Καθοριστικής σημασίας γεγονός για την επερχόμενη ως και πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας για την ανακατάληψη των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας εκτιμάται ότι ήταν η κρίσιμη προχθεσινή συνάντηση του αρχηγού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Βάλερι Ζαλούζνι, με τον ανώτατο διοικητή των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR και USEUCOM), στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι (US Αrmy).
Ο Ζαλούζνι είπε ότι είχε «μια συνολική συνάντηση» με τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ που κάλυψε όλο το φάσμα των «μελλοντικών σεναρίων» προσθέτοντας: «Μίλησα λεπτομερώς για την επιχειρησιακή κατάσταση σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου και του περιέγραψα τα πιθανά σενάρια, τις απειλές, αλλά και τις προϋποθέσεις για τις επερχόμενες ενέργειές μας». Και κατέληξε στα πολύ σύντομα σχόλιά του λέγοντας: «Θέσαμε ένα στόχο: να προετοιμαστούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να εκπληρώσουμε με ορισμένες κινήσεις μας όσο το δυνατόν περισσότερα».
Σύμφωνα με τον Ουκρανό στρατηγό, η ενημέρωση επικεντρώθηκε στην ανάγκη για έγκαιρη παράδοση επαρκών πυρομαχικών πυροβολικού, αεράμυνας και τεθωρακισμένων ως και εξοπλισμού για την καταστροφή ναρκοπεδίων, καθώς και για συνεχή εκπαίδευση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.
Η κλειστή συνάντηση έλαβε χώρα δύο μόλις μέρες μετά τις δηλώσεις του στρατηγού Καβόλι (ακρόαση στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων), του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου), ως και του Ουκρανού υπουργού Αμυνας, Ολέκσι Ρεζνίκοφ (στη διάσκεψη για την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα που έγινε στη Βουλγαρία), ότι κατά 98% οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι πανέτοιμες για την αντεπίθεση. Την ίδια ημέρα το Βερολίνο ανακοίνωσε την εγκατάσταση ενός ακόμα συστήματος αεράμυνας IRIS-T στην Ουκρανία, ενώ η Ιταλία, η Σουηδία, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν την αποστολή επιπλέον στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο.
Συνομιλίες
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, είχε εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Ε. Μακρόν, τον Νεοζηλανδό πρωθυπουργό, Κρις Χίπκινς, ενώ δέχθηκε στο Κίεβο από κοινού τον πρόεδρο της Τσεχίας, Πετρ Πάβελ, και την πρόεδρο της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα.
Στο μεταξύ η Ρωσία τους τελευταίους μήνες κατασκεύασε μερικές από τις πιο εκτεταμένες στρατιωτικές αμυντικές γραμμές στον κόσμο (των τελευταίων δεκαετιών) στην κατεχόμενη Ουκρανία, ανέφερε το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου χθες το πρωί. Τα χαρακώματα, οι αντιαρματικές τάφροι, οι γραμμές με τα λεγόμενα «δόντια του δράκου» έχουν δημιουργηθεί στη Νότια Ουκρανία από τα μέσα του 2022 και έχουν τοποθετηθεί όχι μόνο στην πρώτη γραμμή αλλά και βαθιά μέσα στα κατεχόμενα εδάφη. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Ρωσία έχει καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να οχυρώσει τα βόρεια σύνορα της παράνομα κατεχόμενης Κριμαίας από το 2014, συμπεριλαμβανομένης μιας πολυεπίπεδης αμυντικής ζώνης κοντά στο χωριό Μεντβέντεφκα, ανέφεραν πηγές των βρετανικών και πολωνικών μυστικών υπηρεσιών.
Η Ρωσία έχει σκάψει επίσης εκατοντάδες μίλια χαρακωμάτων μέσα σε διεθνώς αναγνωρισμένο ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών επαρχιών του Μπελγκορόντ και Kουρσκ. Η έκταση της αμυντικής θωράκισης δείχνει τις ανησυχίες του Κρεμλίνου για μια ουκρανική αντεπίθεση, που πιθανότατα να προχωρήσει σε μεγάλο βάθος.
Πάντως, χθες, η αεράμυνα του Κιέβου απέκρουσε επιτυχώς νέα μαζική πυραυλική επίθεση των Ρώσων στην πρωτεύουσα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά ο δακτύλιος αεράμυνας της Ουκρανίας με την ένταξη και ενσωμάτωση νέων αντιαεροπορικών συστημάτων δυτικής προέλευσης.
Σαμποτάζ εντός Ρωσίας
Εκρηκτικός μηχανισμός προκάλεσε χθες τον εκτροχιασμό εμπορευματικής αμαξοστοιχίας σε ρωσική περιφέρεια κοντά στη μεθοριακή ζώνη με την Ουκρανία (χωρίς να υπάρξουν θύματα), σύμφωνα με αξιωματούχο της συνοριακής επαρχίας Μπριάνσκ, εν μέσω ενισχυμένων φόβων και ανησυχιών στη Μόσχα για επικείμενες ουκρανικές επιθέσεις και επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη Ρωσία.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επεισόδιο σημειώθηκε σε σιδηροδρομική γραμμή ανάμεσα στο Μπριάνσκ και την Ουνέτσα, και το τρένο έπιασε φωτιά. Εκτός από τη μηχανή του τρένου εκτροχιάστηκαν επτά βαγόνια. Γίνεται λόγος απλά για «επέμβαση εξωτερικών παραγόντων και προσώπων…»(!) χωρίς να δίνονται επιπρόσθετες πληροφορίες. Η Ρωσία έχει ήδη εμπειρίες από σαμποτάζ σε ναυτικές και αεροπορικές βάσεις, σε κέντρα στρατολόγησης κ.ά. εδώ και περίπου 14 μήνες. Όμως είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνουν επίσημα οι Ρώσοι τέτοιες ενέργειες στο εσωτερικό τους.
Χθες, μια γραμμή υψηλής τάσης υπέστη επίσης ζημιές από εκρηκτικό μηχανισμό στην περιφέρεια του Λένινγκραντ (Βορειοδυτική Ρωσία) ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής και πρόσθεσε πως έχει αρχίσει έρευνα για «σαμποτάζ».
Ειδήσεις σήμερα
Γιώργος Καραϊβάζ: Οι νέες συλλήψεις που έρχονται και το συμβόλαιο θανάτου
Συντάξεις: Σενάριο για επιστροφή των αναδρομικών από Δώρα και άδειες στους συνταξιούχους