειτα από αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να επιτραπεί σε γυναίκα να ανέλθει στον θρόνο για πρώτη φορά στα 1.150 χρόνια μοναρχίας στη Δανία. Το 2024 γίνεται η πρώτη, ύστερα από 800 χρόνια, που αποποιείται τον θρόνο.
«Ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Οι ασθένειες αυξάνονται. Ηρθε η ώρα να αναλάβει την ευθύνη η επόμενη γενιά», είπε στο μήνυμά της. Επί μισό αιώνα η βασίλισσα που εκμοντέρνισε την εικόνα της μοναρχίας με τη δυνατή προσωπικότητα, το χιούμορ και το αντισυμβατικό πνεύμα της, όπως επισημαίνουν αναλυτές, αφήνει βαριά παρακαταθήκη στον πρωτότοκο γιο της.
Η Μαργκρέτε επιχείρησε να φέρει το παλάτι και τη βασιλική οικογένεια πιο κοντά στον λαό, έσπασε στερεότυπα, αγκάλιασε τις νέες τάσεις. Μέχρι πρότινος κάπνιζε αρειμανίως μέχρι και 60 τσιγάρα την ημέρα λέγεται, εξ ου και το παρωνύμιο «η βασίλισσα με το τασάκι», και είχε συχνή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνει η εφημερίδα «Τάιμς».
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 70-80% των Δανών σήμερα αγκαλιάζει τον θεσμό της μοναρχίας χάρη και στη βασίλισσα που αποχωρεί. Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν, που τυπικά θα ανακοινώσει στο Κοινοβούλιο την αλλαγή φρουράς στο παλάτι, αποχαιρετώντας τη Μαργκρέτε, υπενθύμισε πως η ίδια νεότερη ανήκε στην άλλη πλευρά και έγινε «βασιλική», λόγω της στάσης και του έργου της βασίλισσας, που υπήρξε «η άγκυρα του έθνους μας μέσα στις τρικυμίες».
«Πολλοί από εμάς δεν έχουμε γνωρίσει άλλον μονάρχη. Η βασίλισσα Μαργκρέτε είναι η επιτομή της Δανίας», πρόσθεσε η 46χρονη πρωθυπουργός.
Η βασίλισσα, που γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη μία εβδομάδα πριν από τη ναζιστική εισβολή στη χώρα της, σπούδασε Αρχαιολογία στο Κέιμπριτζ, Πολιτικές Επιστήμες στη Σορβόννη και στο London School of Economics. Ως πρωτότοκο παιδί του βασιλιά Φρειδερίκου προσπάθησε να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια για να ανταποκριθεί στον ρόλο.
Καλλιτεχνική φύση παράλληλα δεν δίστασε ποτέ να σχεδιάζει κοστούμια, σκηνικά, αλλά και πολλά από τα δικά της πολύχρωμα και ενίοτε εκκεντρικά ρούχα. Μέχρι πέρυσι σχεδίαζε κοστούμια για παραστάσεις του Βασιλικού Μπαλέτου της Δανίας και σκηνικά για μια παραγωγή στο Netflix.
Η βασίλισσα Μαργκρέτε ίσως ανοίγει τον δρόμο, ώστε να ακολουθήσουν ενδεχομένως σύντομα και άλλοι γηραιοί βασιλιάδες της Ευρώπης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τάιμς». Δεν είναι η πρώτη που αποποιείται τον θρόνο τα τελευταία χρόνια και μάλλον δεν θα είναι η τελευταία. Συνέβη το 2014 στην Ισπανία, το 2013 στην Ολλανδία και το Βέλγιο, λόγω γήρατος και προβλημάτων υγείας ή δημόσιας εικόνας όσων αποχώρησαν.
Στη σκανδιναβική γειτονιά τα βλέμματα στρέφονται τώρα στον βασιλιά Χάραλντ τον 5ο της Νορβηγίας, ετών 86, με 32 χρόνια στον θρόνο, και στον βασιλιά της Σουηδίας, 77 ετών, με ακριβώς μισό αιώνα συμπληρωμένο στον θρόνο.
Βασίλισσα Δανίας: Μετρ των εκπλήξεων και ο Φρέντερικ
Ο πρίγκιπας διάδοχος και οσονούπω νέος βασιλιάς της Δανίας, Φρέντερικ, ετών 55, φημίζεται επίσης για την αδυναμία του να κάνει εκπλήξεις ευχάριστες, αλλά και ενίοτε δυσάρεστες, σύμφωνα με τον σκανδαλοθηρικό Τύπο.
Στο μήνυμά της η βασίλισσα εξέφρασε την ελπίδα πως ο πρωτότοκός της (είναι μητέρα ενός ακόμη πρίγκιπα, του Ιωακείμ) θα έχει την ίδια εμπιστοσύνη και στήριξη που έλαβε εκείνη από τους Δανούς.
