Τη δημοσκόπηση διενήργησε η εταιρεία YouGov για λογαριασμό του οργανισμού Parthenon Project. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 52% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ ένα 15% θέλει να παραμείνουν στο Λονδίνο.
Το ποσοστό υπέρ της επανένωσης αυξάνεται, όμως, στο 64% εφόσον εξασφαλιστεί η έκθεση άλλων αρχαιοελληνικών θησαυρών στο Βρετανικό Μουσείο στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, όπως έχει προτείνει το Parthenon Project και η ελληνική κυβέρνηση. Το 12% διαφωνεί με τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, ακόμα και με αυτό το αντάλλαγμα.
Σημειώνεται πως το 61% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του νόμου, ώστε να επιτρέπεται σε μουσεία όπως το Βρετανικό να στέλνουν εκθέματα πίσω στη χώρα προέλευσής τους. Το αποτέλεσμα αυτό εντείνει την πίεση επί της βρετανικής κυβέρνησης να παρέμβει στο ζήτημα, παρά τις μέχρι τώρα παραπομπές του θέματος στη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου.
Το 77%, εξάλλου, στηρίζει γενικά την αύξηση των πολιτιστικών συνεργασιών, σαν αυτή που προτείνει το Parthenon Project ως πλαίσιο για την επιστροφή των Γλυπτών.
Μάλιστα το 68% συμφωνεί ότι τέτοιου είδους συνεργασίες θα βελτίωναν τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα.
Το 53% θα ήθελε να θαυμάσει άλλα ελληνικά εκθέματα στο Βρετανικό Μουσείο.
Γλυπτά του Παρθενώνα: Η επιστροφή τους δεν θα είναι «πλήγμα» για το Βρετανικό Μουσείο
Ως προς τις επιπτώσεις ενός επαναπατρισμού των Γλυπτών για το Βρετανικό Μουσείο, το 69% δηλώνει ότι δε θα επηρεαζόταν στην απόφαση για μία επίσκεψη στο λονδρέζικο πολιτιστικό ίδρυμα. Το 12%, μάλιστα, λέει ότι θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον να επισκεφθεί το Βρετανικό Μουσείο. Μόνο το 4% λέει ότι θα υπήρχε μειωμένο ενδιαφέρον.
Τουρκία: Θεωρεί ότι οι Κούρδοι μαχητές θα εκδιωχθούν από το σύνολο του συριακού εδάφους
Τέλος, αίσθηση προκαλεί πως το 77% των ερωτηθέντων παραδέχεται πως δεν έχει δει ποτέ από κοντά τα Γλυπτά του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Λονδίνο.
Στην προηγούμενη σχετική δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, τον Οκτώβριο του 2022, το 53% υποστήριζε την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα.
Το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο λέει ότι οι συζητήσεις για την τύχη των Γλυπτών είναι «εν εξελίξει και εποικοδομητικές».
Το BBC σχολίασε ότι ενώ η βρετανική θέση είναι σταθερή κατά της αλλαγής του νόμου και της μόνιμης επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, η πίεση να βρεθεί μια λύση συνεχίζεται, με τον Πρόεδρο των Επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν να έχει δηλώσει πως επιδιώκει μία συνεργατική και αμοιβαία επωφελή λύση.
Ο Πρόεδρος του Parthenon Project και πρώην υφυπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, λόρδος Εντ Βέιζι χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης «τονωτική ένεση» υπέρ των διαπραγματεύσεων.
Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 2.294 ενηλίκων στο διάστημα 20-21 Ιουνίου.
Ειδήσεις σήμερα
Πολωνία: Μεταφέρει στρατεύματα στα ανατολικά της λόγω της Wagner που είναι στην Λευκορωσία