Ο Φρέντερικ ο 10ος της Δανίας, όπως θα αποκαλείται, έχει ήδη δύο παρωνύμια. Το πρώτο είναι «Pingu», από τη λέξη πιγκουίνος, από τα χρόνια της θητείας του στις Ενοπλες Δυνάμεις, όταν η στολή δύτη που φορούσε φούσκωσε με νερό και ο πρίγκιπας πάσχιζε να προχωρήσει, θυμίζοντας το συμπαθές θαλάσσιο πτηνό. Από εκείνη την εποχή έχει και δύο τατουάζ, ένα σκυλόψαρο στη γάμπα και ένα σκοτεινό νορμανδικό σχέδιο στο μπράτσο.
Το δεύτερο παρατσούκλι του είναι «Αμλετ», όπως συστήθηκε το 2014, όταν μετείχε στο Burning Man Festival, το ετήσιο μουσικό φεστιβάλ «έκφρασης ελεύθερων πνευμάτων» στην έρημο της Νεβάδα, όπου εμφανίστηκε φορώντας κιλτ με κεντημένα λουλούδια, χρυσό γιλέκο και κολιέ και γυαλιά μηχανόβιου. Ενθουσιώδης λάτρης της ροκ, το 2007 είχε ανέβει με τη φυσαρμόνικά του στη σκηνή σε συναυλία φίλου του.
Ο πρίγκιπας διάδοχος Φρέντερικ, με πτυχίο και μεταπτυχιακό στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Aarhus και το Χάρβαρντ, ήταν… ατίθασο νιάτο όπως ο Χάρι της Μεγάλης Βρετανίας. Party animal και με πάθος για τα αθλήματα, από ιστιοπλοΐα μέχρι μηχανοκίνητα σπορ. Εχει τρέξει 6 μαραθωνίους σε καλούς χρόνους και έχει διανύσει 1.700 μίλια με έλκηθρα στη Γροιλανδία το 2000. Το 1988 είχε καταλήξει με κάταγμα κλείδας και ράμματα στο κεφάλι έπειτα από τροχαίο στη Γαλλία.
Υστερα από κάμποσα ρομάντζα ο πρίγκιπας γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του το 2000 στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων σε μια παμπ στο Σίδνεϊ στην οποία έκανε μία ακόμη έκπληξη. Αρχικά παρέλειψε να της πει ότι ήταν διάδοχος ενός θρόνου. Με τον γάμο του το 2004 με την πριγκίπισσα Μαίρη, με την οποία έχουν αποκτήσει 4 παιδιά, ηλικίας 12-18 ετών, η εικόνα του βελτιώθηκε, αν και παρέμειναν οι αμφιβολίες για την ωριμότητά του.
Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο στη διάρκεια επίσκεψης στην Ισπανία στην οποία τον συνόδευε η Μαίρη, συνελήφθη από παπαράτσι με τη Μεξικανή ηθοποιό Τζενοβέβα Καζανόβα. Η 47χρονη αρνήθηκε πως συνδέεται ρομαντικά με τον πρίγκιπα.
Μαίρη, η πρώτη Αυστραλή στον θρόνο
Γέννημα-θρέμμα Τασμανίας, με σκωτσέζικες ρίζες και βρετανικό διαβατήριο, είναι η επόμενη βασίλισσα της Δανίας. Η πριγκίπισσα Μαίρη, ετών 51, θα γίνει στις 14 Ιανουαρίου η πρώτη Αυστραλή βασίλισσα στα χρονικά και ένα σύγχρονο παραμύθι θα κορυφωθεί.
Η Μαίρη Ντόναλντσον, κόρη ενός Σκωτσέζου καθηγητή Μαθηματικών και μίας Βρετανής διοικητικής υπαλλήλου που ουδεμία σχέση είχαν με τους Ευρωπαίους γαλαζοαίματους, σπούδασε Νομικά και Μάρκετινγκ, έζησε και εργάστηκε στο Τέξας και την Ευρώπη σε διαφημιστικές και μεσιτικές εταιρίες πριν ο δρόμος της συναντηθεί με του πρίγκιπα Φρέντερικ.
«Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο περήφανοι για την πριγκίπισσα Μαίρη. Εχει επιδείξει ταπεινότητα, χάρη και καλοσύνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τασμανίας, Τζέρεμι Ρόκλιφ.
Μέσα από το Ιδρυμα Μαίρη από το 2007 η μέλλουσα βασίλισσα εργάζεται ακατάπαυστα για κοινωνικούς σκοπούς, με έμφαση την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των προσφύγων.